Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość snow woman

Pomozcie postinor

Polecane posty

Gość snow woman

stosunek plciowy,peknieta prezerwatywa,srodek cyklu (10 dzien) wytrysk po wycofaniu sie z pochwy...powinnam panikowac? lzy leca mi same w szpitalu odmowili wydania recepty na postinor w niedziele zadne przychodnie lekarze nie przyjmuja a w aptekach ategorycznie nie chce wydac leku...co robic?czekac do poniedxialku ? mine wtedy 40 godzin...czy to nie bedzie za pozno?prosze pomozcie!

Gość snow woman
jezdzilismy szukalismy i nic:( nikt nie pomogl

Gość idź prywatnie nie ma innej
możliwości.... a tak na przyszłość, jak ktoś ci odmówi, to poproś o to na piśmie..... strasznie miekną urzędasy i inni jak każe im się pod czymś podpisać :P, bo prawda jest tak, że miałaś prawo do tego leku!

Gość hmmm a moze
pogotowie ginekologiczne spróbuj wiesz co czasem zdarza sie że w aptece da rade ugadac że doniesiesz recepte i że bardzo pilne prywatnie lekarz gdzies ewentualnie w poniedzialek 40 godzin to jeszcze nie tak źle, masz czas do 72 chociaz wiadomo im wczesniej tym lepiej

Gość snow woman
w szpitlu to nas prawie wygonili

idź jeszcze raz i powiedz ja ci odmówią, że chcesz na piśmie dlaczego ci odmówili, bo jak zajdziesz w nieplanowaną ciążę, to chcesz mieć podstawy do pozwu o odszkodowanie.... ja tą metodą już nie jedną sprawę załatwiłam, serio :P

Gość snow woman
naprawde nie wiem co robic lzy mi leca jak grochy...:(

Gość hmmm a moze
prawda nie moga Ci odmowic recepty na ten lek chyba ze istnialyby jakies tam zdrowotne przeciwskazania ale to Ty decydujesz czy jestes w stanie przyjac ewentualna ciaze i czy chcesz wziac lek, wiedzac o jego skutkach ubocznych nikt Ci tej recepty nie mogl odmowic!! jedz jeszcze raz i ich zjeb, i tak jak ktoś wyżej niech na piśmie Ci odmówią, a w razie wpadki niech utrzymują :P

Gość hmmm a moze
nie płacz spróbuj załatwić jeszcze albo prywatnie idź

Gość snow woman
w szpitalu jak tylko powiedzialam ze chcialam recepte wsciekla pani powiedziala ze tu napewno mi nikt nie wypisze a jak zaczelam cos mowic to ona zebym nie miala pretensji do niej to sie obrocilam i wyszlam nie bede z idiotka dyskutowac.

Gość hmmm a moze
a moze jakas znajoma aptekarka zgodzi się wydać i doniesiesz recepte może znajoma koleżanki, chłopaka, mamy..?

Gość ja w takiej sytuacji
poszlam do pierszego lepszego prywatnego ginekologa, nawet sie nie umawialam wczesniej na wizyte, nie chcial przyjac, bo mial wlasnie wychodzic, ale jak powiedzialam ze chodzi o postinor, to mnie przyjal i wypisal recepte, oczywiscie zaplacilam jak za normalna wizyte, ale to i tak sie oplacilo :)

Gość ja w takiej sytuacji
niestety chyba zadna apteka nie wyda postinoru bez recepty, chyba ze sprobujesz w calodobowej

Gość snow woman
no tak nie byloby problemu gdyby byl to powszedni dzien a nie niedziela...

Lekarza ma prawo odmówić wypisania recepy i tyle. A każda dziewczyna stosująca prezerwaty powinna miec postinor czy escapelle w domu. Jezeli nie umie się o to zadbać to potem jest płacz i zgrzytanie zębów.

Gość snow woman
kochana ja nie mam 15 lat poza tym kazdemu moze zdazyc sie jakis ''wypadek''

miarka, na jakiej podstawie piszesz, że lekarz ma prawo odmówić wypisania leku?

Gość snow woman
czy 40 godzin po to nie za pozno na zazycie tabletki? jedyna mozliwosc to w poniedzialek rano dopiero...cholera;(

Na takiej podstawie ,ze mój dobry znajomy pracował i odmawial przepisywania.

ale jaka jest podstawa prawna pytam?

Taka,że nie jest to lek ratujący życie to raz. Po drugie jest mnóstwo skutków ubocznych i przeciwskazań do brania. To nie jest witamina C.

ok, wiadomo, że to nie witamina, ale czy aby lekarz nie ma obowiązku ratować, życia i zdrowia pacjenta przede wszystkim?

Ale jakiego życia? Ciąża nie jest chorobą ani zagrożeniem życia.

Gość a masz tabletki anty
?? albo jakas twoja kumpela? bo jest taka metoda (chyba youzpego sie nazwya albo cos w tym stylu) ze bierzesz 4 tabletki anty a po 12 h kolejne 4 i to daje taka dawke hormonow jak postinor

Gość snow woman
mam jedno opakowanie tabletek w domu

zależy wjakiej sytuacji, czasem jest zagrożeniem.

wlasnie szukam w necie to chyba powinny byc tabletki z lewonorgestrelem poza tym powinnas policzyc ilosc hormonow bo tam powinna wychodzic okreslona dawka ale z tego co pamietam to bylo 2razy po 4 tabletki

Gość snow woman
czytalam wlasnie przed chwila o tym. mam w domu tabletki novynette ale troche boje sie zazyc 4 na raz....

na razie to znalazlam "Polega na podaniu zwykłych tabletek antykoncepcyjnych, ale w zwielokrotnionej dawce. Jej wadą są efekty uboczne związane z przyjęciem tak dużej dawki estrogenu. W Polsce do tej metody najczęściej używana jest tabletka antykoncepcyjna o wysokiej dawce hormonów, np. Gravistat 125. Skuteczność tej formy zapobiegania ciąży to około 92,5 proc. Inne środki, które można zastosować to: preparaty zawierające 30-35 ug Estrogenów (np. Cilest, Femoden, Marvelon, Microgynon, Minulet, Rigevidon, Triquilar) - należy przyjąć je w poczwórnej dawce jak najwcześniej po stosunku (jednak nie później niż 24 godziny) lub w podwójnej dawce jeden z preparatów zawierających 50 ug Estrogenów (np. Anteovin, Loveston, Minisiston, Restovar)"