Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość snow woman

Pomozcie postinor

Polecane posty

Gość snow woman
nawet nie ma w wyzej wymienionych moich tabletek

Gość a masz tabletki anty
no nie wiem ja chyba bym ryzykowala... ewetualnie jesli masz sporo wolnej kasy mozesz zalozyc jutro u prywatnego ginekologa spirale

mozesz ewetualnie podzwonic po kolezankach i spytac sie ktora ma tabletki z tych wymienionych i zobowiazesz sie ze jej niedlugo oddasz

Gość snow woman
ja wole tez nie ryzykowac z tymi kilkoma anty...jutro jest niedzielaaaa zadne gabinety nie czynne....a do poniedzialku moze byc za pozno chyba;(

ano moze byc bo jesli zaplodnione jajeczko sie zagniezdzi to i postinor ci nie pomoze...

o mam cos dokladniejszego metoda Yuzpego polega na zastosowaniu zwiększonej dawki zwykłych, dwuskładnikowych hormonalnych pigułek antykoncepcyjnych. Zażycie takiej końskiej dawki hormonów - estrogenu i progestagenu - wywołuje efekt ciąży rzekomej;. Ciąża rzekoma, czyli ciąża bez rzeczywistej ciąży może powstrzymać owulację lub uniemożliwić zagnieżdżenie zarodka w śluzówce macicy. Trzeba zwrócić uwagę tylko na to, by zastosować odpowiednią dawkę: progestagenu ( nie mniej niż 1000 mikrogramów) etynylestradiolu (nie mniej niż 200 mikrogramów) W czasie nie później niż 72 godziny po stosunku bez zabezpieczenia (a im prędzej, tym skuteczność metody jest większa), przyjmuje się jednorazowo 4 pigułki preparatu antykoncepcyjnego (pamiętaj, że musi zawierać progestagen starszej generacji, np. lewonorgestrel - , obficie popijając, nie rozgryzając pigułek. Pigułki zażyć jak najwcześniej, aby można było przyjąć drugą, taką samą dawkę 4 pigułek na raz po 12 godzinach. Dobrze jest zażywać pigułki po jedzeniu, wtedy zmniejsza się ryzyko wystąpienia działań niepożądanych w postaci nudności. Jeżeli wystąpią wymioty powyżej dwóch godzin od zażycia pierwszej porcji 4 pigułek, nie ma to znaczenia, gdyż zostały już wchłonięte. Bez względu na wymioty, po 12 godzinach należy zażyć drugą porcję 4 pigułek. I to wszystko.

jedź do szpital jeszcze raz jak się dyżur zmieni będą inni ludzie. Podkoloryzuj trochę, powiedz 14 dc, prezerwatywa pękła, wytrysk w Tobie. Jak nie będą chcieli wydać, to poproś o uzasadnienie na piśmie. Jak dalej nie wypiszą recepty, jedź do innego szpitala, przecież nie może być dalej niż 40-50 km. i nie łam się :) uszy do góry! pozdrawiam

wlasnie znalazlam sklad postinoru: 1 tabletka zawiera: 750 µg lewonorgestrelu oraz substancje pomocnicze: koloidalny dwutlenek krzemu, magnezu stearynian, żelatyna, talk, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, laktoza. czyli w zasadzie jak masz tabletki anty z lewonorgestrelem to wyjdzie ci na to samo jakbys polknela postinor tylko przelicz dawke

Gość snow woman
nie nie napewno nie bede ryzykowac...boje sie nie jestem desperatka...byc moze nic sie nie stanie zlego mi po tym ale wole nie ryzykowac...

do a masz tabletki anty w grę wchodzi jeszcze oczyszczenie leku (nie znam się na tym, nie studiowałam farmacji). Bałabym się że przy mniejszej dawce hormonu jest on gorzej oczyszczony i więcej jakiś substancji dodatkowych ma, które w większej dawce nie koniecznie muszą być neutralne.

no coz w koncu twoja sprawa metoda yuzpego to jest normalny sposob zapobiegania ciazy w naglych wypadkach, taki sam jak postinor, mozesz sie zreszta spytac o to ginekologa jak bedziesz u niego nastepnym razem ale jesli sie boisz (co prawda nie wiem czego) to faktycznie szukaj lekarza ktory wypisze ci recepte

Gość a moim zdaniem....
zwyczajnie panikujesz. 10 dzien cyklu, facet nie skonczyl w srodku. szanse na ciaze sa baaaaaaaaardzo nikle.

Gość snow woman
no nie skonczyl we mnie wyszedl na kilka lub kilkanascie sekund przed wytryskiem prezerwatywa pekla duzo wczesniej napewno.

w sumie to nie chce straszyc ale okres plodny srednio jest miedzy 10 a 18 dniem cyklu a plemniki zyja nawet wg niektorych badan do 7 dni no coz zawsze mozesz sie w razie czego starac (jesli bardzo nie chcesz dziecka) o usuniecie

Gość panikujesz
naprawde panikujesz szkoda zachodu i kasy mialam bardzo podobna sytuacje nie bedziesz w ciazy!

Gość snow woman
wezme tabletki juz postanowilam...wezme jest dopiero w poniedzialek rano czyli po 40 godzinach od feralnego stosunku...wczesniej nie ma szans na dostanie recepty

i co udalo ci sie znalezc lekarza ktory wystawi recepte?

Gość snow woman
zaraz bede dzwonic moze ktos sie zgodzi. wiekszosc telefonow jest do prywatnych gabinetow ktore sa jednak dzis nie czynne,ale znalazlam tez ze 3 na komorke...jesli nie uda sie to poszukam moze w aptece bedzie mozna doniesc jutro recepte...a jak nie to jutro z samego rana...(42 godziny wtdey mina dokladnie) no ale lepeij pozno niz wcale. jestem w 10 dniu cyklu ale ostatni cykl trwa u mnie 35 dni wiec srodek to raczej nie wypada....nie mam sluzu plodnego jeszcze....

no to masz szczescie:) trzymam kciuki zeby sie udalo glowa do gory:)

lekarz ma prawo odmówić wypisania recepty, jeśli uznaje stosowanie tego leku za niezgone z własnymi zasadmi moralnymi. Ale MUSI, MUSI podać kontakt do innego lekarza, który wypisze! Dziewczyny, znajcie swoje prawa!

Gość snow woman
mi wczoraj odmowiono juz pisalam o tym wyzej...a nawet wygoniono ze szpitala z tekstem ze mi tu nikt czegos takiego nie wypisze.

Gość snow woman
jesli nie to jutro z samego rana bede dzialac az zalatwie to co chce i tyle. w sumie nie skonczyl we mnie ale po co ryzykowac.gumka pekla przed samym koncem wiec mogly sie tam znajdowac jakies sladowe ilosci plemnikow zdolnych do zaplodnienia. martwie sie naprawde.

z tego co piszesz, nie był to moment cyklu, żeby się coś tało. I trzeba walczyć o swoje prawa, wyraźnie powiedzieć, że wiesz jakie są przepisy,

Gość snow woman
ja nie wiem jak lekarz na dyzurze w szpitalu nie moze wypisac takiej recepty nie mam pojecia na jakiej podstawie sie tak dzieje. w poczekalni siedzialo duzo ludzi a jakas walnieta polozna wyleciala i sie pyta czego tu chcialam i na caly korytarz krzyczy ze tu nie dostane takiego czegos.

Gość Anulkaa111
A czy mozna po zazyciu tabletki juz za piec dni zrobic test ciazowy,czy musze czekac do okresu,ktory jest za 12 dni? czy wijdzie miarodajny wynik?

Gość kamania
no to niedobrze .ja bralam posinor 36 godzin postosunku i teraz sie boje