Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garden of dark

Komplikacje po metodzie Yuzpe

Polecane posty

Gość garden of dark

3 m-ce temu stosowalam ta metode... Dostalam okes jak w zegraku - i tak bylo przez 2 m-ce. Nawet sie cieszylam ze nie mialam zadnych skutkow ubocznych i okres nie spoznial sie przez te 2 m-ce. Teraz powinnam dostac 12-go wrzesnia a po @ ani sladu:( Niedawno bylam u ginekologa (10-go wrzesnia) i wsystko jest ok , jndak nie mowilam mu zasosowaniu tej metody) Nie wiem czy teraz znow sie wybrac czy czekac spokojnie na miesiaczke... Moze ktoras z was byla w podobnej sytuacji??????

Gość garden of dark
niech ktos mi napisze co mam robic

Trzeba było powiedzieć - o stosowaniu takich metod zawsze trzeba wspomnieć ginekologowi, bo ma to znaczący wpływ na kolejne cykle.Powinnaś udać się do lekarza ponownie, powiedz, że skorzystałaś z metody 3 m-ce temu, że 2 miesiączki miałaś terminowo a trzecia spóźnia się 2 tygodnie.I tyle strachu.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaajjjjjjjjj
nie rob tego bo ta metoda nie jest legalna!!! nie przyznawaj sie

Gość barbarzynca1234
a na czym ta metoda polega???

Co nie jest legalne?proponuje poczytać trochę. Yuzpe jes tjak najbardziej legalna - tak samo jak Postinor czy Escapelle.nielegalne są wyłącznie środki poronne, do których Yuzpe się nie zalicza.Metoda polega na połknięciu kilku tabletek anty z konkretną dawką hormonów (nie wszystkie się nadają) - a po pewnym czasie kolejnej zwiększonej dawki.

Gość garden of dark
Dziekuje, narazie jeszcze troche poczekam na @ i ewentualnie pojde drugi raz, choc tak mi glupio o tym powiedziec bo to taki fajny lekarz i pomysli ze jestem infantylna i nieodpowiedzialna :(

Gość AckAckAck
Hej, a ciążę wykluczasz? Oczywiście nie tą sprzed trzech miesięcy, bo tą już lekarz by wykrył, ale czy później nie miałaś niebezpiecznych sytuacji? Wiesz miesiączka może się spóźniać z wielu innych powodów np. zmiana klimatu, leki, stres, odchudzanie. Jakoś wątpię w to, zeby po takim czasie nagle odezwały się skutki metody Yuzpe. Fakt, metoda ta przynosi więcej szkód organizmowi niż tradycyjne Escapelle czy Postinor Duo i jednak należy dążyć do tego, zeby w awaryjnych przypadkach dostać recepte na te tabletki ale sama wiem, że to różnie bywa... No nic, dla mnie to takie trochę naciągane. Jeżeli nieregularności zdarzały sie co miesiąc od momentu Yuzpe, to ok, ale tak nagle? Dziwne. Poczekaj może do końca miesiąca i przejdź się do ginekologa. Pewnie da Ci coś na wywołanie i będzie po kłopocie. Pozdrawiam

błągam o pomoc.wiem ze to totalny debilizm ale cóż stalo sie.wiec kochalismy sie bez zabezpieczenia.nic si enei stalo jednakl mielismy obawe jako ze nie tylko w spermie sa plemniki.zdecydowalam sie na yuzpe.Zabralam 4 tabletki rigevidonu po nastepnych 12 nastepne 4.no i niedlugo po wzieciu tych drugich 4 znowu sie kochalismy i tym razem nam sie powaznie nie udalo!obsunela nam sie prezerwatywa!co za pech..typowo we mnie chyba nie ejakulował ale trudno to stwierdzic.wzielam kolejne 2 tabletki po kolejnych 12 godz od wziecia drugiej porcji.CZY TO POMOŻE??????????BŁAAAAAAAAAGAMMMM POMOCYYY.Czy ten sluz sie na tyle zagescil ze moge miec pewnosc?POMOOOCY

Gość garden of dark
Nie wspolzylam od tej pory z facetem nie liczac wspolnego spania w jednym lozku (ale bez stosunku) to chyba w ciazy nie jestem skoro nawet mi penisa do pochwy nikt nie wlozyl !

Gość dupa jasio karuzela
teraz zeby byc w ciazy nie trzeba wspolzyc wiec na bank jestes w ciazy. wystarczy ze spiac z facetem on sie podniecil i ten plyn dostal sie do ciebie np na uda i stamtad droga prosta do pochwy bo plemniki sa ruchome i ciaza gotowa.... Mi tak moj ginekolog kiedys tlumaczyl

Gość garden of dark
Niezła prowokacja ten wpis dupy jasia.. Żart w zlym guscie bo ktos nieobyty jeszcze w to uwierzy:( ja na pewno nie! wiec daruj sobie straszenie mnie ciążą!

Gość beatrycze24
Garden, powinnaś powiedzieć lekarzowi, ze zastosowałaś metodę Youzpe, w żadnym wypadku nie powinien pomyśleć, że jesteś infantylna to raz, a dwa, jego zadaniem jest pomagać, leczyć i wspierać a nie osądzać. Metoda Youzpe jest tak samo legalną metodą jak antykoncepcja po (postinor czy escapelle) więc nie ma się czego obawiać. Jeśli miesiączka nadal się nie pojawi, będzie trzeba ją wywołać przez zażycie odpowiedniego środka, ale tu już bezwarunkowo musisz powiedzieć lekarzowi, że stosowałaś metodę Youzpe. Teraz możesz poczekać jeszcze trochę, starać się nie stresować, bo stres nie wpływa dobrze na przyjście okresu, wziąć ciepłą kąpiel i starać się rozluźniać i relaksować.