Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cisia

usuwał ktoś zęby madrości?

Polecane posty

Gość cisia

boje sie jak diabli, a słyszałam ze lepiej je usunć bo szybko sie psują i takie tam... mi dopiero wyrasta, czy ktos usuwal je gdy sa ,,młode"? bardzo boli? długo sie goji?

Gość jaką masz pocztę
jak to boli? Znieczulenie dostaniesz i spoko. Ja usuwałam 3 i zero bólu, po wyrwaniu tylko ale można przetrzymać

Gość cisia
dokladnie chce wiedzieć czy naprawde lepiej je usunąc czy pozwolic im rosnąć, a jesli usunąć czy ma to znaczenie czy usune je teraz jak dopiero sie wybijają czy jak beda stare czy bardzo boli i jak długo sie goji;/ coś okropnego z tymi zębami:/

Usuwa się tzw. impacted, czyli takie , które raczej same już nie wyrosną bo są blokowane przez 7. Takie ekstrakcje są najczęściej chirurgiczne , czyli odsłania się kość i specjalnym wiertłem odcina się koronę zębów , a potem podważa korzenie. Można mieć zabiek na tzw głupim jasiu i wtedy się nic nie pamięta. Goi się ok2-3 tyg.

Gość cisia
wiem ze jest znieczulenie tylko chyba to jest w tym najgorsze;/ miałam już znieczulenie i 2 zastrzyki w dziaslo i podniebienie to ponad moje siły;/ dlatego tak sie boje, słyszałam ze jest jakies znieczulenie w areozolu ktore sie bierze najpierw a potem kłuje igłą i juz jej nie czuc... tylko czy to prawda? nie chcialabym sie przekonac dopiero na fotelu ze to tylko kit;/

zabieg , oczywiście :O Usuwa się wtedy kiedy są do tego wskazania, nie robi się tego rutynowo. Jeśli robi sie ekstrakcję dolnych 8 , powinno się wyrwać też górne.

Gość fvsfvsfv
przy ciele powinno się majstrowac tylko gdy to konieczne a nie dlatego że coś się komuś wydaje ja mam zęby mądrości już piętnaście lat, wszystkie, i są idealnie zdrowe! tak może być i z twoimi

Gość cisia
Carrie Bradshaw

Są znieczulenia miejscowe, ale do dolnych podaje się tzw ID block , czyli znieczula się nerw, który jest w dolnej szczęce , robi się tak ze wszystkimi zębami dolnymi. Zastrzyk dostajesz nad samymi 8(dolnymi)

na serio można w głupim jasiu?? dlaczego mi nikt nie powiedział - aż za dobrze pamiętam dłutowanie jednej dolnej 8 brr.. ale to była taka własnie impacted górnych nie usuwam, mają zejść do reszty zębów (miałam usunięte do aparatu 5) --> czy zatem te 8 na serio się tak psują szybko i w ogóle (nie chcę oczywiście ich usuwać, tak się pytam)

Gość cisia
kurcze zeżarło mi wypowiedz..mi na razie rośnie górny..dentystka powiedziala ze lepiej go usunąc bo jak mi wyrosnie to zepsuje mi górna szczenkę, tzn..pozachodzą mi na siebie zęby i takie tam, pozatym jak są stare to sie psuja a wtedy już wyrwanie nie jest tak banalne jak to bo łączą sie z okostną...nie wiem, slabo mi jak to pisze a co dopiero tam byc:/

aaaaa to zmienia postać rzeczy.. btw. jesteś stomatologiem czy higienistką? moja kumpela skończyła studium i jest technikiem i zastanawia się czy ma czego szukać w uk..

Gość zabiorem ciem do siebie
moja kolezanka miala w polsce w szpitalu usuwane wszystkie 4. lezala chyba tydzien w szpitalu. usuwane byly pod narkoza

Bzdura, nic Ci nie popsuje górnej szczęki:O Poza tym usuwa wskazania do usuwania są prawie wyłącznie w przypadku dolnych, górne wtedy się razem usuwa bo się mogą opuszczać jak nie ma dolnych.

Gość ale fajny temat
Carrie a jak poznać które są ,,impacted"?

Gość dla mnie to chore...
Carrie ja nie mam dolnych bo mialam usuwane operacyjnie 7 lat temu jak jeszcze były w środku, teraz wyszły mi górne, czyli co? jak nie mam dolnych to lepiej usunąć te górne?

naprawde myślisz zeby czekac? dentysta mi mówi zeby je rwać póki wczesnie bo jak wyrastają to nie mają jeszcze takich korzeni i są ,,mięciutkie" w srodku, a potem jak ą już stare to cuda sie z nimi dzieja mają ogromne korzenie i naprawde jest z nimi problem;/ już nie wiem sama komu wierzyc;/

Masz rentgen tych zębów? Nie rwie się nic rutynowo, robi się tylko wtedy jak jest próchnica, albo jak nie są same w stanie wyrosnąć. Ja bym sobie nie pozwoliła, one już mają korzenie i wcale nie są mięciutkie:O. W przypadku górnych 8 nie jest to wcale takie skomplikowane.

mam rentgen sprzed kilku lat jak wszystkiebyły jeszcze ,,miecitkie":) i siedziały w srodku... czyli mówisz ze górne są mniejszym problemem niż dolne? boje sie tego ze je zostawie a potem bede cierpiec duzo bardziej niz teraz gdy są mlode;/ tak na marginesie podziwiam za wybór zawodu:)

mogą napierać na zęby i je krzywić - dlatego własnie u mnie dolne wydłutowano, bo zaczęły wyrastać (?) jedna normalnie chciała rosnąć a druga dokładnie jak na pierwszym zdjęciu z linku - i przez to zachodziły na siebie jedynki i dwójki - po usunięciu w kilka tygodni te jedynki i dwójki wróciły na swoje miejsca