Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawiona henia

Dlaczego Polacy w UK,nie chcą uczyć się języka?

Polecane posty

Gość zaciekawiona henia

zapytala mnie niedawno moja hiszpańska kolezanka,ktora mówi płynnie po angielsku.czym to jest spowodowane lenistwem czy jak, ze nawet nie próbują mowić,cwiczyć itd? w sumie to nie wiedziałam co odpowiedziec :/

Gość sowka z lasu
a nie chca?

Gość zaciekawiona henia
no skoro nie mówią po angielsku,albo dukają hal ar ju to chyba nie chca?czy moze sie mylę?

Gość tak naprawde
a wiesz to ciekawe, bo ja na przyklad znam paru Hiszpanow, ktorz\y nie mowia dobrze i nie chca sie uczyc. A jak jade do Hiszpanii na wakacje to zawsze staram sie uzywac mojego kiepskiego hiszpanskiego bo u nich z angielskim slabo, zwlaszcza w Katalonii

Gość wherever
bo sa leniwi,tepi,lub po prosto im to wcale nie konieczne

Gość zaciekawiona henia
sory no jak moze nie byc potrzebna znajomosc jezyka angielskiego w Anglii?

Gość wherever
jak np w fabryce pracuja

Gość tak naprawde
henia mnie tez to zastanawia od poczatku tutaj, szczegolnie ta niewyjasniona chec posiadania polskiej telewizjii

Gość wherever
mi to juz obojetne ,po jakiemu mowie

Gość wherever
w sumie ja tez ogladam polskie kanaly...

Gość zaciekawiona henia
no ja do tej pory nie moge wyjsc z podziwu jak chodza do pracy zalatwiaja sprawy itd.nie mowie o chociazby podstawowym angielskim,ale o totalnym jego braku

Gość wherever
tepaki.po cholere ich tu tyle przyjezdza?

Gość zaciekawiona henia
zycie latwiejsze maja :) ide spac,ale jutro podciagne bo chce innych opinie znac pozdrowienia

oj - to nie tylko w UK polacy nie chca sie uczyc wszedzie - ja jestem w Norwegii i jest to samo na szczescie nie wszyscy - i od razu mowie - nie zalezy to od wieku moze mysla, ze w ten sposob zaoszczedza - tylko ja sie dziwie czy oni nie rozumieja , ze to inwestycja w samego siebie? ale jak mowie - nie wszyscy ja dawalam lekcje z anglika - ni9ektorzy spoko - przychodzili ( zaznaczam , ze bralam za lekcje 50% normalnej ceny jak nie mniej, bo akurat mi sie nudzilo i po prostu potrzebowalam zajecia) a z niektorymi , to skonczylo sie tak , ze wpadali tylko po to , aby im przetlumaczyc i napisac smsa albo zadzwonic gdzies w sprawie pracy ( co glupia robiolam za darmo - a jak potrzebowalam pomocy , to mnie olano - ale szybko ich wyprostowalam) po prostu niektorzy maja niskie aspiracje i tyle smutne :( ale na szczescie - nie wszyscy :)

Bo Polacy są na tyle inteligentni, że potrafią sobie świetnie poradzić nawet bez znajomości języka :D:D skoro żyją za granicą, pracują, załatwiają sprawy urzędowe itp...więc chyba wszystko z nami oki :) nic tylko podziwiać :) Pozdrawiam z Irlandii :)

Ja osobiście znam sporo osób które pobierają lekcje angielskiego u irlandczyków i ja sama właśnie skończyłam się uczyć...:)

Gość mnie sie wydaje ze
bo podatnicy w UK (w tym Polacy zeby nie bylo) placa sporo na tlumaczy wiec czy to u lekarza czy na policji daja sobie rade bez znajomosci jezyka --- ale sa i tacy dajmy nato--- u kolezanki w grupie ktora poszla na ksiegowosc, ze jest 3 chlopakow, 5 dziewczyn z Polski .. zalezy gdzie spojrzec ... ten co przyjechal harowac w fabryce mysli ze nie potrzebuje jezyka ... ktos kto ma wyzsze aspiracje uczy sie czegos wiecej ..

Gość tak to jest...
Polacy w UK nie chca sie uczyć jezyka bo: -sa zbyt leniwi -wiedza ze nie zostana w Anglii zbyt długo -zadowalaja sie pracami nie wymagajacymi jezyka np budowa czy ten słynny zlewozmywak a najczesciej to wszystkie te przyczyny jednoczesnie🖐️

A w sumie to po co marnować czas na nauke skoro i tak wszyscy sobie radzą ...? Szkoda, że nikt tak sie Naszego Polskiego nie uczy...choć ponoć już zaczynają :) Tutaj w Irlandii w wielu miejscach ( urzędy, punkty operatorów komórkowych, sklepy...) można spotkać instrukcje i informacje w j.polskim. A jakiś czas temu słyszałam nawet jak grupa Irlandczyków śpiewała w Naszym języku \" Łapy, łapy cztery łapy a na łapach pies kudłaty...\" Miło :) ale i wesoło :D

Gość a ja podciągnę
:p

Gość asdflkjh
Bo to tepe paly

no to chyba jak z emigracją do stanów - jak ktoś na emigarcji wpadnie w polskie towarzyswto, to po co mu język :o zawsze znajdzie się ktoś, kto pomoże w załatwieniu sprawy jak bedzie potrzebny język. przecież wśród polonii amerykańskiej są też ludzie, którzy od lat tam mieszkają i ni w ząb języka :o nie rozumiem jak tak można, to jest dla mnie już pewna forma kalectwa :o

Gość a co to niech oni sie
polskiego ucza, a nie :o

Gość podciagam do góry