Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załama-na

ZESPół DOWNA???????

Polecane posty

Gość załama-na

Jestem w 37 tyg ciąży i na USG wyszło mi, że główka dziecka wskazuje 39 tydz!! Czy to oznacza, że moje dziecko ma zespół downa?

Gość załama-na
No bo duża główka może oznaczać zespół Downa, ale czy lekarka powiedziała by mi o tym?

Gość bardzo mało zorientowana
na pewno by powiedziała!!! A inne "wymiary" jaki wiek płodu wskazują?

Nie słyszałam, że rozmiar główki na to wskazuje. Raczej bada się kości nosowe. W 13 tygodniu mniej więcej, razem z pomiarem NT. Miałaś te badania? I zanim zaczniesz się bać, to pamiętaj że czasem lekarzowi coś się źle kliknie, parę milimetrów w tą czy w tą, i wystarczy! Nie powinnaś się moim zdaniem o nic martwić!

Gdzieś tu na kafe czytałam, że na zespół Downa wskazuje duża główka i krótka kość udowa, ale czasem dzieci mają różne wymiary, moej koleżanki mała miała na USG całą ciążę za krótkie nóżki, fakt, jak się urodziła to miała krótkie :D, ale po pół roku proporcje jej się zmieniły i miała dłuższe niż przciętne dziecko w tym wieku. Nie przejmuj się, jakby było coś złego, to lekarz by powiedział, teraz się nie szczypią. Różnica 2 tyg jest w normie. W końcu ludzie mają różne głowy nie? Moje dzieci też miały po urodzeniu obwód głowy większy niż przeciętne noworodki :D, po tatusiu takie okrąglaste jak piłeczki :D:D:D. Bo jak ktoś ma taką bardziej jajowatą głowę, to mu mniejszy obwód wychodzi.

Ehh, głównymi wskaźnikami są tu niewykształcona kość nosowa a także duży fałd karkowy (NT), może te krótsze kości udowe są jakimś dalszym kryterium, ale o dużej główce pierwszy raz czytam. Na wikipedii pisali raczej, że jest to \"małogłowie\". Dajcie jakiegoś linka do artykułu o \"dużej główce\" i jej powiązaniu z zespołem Downa, chętnie się dokształcę :)

nie znam linków, dziewczyny o tym pisały u których podejrzewano zespół Downa, ale to dawno było

zalama-na nie denerwuj sie napewno wszystko bedzie dobrze! Zreszta nie jedno dziecko ma troszkę większa główke po porodzie, pozniej sie to wyrównuje. pozdrawiamy:)

Spokojnie;) Z moim synkiem bylo identycznie:) Tez panikowalam, ale albo pan doktor sie pomylil, albo do porodu proporcje sie wyrownaly;). Dzisiaj ma 9 lat i jest zdrowy jak ryba:D