Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamdylemattt

pomóżcie mi wybrac - polski

Polecane posty

Gość mamdylemattt

musze wybrac teamat na mature z polskiego.. mam dylemat miedzy trzema.. i nie mam pojecia ktory bedzie najlepszy 1) Różne ujęcia wizerunku kobiety zbuntowanej w literaturze. Rozważ problem, zwracając uwagę na przyczyny, przebieg i skutki buntu oraz sposób kreacji bohaterki. 2) Różnorodne sposoby i funkcje portretowania dzieci w literaturze. Omów temat odwołując się do wybranych różnych epok. 3)Motyw metamorfozy bohatera w literaturze i filmie. Omów zagadnienie odwołując się do wybranych dzieł.

Gość
metamorfoza najbardziej oklepana. kobieta - najciekawsza :P

Gość moj moj
wybierz drugi temat - bedzie najlatwiejszy chyba ze jestes ambitna- wtedy trzeci moim zdaniem, oczywiscie :)

Gość eeeeeeee
a nie prosciej temat gdzie masz jasno napisane co masz zrobic??? ja wybrałam taki gdzie mam jasno okreslone, ze mam sie odniesc tylko do romantyzmu i ze mam przedstawić wybrane dzieła.... takze mam jedynie przeczytac 3 ksiazki z romantyzmu, i je przedstawić :) no ale to zalezy czy chcesz zeby było łatwo - bo ja chce :D

Gość moj moj
tfu najtrudniejszy pierwszy wybierz drugi temat - bedzie najlatwiejszy chyba ze jestes ambitna- wtedy pierwszy

Gość mamdylemattt
tez wlasnie chcialam jakos to sobie ulatwic i wybrac tka jak piszesz.. gdzie mam wskazana epoke itp.. ale zaden z tego typu tematow mnie nie interesuje.. zupelnie.. te wydaja mi sie najciekawsze.. a czemu metamorfoza oklepana? szczerze mowaic najbardziej ku niej sie sklanialam.. bo moge zrobic na podstawie filmu..a jestem maniaczką kina

Gość amadeo-deo-riki-tiki
mam prezentację na temat Dziecko jako bohater dzieła literackiego.

zdawałam na niej maturę. bardzo fajny i wdzięczny temat :)

Gość mamdylemattt
temat sam w sobie tez mi sie podoba( o tych dzieciach) ale szczerze mowiac.. nie rpzychodzi mi na dzien dzisiejszy zaden pomysl jakbym miala sie do niego zabrac

Gość Pierre Dzący
leee jak dobrze ze mam to gowno za soba

1.Dziady II - Józio i Rózia 2.Katarynka 3.Nie-Boska Komedia - Orcio 4.Elegia o chłopcu polskim 5. Ferdydurke - Józio

Gość mamdylemattt
ty skorzystalas z tych 5 dzieł? to starczy? p.s. wielkie dzięki :)

Gość szczera dziwczyna
jesli mam ci doradzic to wybierz sobie łatwy temat nie ma co osbie głowy ustna matura z polskiego zawracac bo nawet jak idziesz na polonistyke to nie patrza jaki temat miałs....wiec lepiej wybrac sobie łatwy temat i lepiej przygotowac sie do pisemnych egz.......naprawde 2 lata temu mature zdawałam i wiem jak to jest jak ludzie sobioe trudne tematy wybierali a potem sie okazało ze nie potrzebnie pozdrawiam:) 3

tak, z tych właśnie korzystałam :) Do tego karta z cytatami. dostałam 5 :) proszę:) Mogę sprzedac tę pracę;) :P

Gość ja bym wybrala 3
wg mnie jest najlatwiejszy:P

szczera dziewczyna ---> zgadzam się

Gość Sepulka
No i Urszulka z Trenow Kochanowskiego.

właściwie wszystkie tematy są dość proste no może 3 wymaga głębokiego zagłębienia się w psychikę bohaterów wiec dla mnie sprawiał by trudność. 1 wydaje mi się interesujący jako że można poruszyć odmienne tematy i wplatać osoby historyczne jak Skłodowską-Curie matkę Terese a także poezję na 2 bym nie chciała pisać bo zbyt dużo smutnych książek zwłaszcza z wojny;/ najlepiej wybierz ten temat na który przeczytałaś i chcesz przeczytać najwięcej książek co do 2 tematu to masz treny, janko muzykanta, z wojny książki o losie dzieci w obozach (zapomniałam tytułu) abc małego księcia

Gość mamdylemattt
w takim razie pierwszy odpada.. mimo ze ciekawy, wydaje mi sie najtrudniejszy. co do sprzedazy, to podziekuje.. :)jak sama napisze bedzie mi sie jej latwiej nauczyc tylko teraz nie wiem.. czy 2 czy 3.. hmm

ja zdawałam stara maturę ta nowa jest o niebo lepsza i łatwiejsza teraz napisała bym coś naprawdę fajnego a tak wylądowałam z dopem na świadectwie z pisemnej i 5 z ustnej;/;/

Gość mamdylemattt
mi najbardziej odpowiadalby temat z watkiem getta, zydów itp(z racji tego ze przeczytalam najwiecej ksiazek na ten temat..i generalnie interesuje mnie to).. są chyba 3 tematy tego typu.. ale nie wybralam, poniewaz jest strasznie oklepnamy.. prawie kazdy chce wziac temat o zydach..

Gość Pierre Dzący
nibys a gdybys zdawala nowa powiedzialabys ze wolisz stara

Gość szczera dziewczyna
ja miałam temat jak sie rodza zbrodniarze jak ktos chce to moge chetnie dac za darmo

Gość mamdylemattt
super temat.. szkoda ze ja nie moge takiego wybrac..

nie według mnie nowa matura jest banalna (bez obrazy) to moja opinia a lepiej nie poruszać tego tematu bo zarz zacznie się wojna:P:P:P zresztą myślę tez dlatego także po prstu nie jestem w stanie napisać czegoś w wyznaczonym czasie nic mi wtedy nie przychodzi z nerwów do głowy i obracam samymi stereotypami:P:P jak wybierasz z 2 a 3 to ja wybrała bym 2 bo jest mniej filozoficzna i nie musisz tak bardzo przejmować się co bohater czuje dlaczego coś zrobił a to według mnie konieczne by było w 3. do 2 jeszcze katarynka i dziewczynka z zapałkami o bajki mogą być bardzo fajne jeśli podejdziesz do nich bardziej dorosło np. Alicja w krainie czarów może być fajnym studium ludzkiej wyobraźni do tego jeszcze ania z zielonego wzgóża i piotruś pan bardziej wesoło bo jakoś bym nie chciała pisać o dzieciach wojny temat bardzo przejmujący samo wspomnienie opowiadań Nałkowskie lub zdążyć przed panem bogiem przyprawia mnie o dreszcze:/

Gość mamdylemattt
wiec chyba pojde na latwize i wybiore o tych dzieciach.. :) bo mozliwosci jest duzo..i mozna to zrobic w fajny sposob:) dzięki wszystkim za sugestie i dobrej nocy zycze :):*