Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka2008

Pomóżcie wybrać temat ustnej matury z polskiego!

Polecane posty

Gość maturzystka2008

Waham się pomiędzy dwoma: 1)Dworki szlacheckie w literaturze,opisać bohaterów i zachowania itp. 2)Funkcje motywów biblijnych i aluzji literackich w "Mistrzu i Małgorzacie". Na który temat można więcej powiedzieć?Jakie jeszcze były dworki oprócz tych z "Pana Tadeusza" i "Przedwiośnia"? I co można powiedzieć na ten drugi temat?

Gość co to jest perfum
Drugie ciekawsze, ale trudniejsze chyba.

Gość maturzystka2008
No właśnie też tak uważam i głównie dlatego biorę ten temat pod uwagę i książka mi się bardzo podobała.Fajne jest to że pracuje się tylko z jedną lekturą.Ale nie wiem w ogóle co mogłabym o tym powiedzieć..... :( Pomóżcie!

Gość z cynamonem
to, że w temacie masz tylko jeden tytuł, nie znaczy, że będziesz pracować z jedną książką. zwróć uwagę na motywy biblijne i aluzje literackie -zapewniam, że książek będzie znacznie więcej. temat ciekawy, podoba mi się, o niebo lepszy od dworków szlacheckich. życzę powodzenia na ustnej;)

Gość moim zdaniem to
też bym wybrała dwójeczkę

Gość tegoroczna maturzystkaaa
hej, dla mnie to oby dwa te tematy są trudne, jak juz to wybrała bym ten 1, ja miałam na mojej maturze temat" Kobieta jako źródło inspiracji dla artystów rożnych epoki i dziedzin sztuki, dokonaj analizy wybranych dzieł literackich i innych tekstów kultury. Brzmi groźnie ale naprawdę można dozo pisać i gadać na ten temat.

Gość bon apetitt
wcale nie brzmi groznie :O

Gość nie p
pierwszy jest do dupy drugi rewelacyjny

Ja bym wybrał 1 temat :) A z tego co pamiętam opis dworku (a nawet kilku) był w \"Nad Niemnem\" Elizy Orzeszkowej ...

Gość pomarańczowe też tu
funkcje i motywy... życzę powodzenia temat jest "bagnisty"

Gość pomarańczowe też tu
i aluzje literackie - ukh.....

Gość Wicio xD
1)Dworki szlacheckie w literaturze,opisać bohaterów i zachowania itp. ...zdecydowanie!!!!!!!! nawet w znienawidzonej przez giertycha ferdydurce masz ten motyw xD

Też mam ten temat do wyboru:) Tzn ten z Mistrzem i Małgorzatą i właśnie ten wybrałam. Jak chcesz, możemy sobie nawazajem pomóc, pod warunkiem, że nie jesteś z 31LO lub 25LO w Łodzi - bo ja jestem z 31, a nauczyciele beda z tych 2 szkół i jak zobaczą podobne prace...:P