Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam sie i nie wiem

glucho-niemi- posluguja sie tym samym jezykiem na calym swiecie?

Polecane posty

zastanawiam sie czy uczac sie "jezyka "dla gluchoniemych w niemchech bede mogla wykorzystac to w polsce? wiem,ze to dlugo trwa,ale chcialam chociaz zaczac sie uczyc a konczyc w polsce.

up

wlasnie znalazlamw necie info, ze jednak jezyk migowy rozny jest w zaleznosci od panstwa. jesli ktos posiada jakies informacje to chetnie zapraszam. W moim bloku wprowadzilo sie malzenstwo, gluchoniemi ale zauwazylam wczoraj,ze dziecko jest zdrowe, tzn mowi i slyszy. Chcialabym zaproponowac tej kobiecie, ze jak bedzie miala kiedys problem i bedzie potrzebowala pomocy to moze sie do mnie zwrocic, nie wiem- moze przez sms-a? Czy to byloby nietaktem jej zaoferowac pomoCß Tak rozmyslajac wczoraj nad tym,pomyslalam,ze nie zaszkodzi nauczyc sie ich jezyka. jednak wyprowadzam sie stad za niecaly rok i wiem,ze przez ten czas nie dam rady. Chcialabym w Polsce uczyc sie dalej migowego. hmmmmmm

Gość babababba
jest język migowy-i są to uklady rąk i nie występuja tu koncowki fleksyjne i tym jezykiem chyba mogą sie poslugiwać wszyscy,bo są to chyba umowne znaki dla wszystkich językow-ale nie jest to jezyk niedokladny, bo nim powiesz, np JA LUBIC KOT, bo tu nie ma wlasnie tych koncowek...a jezyk migany- to juz znaki ręczne+mowa ,fonogesty i ten ma gramatyke danego języka ,czyli tym raczej sie nie porozumiewają wszyscy. Nie wiem...dawno temu mialam to na pedagogice specjalnej...

musze poszukac jakiegos forum dla gluchoniemych, moze tam sie czego dowiem wiecej. ale jak ktos cos ma do powiedzenia to zapraszam :)

nie, nie posluguja sie koncowki fleksyjne sa a jakze, np w Sign Exact English, American Sign Language, ktorego ucze sie w szkole rozni sie znakami od SEE... jest cos co sie nazywa GESTUNO, ale uzywa sie go tylko podczas miedzynarodowych zebran, by ulatwic sobie troche zycie. jezyk migowy rozni sie tez w zaleznosci od regionu gdzie kto mieszka, czyli zupelnie tak jak jezyk mowiony;-)