Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majjaaa

ktoś wie jak to się liczy ..odsetki w banku ?

Polecane posty

Gość majjaaa

powiedzcie mi raz a bede juz wiedzieć np na okrągłej sumie 10 000 na 3 mies jak jest 5% w skali roku acha i minus 19 % podatek ktoś wie ? :)

Gość majjaaa
dzięki wielbicielu a mógłbys mi koteczku pokazać to rownaniu ot żebym wiedziała jak to się robi i policzyła na kazdej kwocie np na 13 .548 :)

Gość ***proszę***
10 000 x 5 % =500 zł 500 zł podziel na 12 miesięcy = 41,66 i pomnóż x 3 miesiące = 124,99 odejmij podatek i gotowe

Gość marcysiankaaa
na chłopski rozum: !0000:100=100-----masz obliczony 1% 100razy 5= 500zł ----masz obliczony procenty w skali roku odejmujemy podatek: 500- (500:100x19)= 500-95=405 zł -tyle zyskujesz w slkali roku za 1 m-c: 405:12=33,73zł to za 3 m-ce: 3x33,73=101,1-w przyblizeniu, tych groszy będzie więcej Zawsze wychodź od tego, ze obliczasz 1%, , czyli dzielisz przez 100 9

Gość majjaaa
dzięki juz nic nie gadam ale nie umiem znaleźć na kalkulatorze - % ale jazda nie ? ::D

Gość majjaaa
macie kalkulator na klawiaturze ? nie? no i gdzie jest ten zakichany % bo takiego znaczka nie mam :O

Gość ***proszę***
% masz przy 5

Gość 555555555555
60,75

Gość majjaaa
to wiem ,ze przy 5 ale jak wam wyskakuje zwykły kalkulator na ekranie to tam nie umiem znaleźć

Gość marcysiankaaa
10 000x5% =10 000 x 5/100, czyli skreślasz 2 zera i mnożysz przez 5

Gość ja liczę inaczej
90/365 * 10000 * 5% = 123,29 (90 dni przyjmuję że jest po 30 dni w m-cu więc to tak +/- ) 123,29 * 19 % = 23,24 123,29 - 23,24 = 99,86 - m/w tyle dostaniesz :) Aha, zwróć uwagę na koszty likwidacji lokaty, bo przeważnie też są. I sobie je odejmij od tego co Ci wyszło.

Gość marcysiankaaa
No właśnie, to zalezy, czy podatek jest roczny, czy tylko z tych trzech miesięcy. Ale nie rozumiem, czemu przeliczasz na dni, banki tego nie robią.

Gość ja liczę inaczej
że niby czego nie robią???

Gość ja liczę inaczej
oczywiście że robią. Żeby miała 5% od 10 000 to by musiała mieć lokatę na cały rok.

Gość marcysiankaaa
Gdyby miała lokatę stałą, to by chyba żadnych % nie dostała, albo mniej.

Gość ja liczę inaczej
marcysianka, banki liczą odsetki za konkretną ilość dni. Jeżeli oprocentowanie ROCZNE wynosi 5% tzn że te 5% miałaby wtedy gdyby trzymała lokatę rok.

Gość marcysiankaaa
szczerze, to dokładnie nie znam sie na skrupulatniejszych przeliczeniach. zawsze interesowało mnie przeliczenie roczne. Dobrze by było przedzwonić do banku i poprosić o symulacje i zapytać o te dni właśnie. Ja czasem do nich dzwonię, jak zamierzam wziąć kredyt.

Gość majjaaa
wiecie co -ale nie mam lokaty tylko konto oszczędnościowe-wczoraj załozyłam i właśnie jest 5 % no i tak własnie myslalam,ze np po ok 3 mies tak jak mi piszecie dostane 100 zł co to ma do tego czy trzymam rok czy 3 mies?

Gość edytka22
różnica jest taka, że 5% jest w skali roku, a w skali 3 m-cy 1,25%. I tak, banki licza to w dniach, a nie miesiacach. Podatek odlicza sie od zysku z lokaty 19% (i tu niewazne na jaki okres ona byla ani nic z tych rzeczy). Natomiast jesli konto oprocentowane jest 5%, to odsetki naliczane i kapitalizowane beda co m-c.

a ja to inaczej obliczyłam 10 000(1+(3*0,05/12)=10 125 czyli po trzech miesiącach przy oprocentowaniu stalym odsetki naliczone wynoszą 125 zł 0,05 to inaczej 5% pozdrawiam

Gość ja liczę inaczej
w każdym razie po odjęciu podatku wyjdzie ok. 100 zł. A różnica czy trzymasz trzy miesiące czy rok jest taka, że im dłużej trzymasz, tym więcej odsetek Ci naliczą :)

Gość jjjjjjjjj
nie no to wiem ,że im dlużej to...:) ale w tym sensie ,żę 5 % to 5% czy mam na 3 mies czy na 12 mies bo mi juz tu zaczeli mieszać

Gość CaSanoVa.
miałem she kameleon w Belgradzie, bardzo mnie rozczarowała, nic szczególnego, nie polecam!

Gość ja liczę inaczej
a dlaczego dokładnie? Nie liczy się liczby miesięcy tylko liczbę dni. Nie w każdmym m-cu jest tyle samo dni.

napisałaś ze 5% w skali roku czyli masz na procent stały,niezmienny czyli liczony cały czas od podstawy czyli przykładowego 10 000, a nie naliczany z odsetkami od odsetek:P

Gość najjjja
ufff czyli !! po 3 miechach wyciągam se stowę i kupuje bluzkę tak ??!!!! i nie mieszajcie mi kochani :D