Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszonaa

antykonc zawiodła?

Polecane posty

Gość przestraszonaa

jestem matką 2 dzieci... od mniej więcej pół roku stosuję cilest - tabl. antykoncepcyjne. wiem, że zaraz poradzicie mi biec do apteki po test, ja jednak chciałabym i tak wcześniej spytać o pewną sprawę... mianowicie czy rzeczywiście tylko bardzo rygorystyczne przestrzeganie pory przyjmowania tabletek chroni przed ciążą... zdarzyło mi się kilka razy nie wziąć o czasie - była to np przerwa pół dnia dłuższa niż powinna. czy może zaistnieć taka sytuacja, że mimo krwawienia w tej tygodniowej przerwie przyjmowania tabletek okaże się, że jestem w ciąży... jeśli tak to na ile szkodzi płodowi przyjmowanie tabletek w dalszym ciągu? czy zdarza się, że krwawienie w tych przerwach występuje mimo ciąży?? troszkę jestem przestraszona... czy może być sytuacja że jestem w ciąży już od dłuższego czasu i nawet sobie z tego nie zdaję sprawy?? ;( ps. oczywiście jutro biegnę po test ale błagam napiszcie co wiecie na ten temat... dzięki i pozdrawiam

Nie ma 100% pewności nigdy. Nawet przy restrykcyjnym stosowaniu metody. 100%pewności jest tylko przy braku współżycia. I powie Ci o tym każdy lekarz.Może być tak, że zajdziesz w ciążę. Zdarza się to niezmiernie rzadko, ale nie można takiej opcji wykluczyć. Natomiast Cilest należy przyjmować o jednej porze (czyli +/- 3-4h odchylenia) a nie o jednej godzinie.Tabletki mają na tyle niską zawartość hormonów, że nie szkodzą ewentualnie rozwijającemu się płodowi.Zdaje się, że skuteczność tabletek wynosi 99,7 czy 99,8% co znaczy, że 1 kobieta na 1000 biorących tabletki zajdzie w ciążę przez rok stosowania metody. To daje szansę 1 na 12000 cykli.

Tfu! Nie 1 na 12000 cykli tylko odpowiednio:- 2 na 12000 cykli dla 99,8%- 3 na 12000 cykli dla 99,7%To i tak skrajne przypadki.

Gość przestraszonaa
no to mam nadzieję, że będę mogła powiedzieć uffff... ale czy słyszałaś kiedyś o tym, czy można krwawić będąc w ciąży w tej przerwie pomiędzy 1 opakowaniem a 2gim? ... zrobię test ale chciałabym wiedzieć na przyszłość... i czy wynika z tego, że biorąc tabletki powinnam dla pewności robić czasem test ciążowy? co ile ? co miesiąc? dwa? odkąd zaczęłam brać pigułki sex nabrał dla nas innego wymiaru... zupełnie jak wtedy gdy staraliśmy się o dzieciaczki... nie chcę z nich rezygnować... tylko muszę chyba popracować nad pamięcią ;) żeby o nich nie zapominać :D

To, że można plamić to wiadomo. Krwawienia tez się zdarzają, ale rzadziej.niestety nie mam informacji na temat tego, czy można plamić przy tabletkach - logika mi podpowiada, że tak - ale producent tabletek twierdzi inaczej (masz to w ulotce). Więc najlepiej byłoby się zapytać lekarza.A co takiego się stało, że nagle podejrzewasz ciążę? Jeśli z żadną nie spóźniłaś się +/- więcej niż 12h to nie ma powodu, by obawiać się zajścia w ciążę.

Gość przestraszonaa
ech... oglądałam jakiś film... potem nagadały mi koleżanki z pracy... a teraz już mam paranoję i patrzę na swój brzuch i zastanawiam się czy to niestrawność czy mi się tam coś rusza :/ normalnie koszmar...

Gość przestraszonaa
dzięki - dobranoc... dam znać jak zrobię test;)

Gość Duby Smolone
A dlaczego w ogóle myślisz, że jesteś w ciąży? Czy jakieś objawy na to wskazują? Myślę, że możesz spać spokojnie i taka sytuacja jest bardzo mało możliwa. Podejżewam, że jeżeli jesteś matką dwojga dzieci to panicznie boisz się, że trafi Ci się trzecie nieplanowane i popadasz w paranoje. Piszę tak bo sama jestem w takiej właśnie sytuacji (pierwsze dziecko planowane, drugie nie) i obojętnie od stosowanych środków zabezpieczających kilka dni przed nadejściem okresu popadam w istny obłęd i ciążową paranoje