Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gonia1987

NOCNE SKURCZE -CO TO MOżE BYć???

Polecane posty

Termin porodu mam dopiero za dwa tygodnie, a w nocy miewam dziwne skurcze. Budzę się z brzuchem twardym jak skała, odczuwam przy tym ból pleców w okolicach krzyża i podbrzusza - tak jak na miesiączkę. Taki skurcz trwa paręnaście minut, po czym zasypiam i znów budzę się z takimi samymi objawami. To trwa od 4 nocy. Dodam, że w dzień nie miewam takich skurczów w ogóle - tylko w nocy! Co one mogą oznaczać? Przecież gdyby to były skurcze przepowiadające, to w dzień również bym je odczuwała. Nie są bardzo bolesne, ale dokuczliwe.Miałyście tak może, a jeżeli tak, to na ile przed porodem?

ja myśle że to już sa objawy porodu :-) ja tak miałam dzień przed porodem i na drugi dzień urodzilam :-)

Gość tez mama
u nas na topiczku dziewczyna dostala takich skurczy wczoraj w nocy a o 16 byla na swiecie juz corenka:D Ale moga to byc tez takie zapowiadajace porod skurcze...Wazne czy sa regularne .Jesli bylyby w rownych odstepach czasu i ten czas by sie skracal -nie czekaj tylko podjedz do szpitala.

Ale ja tak mam już od kilku nocy! I zero innych objawów - nawet czop mi nie odszedł! W dzień w ogóle nie mam ani jednego skurczu - chyba, że takie bezbolesne stawianie się brzuszka, ale to też rzadko:(

do też mama Nie, skurcze nie są regularne, tylko trwają dość długo - czasem po 15 minut, po czym przechodzą, a w dzień cisza.

Gość bziczek
Gosiu - dziewczyny mają czasami takie skurcze nawet dwa tygodnie przed\porodem. Więc to raczej pewne, ze organizm przygotowuje sie do "godziny zero" natomiast nie powiedziane, że urodzisz juz teraz - mozesz spokojnie doczekać terminu. Jeśli Cie to niepokoi - zadzwoń do lekarza lub jedź na ktg.

bziczku, dzięki - uspokoiłaś mnie trochę Na ktg nie pojadę - ostatnio jak miałam takie skurcze to od razu położyli mnie w szpitalu choć nic mi nie było. A wiadomo - w szpitalu to większy stres dla mnie i dzieciątka niż w domu - oni teraz każdego zostawiają na kilka dni(czy trzeba, czy nie trzeba) w szpitalu na obserwację, bo maja z tego kasę. Nie powiem, bo miałam tam dobra opiekę, ale wiadomo - daleko od męża i rodziny - całe noce płakałam. Nie chcę tego drugi raz przyżywać - zadzwonię do mojego gina. A miała któraś mamusia takie skurcze jak ja, tylko w nocy?

Gość aga c
hej ja tez jestem 2tyg przed porodem, ja mam czasmi bole takie jak na miesiaczke, w nocy nie spie bo plecy mnie bola:(

No w dzień mam tylko twardnienie brzuszka raz za czas, ale w nocy to są już megatwardnienia z bólem. zastanawiam się kiedy urodzę...

Gość aga c
gonia a jak u ciebie jest z ruchami dzidzi?

Gość aga c
ja tez mam takie twardnienia ale wydaje mi sie ze wtedy mala sie napina, nie wiem jak to odroznic?

Wojtuś rusza się od 2 dni dużo mniej niż zwykle - to znaczy nie ma tak, żeby sie w ogóle nie ruszał, ale robi to znacznie rzadziej niż wcześniej - słyszałam, że to też objaw nadchodzącego porodu - albo tej paskudn3ej pogody

aaaa i jeszcze jedno - jak Wojtek tylko się napina, to twarda mam tylko część brzucha, a jak to skurcz - to twardy i nieprzyjemnie napięty jest calutki brzuch

Gość aga c
mysle ze to poprostu wszystko przygotowuje sie do porodu, na razie nie panikuje.jak wezma mnie skurcze regularne i mocne lub odejda wody czy odpadnie czop to zaczne dzialac. tak poradzila mi lekarka

no tak, ale właśnie zastanawiamy się z koleżanką na innym topiku, czy tego czopa można nie zauważyć> Ja np. mam bardzo obfite upławy i może czop już schodzi , a ja o tym nie wiem.

Gość aga c
kurcze podobno nie zawsze odpada, mojej kolezance odpadl na 2dni przed porodem, inna np mowila ze jej wody nie odeszly i okazalo sie potem ze jej odchodzily tylko ze po troszku i nawet nie zauwazyla-poprostu miala wilgna wkladke-to chyba nie ma reguly:( ja najbardziej boje sie przenoszonej ciazy, w terminie mam jechac na badania do szpitala zeby sie nie martwic, kurcze wolalabym wczesniej urodzic niz przechodzic:(

Gość aga c
a jakie masz te uplawy? biale czy zabarwione np kwia lub zielonkawe?

no takie normalne - białe - czasem, zwłaszcza rano przypominają (przepraszam za określenie) gluty z nosa, ale tylko konsystencją - nie barwą. Ja też wolałabym urodzić wcześniej...

Gość naturalnie ze tak
skurcze przepowiadające,nic szokującego,czekaj spokojnie na rozwiązanie,na pewno poznasz kiedy sie zacznie

Gość aga c
to ja tez takie mam, ale nie jest tego duzo a na kiedy konkretnie masz termin?

ja tak mialam dzis w nocy-kilka razy skurcz, a teraz cisza no i zaczelam sie troche denerwowac, bo wolalabym nie zaczac rodzic o 1 w nocy, kiedy jestem zmeczona po calym dniu zostalo mi 9 dni do wyliczonego porodu a od dwoch dni bole plecow, a wczesnie mnie prawie nic nie bolaly

Gość t54t455
Hej. ja miałam dokładnie tak jak Ty!!! w dzień nic nie czułam, a nocy się zaczynało. Do tej pory nie wiem co to było. Aha- u mnie zaczęło się to w 30 tygodniu ciąży a urodziłam dzień po terminie.

jejku, ja już bym chciała urodzić...tym bardziej że termin mam zakrecony - I na 23, II na 17 a III na 12 i którym mam sie sugerować????????????????

Gość aga c
hej, ja tez mam problem z terminem wg miesiaczki 13paź, wg usg 10paź, wg cykli (ja mam np 35dniowe)20paź i kiedy tu sie spodziewac????????????

Gość bziczek
moja ginka powiedziała, że nie zawsze odchodzi czop. Wody mogą odejść bez skurczy i na odwrót- są skurcze regularne a wody nie odchodzą. Powiedziała, że mam też nie panikować jak zauważę troszke krwi na majciochach (oczywiscie blisko terminu porodu) - to podobno pracująca szyjka która sie skraca przed porodem. Moja mówila, ze mam sie ugerować terminem porodu wyznaczonym z miesiączki i dopiero po tym terminie jak nic sie nie bedzie działo to mamy "reagować". Podobno porodu przegapić nie sposób :D ale to czym podobno mam sie sugerować to nasilające sie i regularne skurcze min co 7 lub 10 minut. Więc czekam.. po ostatniej niedzielnej akcji dopakowałam torbę i chyba dzisiaj zaliczyłam ostatnią samodzielną dalszą podróż samochodem.