Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dillemmata

co byście wybrały ?

Polecane posty

Gość dillemmata

mam dylemat.... budowanie domu ok. 1,5 h dojazdu do duużego polskiego miasta, czy kupno mieszkania w dużym mieście na kredyt. Zaznaczam, ze budowa domu jest wielokrotnie tańsza i myślę, ze w 120 tys. spokojnie się zmieszczę i wybuduję dom w stanie surowym. Co wy byście wybrały?

Dilemmata jeśli myślisz że wybudujesz dom za 120 tys - to radze zapoznac sie z aktualnymi cenami materiałów budowlanych - 1 cegła (tak, tak - 1 sztuka!) kosztuje prawie 9 zl!

Gość lisia misia
ja bym wybrala mieszkanie w duzym miescie. pomysl o dzieciach. one dorosna i trzeba bedzie je poslac do szkoly, bedziesz je wozic tak daleko? no chyba ze tej miejscowosci gdzie chcesz wybudowac dom jest szkola. ale w duzym miescie masz wybor szkol wiec mozesz je poslac do tej najlepszej. dzieci beda mialy wieksze mozliwosci rozwoju, uczeszczania na rozne zajecia na ktore nie mialyby mozliwosci w malej miejscowosci. wybor nalezy do Ciebie. ja bym wybrala duze miasto

Gość yokkkko
tylko ze te dzieci mają się gnieść w jakiejs klitce co ma zaledwie 40 m kw. ja sama mieszkam w domu, ktory ma 3 kondygnacje i kazda ma prawie po 100 metrow i nie wyobrazam sobie jak bym sie miala przeniesc do mieszkania gdzie zamiast kuchni jest wnęka...no i nie ma ogrodka... co do poziomu szkol podstawowych i gimnazjum to poziom jest mniej wiecej wyrównany wszedzie

Gość do luelle
piperzysz - jak my budowaliśmy garaż to sami wyrabialiśmy cegły.... dilema, dom -zdecydowanie !

mieszkam 30km od miejsca pracy...na wsi...w domu z ogrodem...wczesniej...to był blok...w stolicy... jezeli masz taka mozliwosc...to wybierz budowe domu:)

Gość dillemmata
hmmm. w moim miasteczku, w ktorym chcę budowac ten dom są 2 szkoły podstawowe i 3 gimnazja i 1 szkoła średnia...więc o edukację sie nie martwię....dom byłby pod lasem, na takim mini osiedlu domków jednorodzinnych ..

Gość a masz ekipe
bo wiekszosc w Irlandii

Gość jupiiii
tez tak myslalm, ze dom tanszy - co prawda kupilam gotowy 10letni ale wydatkow i tak masa. Nie zmiescisz sie w 125tys. no i przy domu jest wiecej roboty a mieszkanie zakluczysz i pa.

a doliczylas cene dzialki? Wiem ze realna cena domu to ok 200tys., ale działka to zazwyczaj drugie tyle... Wolalabym dom.

Gość jupiiii
dom jest super i ogród ale na pewno non stop trzeba cos robic i naprawiac. Wiec to zalezy od ciebie czy to lubisz i czy masz czas. Nam np. teraz popsul sie piec:( W ogrodzie trzeba zerwac jablka i winogrona, a o innych rzeczach juz nie wsopne:(

Gość dillemmata
no działkę już mam - dostałam.

no oczywiscie,ze posiadanie domu wymaga wiecej zaangazownia niz tylko placenie czynszu społdzielni.. ciagle jest cos do zrobienia..poczawszy id takich rzeczyjak piec..dach..ogrodzeni..itp..a skonczywszy na traniku..rabatach kwiatowych...czy sadzie...ale te drugie...jak by na to nie patrzec to przeciez sama przyjemnosc:) no i po pracy...lepiej chyba posiedziec we wlasnym ogrodku..niz na balkonie...z widokiem na trawnik 3x3 upstrzony psimi kupami...

Gość dillemmata
specyficzna osoba - a co masz na myśli co dalej ?

Gość tylko dom
mieszkanie w bloku to mieszkanie jak w więzieniue,w klatce:-oMasakra:-oGdybym miała taka mozliwosc to tylko dom

Gość dillemmata
specyficzna osobo -----zbieranie kasy i krok po kroczku wyporządzanie

Gość dillemmata
specyficzna osoba- zamierzam...nie wiem, co widzisz w tym dziwnego O_O...moi rodzice budowali dom w 1988, a w 1990 sie wprowadiliśmy