Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Naomka

Chcę sama zrobić masło, mam przepis, ale...

Polecane posty

Gość maja.222
Ja już piekę chleb od ponad 2 lat. Przepis jest prosty: - 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, - 1 i 3/4 szkl. mąki żytniej, - 450 ml ciepłej wody, - 0,5 łyżeczki soli, - szczypta cukru i zakwas pozostawiony z wcześniejszej mieszanki. Wszystko ładnie wyrabiamy mikserem i zostawiamy w zimnym piekarniku do wyrośnięcia. Około 6 godzin. Jak za bardzo wyrośnie to potem opada i robi się gniot. Można też stosować gotowe mieszanko do wyrobu chleba,tedy nie dodajemy soli. Z każdego surowego chleba odkładamy dwie łyżki ciasta na zakwas do następnego chlebka. Z przepisu wychodzi keksówka chleba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chodacek
Witam wszystkich fascynatów tworzenia różnych wyrobów własnymi rękoma :) Co do masła po przeczytaniu wszystkich postów przystąpiłem dziś do jego tworzenia. Użyłem 500ml śmietanki 36% Łowicka. Jako maszyny to blender Bosch MSM6700 z końcówką do ubijania piany. Faktycznie po ok. 30-40 minutach ubijania na różnych prędkościach otrzymałem masę przypominającą wyglądem masło - oczywiście maślanka również się oddzieliła. Maślankę odlałem potem wlałem czystej przefiltrowanej wody i wygniatałem z masła pozostałości maślanki (dwukrotna wymiana wody wystarczyła). Żona spróbowała masło i powiedziała że jest wyśmienite - teraz w szklanym pojemniczku siedzi sobie masełko w lodówce, posmakujemy jutro rano na śniadanku :) Co do chlebka to piekę go już od jakiegoś roku. Wypieki są różne, używam przepisów z dołączonej książeczki do automatu do pieczenia chleba - eksperymentuje z różnymi rodzajami mąki. Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość guzmania57
Po zrobieniu maselka przekladam je na sitko. Nastepnie polewam je zimna woda energicznie potrzasajac. W ten sposob pozbywam sie maslanki i formuje piekna oselke. Wydaje mi sie, ze to latwiejsze niz wyciskanie drewniana lyzka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bartolomeo15
Superowskie pomysły, jest 2011 rok, a ja teraz dopiero wpadłem na pomysł, żeby szukać przepisów na masełko hand made :D Dzięki serdeczne za opnie i przepisy, w weekend robię masełko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chlebek i masełko
własnie upiekłam 2 chlebki no i przypomnieliście mi o masełku; przepis na 1 chlebek szybciutki 3dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki kefiru ciepłego (może być albo woda albo tylko kefir w ilości 1 szklanki) 1/2 szklanki wody ciepłej 3-4 łyżki oleju 40dkg mąki pszennej ( mieszam co mam żeby było 40dkg - mąka jaką mam może być zwykła, tortowa, krupczatka), płatki owsiane, trochę płatków kukurydzianych, jak mam to i trochę żytniej nasiona jakie mam 1/2 łyżeczki soli Wszystko po koleji wkładam do misy. Wyrabiam 2 minuty w tfermomixie przekładam do blaszki 15 minut podrosnie smaruje osłodzoną wodą do piekarnika na 30 minut w temp. 210 stopni. Masło u w tym ustrojstwie ubijałam chyba też 2 miuty nie pamiętam w każdym bąż razie szybko a śmietana to była z Biedronki w kubkach całkiem tania a masło wyszło super chyba znowu zacznę bo faktycznie to masło ze sklepu nie czuć że to masło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WIEŚNIARA
od niedawna mieszkamy w domku pod miastem, raz w tygodniu kupujemy u "pana od krów" 5 litrów mleka, mleko stoi w ogromnym gliniaku i się "ostaja" do następnego dnia w chłodnym miejscu, następnie do słoja zbieram łyżką wazową śmietanę, później wlewam śmietanę do butli po wodzie 5 litrów, dodaję trochę wrzątku, zakręcam i szastam tym w górę i dól, można na boki :D to szastanie nie trwa długo, gdy zauważę grudki i takie inne przelewanie się zawartości, to jestem delikatniejsza, by masło zeszło ze ścianek i łączyło się w jeden glutek glutka wychlapuję z maślanką do miski, maślankę dla psa lub kota a do miski zimna woda i poprzez uciskanie , przerabiane pozbywam się maślanki z glutka, glutek twardnieje, zmieniam wodę aż będzie prawie czyta, masło w zależności od chęci solę lub pieprzę, dodaję różne zioła gdy mleko nie zostanie spożyte na świeżo, to robię zsiadłe, stawiam w najcieplejszym miejscu, najlepiej gdzieś w pobliżu kuchni, pieca (ja mam centralne piecokuchnię), po lepszym "zsiądnieciu" się stawiam na kuchnię, podgrzewam, i wylewam na druszlak - mam ser twarogowy, można w czysty jasiek - będzie rożek w pracy trochę się ze mnie śmieją, że miastowa pani zwariowała, ale ja dopiero teraz uczę się prawdziwego życia i czerpania z niego cudownych rozkoszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bartolomeo15
Przypuśćmy kupię pół litra 36% śmietany, wleję do słoika litrowego, zakręcam i potrząsam i potrząsam, i potrząsam. Mija jakiś czas. Potem robi się masło tak? Czy to dużo z tego jest masła? Kiedy będę wiedział, że to faktycznie jest masło, proszę o opisanie co po potrząsaniu występuje, serdeczne dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość henio630
Witam właśnie zrobiłem masełko-dzięki farmerce jest super i maślanka rewelacyjna!!!robiłem ze śmietanki Piątnica 30% zajęło mi to 10 minutek.Teraz czekam aż szwagier przywiezie mi prawdziwą śmietanę taką od krówki dopiero będzie się działo!!!POZDRAWIAM-DZIĘKI FARMERKA!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zakwas na chlebekk
jak zrobic zakwas na chlebek -ciągle mam z tym klopoty .Jak dlugo ma to fermentowac i jak przechowywac ?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bartolomeo15
Masełko ekstra :) super przepis :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uwielbiam gotowac :))))
ale super temat! Pamiętam jak mama robiła takie masełko :) Ja mam 21 lat i po prostu wolne chwile spędzam w kuchni bo uwielbiam takie "swojskie" przysmaki :) Na szczęście mam dostęp do Pana który ma krówkę więc mleko kupię od niego i zrobię pyszne masło! Kiedyś robiłam ser z takiego mleka i było niebo w gębie :) Upiekę chleb i będziemy wcinać z masłem własnej roboty :) Nie ma to jak prawdziwe masło a nie to świństwo ze sklepu :o Nawet nalewki robię sama, zwłaszcza malinowe bo mam w ogrodzie mnóstwo malin i innych owoców z których robię rownież konfitury idealne później na zimę czy do naleśników czy też do ciast ;) Szkoda, że warzyw własnych nie mam bo takie młode marchewki prosto z ziemi pycha! ale nie mam na to czasu i chociaż zioła hoduję w doniczkach. Teraz tego tyle w sklepach jest ze można przebierać a człowiek tęskni za tą prostotą i przede wszystkim nie nafaszerowanymi chemią produktami :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez bym chciała
dla mnie masło ze śmietany ze sklepu jest wprawdzie troche lepsze od zwykłego ale to nadal nie masło naturalne wiec nie rozumiem zachwytu.. ta smietana zwiera konserwanty, dzieki kt orym dłuzej stoi w sklepie. naturalne masło jest z naturalnego mleka i powstałej z niego naturalnej smietanki. a nie ze sklepowej kremówki.. nie rozumiem zachwytu ;|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lotpar
śmietana kremówka ma 30% i jest konserwowana a śmietana 36% tortowa jest bez konserwantu i z takiej smietany z10 l wychodzi 8,60 kg masła ubijanego ręcznie starą drewnianą maśniczką .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amaze
Mam mleko "od baby". Problem w tym, że jestem w ciąży i nie mogę go wypić surowego. Chcę zrobić masło ze śmietany, ale obawiam się, że surowa w moim przypadku też jest niedozwolona. Czy jeśli zagotuję najpierw mleko, to później wytrąci się śmietana?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie bedziesz miała kozuch
ewentualnie jak postoi w ciepłym to ser biały ale mysi byc surowe smietana i ser tylko z surowego mleka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×