Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Luelle

do Już-Mężatek pytanie nieco z innej beczki

Polecane posty

Dziewczyny mam takie nietypowe pytanie - w jakich miejscach trzeba zgłosić, czy poinformowac o zmianie nazwiska? I w jakim terminie? będę wdzięczna za powstała wspólnymi siłami listę :-) poniżej to co mi już przyszło do głowy: - Urzad Miasta przy zmianie dowodu osobistego - w paszporcie - w banku - u ubezpieczyciela - w Funduszu Emerytalnym - u operatora komórki - u pracodawcy - u lekarza To na pewno - a jak jest np z ZUSem, albo Urzedem Skarbowym? A może jeszcze cos Wam przychodzi do głowy?

ZUS informuje zakład pracy. urząd skarbowy możesz poinformować od razu jak odbierzesz nowy dowód, trzeba złożyć odpowiedni pit korygujący chyba pit 3, mają go w Urzędzie miasta jak odbierasz dowód i oni już przekazują go dalej. Ja informowałam lekarza ale dopiero jak poszłam na wizytę i miałam nowy dowód, bank też już jak mam dowód, jak masz prawo jazdy to też wydział komunikacji, fundusz emerytalny już nie, bo oni mają dane z zusu , urząd miasta ma Twoje dane od razu jeśli brałaś ślub w USC który podlega pod ten urząd miasta, jeśli nie to musisz przynieść akt małżeństwa z USC żeby w ogóle złożyć wniosek. U ubezpieczyciela możesz ja jestem ubezpieczona w pracy więc kadry wszystko pozmieniały i same informowały. operator komórki też po odebraniu dowodu. Pracodawcy musisz przynieść akt ślubu, potrzebny jest numer aktu, możesz od razu po odebraniu w USC aktu zanieśc do pracy kserokopię i oryginał do wglądu

czyli teraz idź do urzędu miasta złożyć wniosek o dowód, na wszelki wypadek weź akt ślubu i stary dowód. wypełnij wniosek i czekaj na nowy dowód. jak go odbierzesz to od razu złóż pit korygujący. następnie po kolei: prawo jazdy, bank(nowa karta), operator komórki i inne:)) ja na szczęscie mam to za sobą, nie spiesz się , zdążysz jeszcze wszystkich powiadomić :)

Gość karola26
musisz wypełnić NIP3 i wysłać do Urzędu Skarbowego, tylko pamiętaj że jeśli przesyłąją ci zwrot podatku na konto w banku a tam zmieniłaś już dane to musisz też na tym NIP3 napisać że dla banku masz zmienione nazwisko

Gość 20 mg
Dużo tego strasznie :o Bardzo dobrze, że ja nie zmieniłam nazwiaska, zostałam przy swoim, i nic nie musze zmieniać :)