Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy ktoś może pomóc

Student 26-letni a ZUS i umowa o dzieło.

Polecane posty

Gość Czy ktoś może pomóc

Witam! Mam pytanie natury prawnej. Jestem z tą dziedziną na bakier i dlatego proszę, by ktoś mi pomógł/doradził. Sytuacja jest następująca: Pan Iksiński studiuje zaocznie. Na początku przyszłego roku kończy 26 lat. Ma ofertę pracy - na zasadzie umowy o dzieło. Pytania są następujące: 1) Jak jest z odprowadzaniem składki na ZUS za studentów, którzy ukończyli 26. rok życia? 2) Jeżeli uczelnia nie płaci ZUSu za studenta mającego skończone 26 lat, pracodawca przy umowie o dzieło także niczego do ZUSu nie odprowadza, więc pan Iksiński nie jest ubezpieczony i nie ma prawa do "bezpłatnego" pobytu w szpitalu czy też opieki zdrowotnej itp. - dobrze myślę? Bardzo proszę o pomoc każdego, kto się orientuje w temacie.

Gość student po 26. roku zycia
rozlicza sie jak normalny dorosły bez żadnych ulg. wiec jak tego zusu nie odprowadzi to nie ma ubezpieczenia czyli jest pozbawiony bezplatnej opieki zdrowotnej itd.

umowa o dzielo podlega tylko opodatkowaniu a nie \"oskładkowaniu\" przy takiej umowie dla zusu Cie nie ma

Gość Czy ktoś może pomóc
Bardzo dziękuję za pomoc! Nie sądziłam, że tak szybko uzyskam odpowiedź! Jesteście wielkie, dziewczyny!

Gość tomasz tomasz
Pracodawca musi zglosic pracownika do ZUSu, nic juz studia nie daja. Nawet ubezpieczenia. Po 26 roku zycia mozna byc przez 3 mc byc na umowie o dzielo lub zleceniu. Potem tylko umowe o prace.

Gość Czy ktoś może pomóc
Hym, a gdyby pracował na umowę zlecenie? Wówczas pracodawca do ukończenia 26-roku życia nie musiałby płacić składek, a potem powinien zgłosić Iksińskiego do ZUSu?

Gość Czy ktoś może pomóc
Tomasz - czyli ubezpieczenie daje TYLKO umowa o pracę?

teraz w ogole juz nie ma chyba tego rozroznienia przed i po 26 roku zycia, na umowe zlecenie jesli jest to Twoje jedyne zrodlo dochodu obowiazkowo musisz byc zgloszona w ZUS

Gość Czy ktoś może pomóc
quandt - chyba masz rację, podobną informację znalazłam na stronie którą poleciłaś: "Umowa zlecenie podlega składkom ZUS, jeśli zostaje zawarta z własnym pracownikiem lub z osobą, która nie ma żadnego innego tytułu rodzącego obowiązek ubezpieczenia." Ale parę linijek dalej: "Jeżeli natomiast umowę zawarto z osobą, która nie jest ubezpieczona z innego tytułu, to objęcie wynagrodzenie z tytułu tej umowy składką na ubezpieczenie emerytalno-rentowe jest obowiązkowe, natomiast w przypadku ubezpieczenia chorobowego - dobrowolne." Jestem w tej kwestii zupełnie zielona, i dosłownie każde zdanie powinnam mieć tłumaczone z prawniczego na polski :) Co to jest "ubezpieczenie chorobowe"? Bardzo proszę o cierpliwość i wyrozumiałość :) I jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Gość na umowe zlecenie
tz jest zus. Nie ma tylko na umowe o dzielo

ubezpieczenie chorobowe jest placone po to zebys w razie koniecznosci wziecia L4 i lezenia w lozku przez 2 tyg dostala jakies pieniadze za czas kiedy nie pracujesz przy normalnej umowie ono jest pobierane automatycznie przyz zleceniu mozesz wybrac zdrowotne jest po to zebys do lekarza mogla isc

Gość Czy ktoś może pomóc
Dziękuję :) Chyba na razie skończę z tymi pytaniami, bo Was całkiem zamęczę, a w szczególności Ciebie, quandt :) Fajnie, że można jeszcze spotkać tak dobre i chętne do pomocy osoby, jak Wy! 🌼