Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość siklawa

badania prenatalne czy ktoraś z was robiła????

Polecane posty

Gość siklawa

dziewczyny bardzo prosze jesli ktoraz robiła te badania prosze przyblizcie mi to. chodzi mi o te nieinwazyje na czym poleaja , ile kosztuja i czy wykryja jakaś chorobe dziecka np. downa????????

Gość misika
ja robilam ale nie w polsce bo tu nie mieszkam.badania byly darmowe.pobrali mi krew ok 15 tygodnia ciazy.w badaniach wykrywaja czy we krwi jest odpowiedni poziom jakiegos tam hormonu juz nazwy nie pamietam.po 2 tygodniach przyszedl wynik ze jest ok.jezeli wynik bylby niepokojacy to wtedy chyba usypiaja i pobieraja probke wod plodowych do badan.jest wtedy ryzyko 4 % poronienia.ale te badania niestety 100% pewniosci nie daja.one tylko mowia czy jest wieksze czy mniejsze ryzyko takze do kitu troche sa.jak przyszedl mi wynik to bylo napisane ze jest male ryzyko zespolu downa i innych schorzen ale to nie oznacza ze ryzyka nie ma.i jeszcze jak sie ma ciaze mnoga to takich badan nie robia tak zrozumialam przynajmniej.

Gość misika
a zespol downa mozna tez wykryc na usg.widac to jaki plod ma kark.

Ja robilam wlasnie test PAPPA w 13 tc. czyli pobrano mi krew i sprawdzono przeziernosc karkowa i kosc nosowa malucha. W Warszawie placilam 500 zl.

Ja robilam te badanie w 12 tyg,jest to usg ,moze wykryc dovna,ale niema 100% pewnosci,lekarz mierzy z kazdej strony dzidziusia,jezeli bedzie jakies podejrzenie,skieruje cie na dalsze badania,ja mialam te badanie za darmo bo ze skierowaniem

Gość a powiedzcie czy te
badania coś daja??

Gość A dają
oczywiście, że dają. Pewne choroby, np. zespół Downa mogą wykluczyć, lub potwierdzić. W końcu - po to są te badania.

jakies wady mozna zoperowac jeszcze w brzuszku mamy,ale dokladnie ktore to niepamietam,jak jest zespol dovna to tez chyba jest taka mozliwosc przerwania ciazy.Przewaznie kobieta ma szanse wieksze na urodzenie dziecka z wada np dovnem gdy jest po 35 roku zycia i jest to jej pierwsze dziecko,labo jak byly takie urodzenia w rodzinie

Chanel - ten wiek to mity. Również nie można przerwać ciąży kiedy wiadomo, że spodziewamy się dziecka z zespołem Downa, bo nie jest to schorzenie uznane za wadę letalną, tzn. śmiertelną.

Gość Wiara czyni cuda
Moja znajoma w wieku 40 lat zaszła w ciążę, wielka radość i tak dalej.Następnie wyniki badań krwi ukazały, że sa jakieś zmiany, wysłano ją na specjalistyczne badania i grupa lekarzy specjalistów podała diagnoze iż dziecko w 99,9% urodzi się z Zespołem Downa-był płacz, nieprzespane noce, pytania dlaczego my i czekanie na narodziny-nastąpiły one w czerwcu, dziecko przyszło na świat zdrowe, piękne i polały się łzy radości. Nie warto wierzyć w te wszystkie diagnozy, a gdyby usunęła tę ciążę, malutkiej nie byłoby dziś na świecie !!!

moja mama urodzila siostre w wieku 38 lat, tez miala byc chora, kazali usunac-mama sie nie zgodzila, Paulina urodzila sie zdrowa teraz ma juz 17lat:)

Gość misiala
mnie mama urodziala majac 39 lat i jestem zdrowa na umysl czasem cos mi klapnie ale wszystko w normie;)tez chce zrobic to badanie ale tylko po to by dowiedziec sie czy bedzie chlopczyk czy dziewczynka:)