Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co wg Was lepsze

parkiet czy panele??

Polecane posty

Gość co wg Was lepsze

co jest trwalsze?? lepiej sie to czysci??

Gość parkiet
parkiet dębowy

Gość co wg Was lepsze
bo sparawa wyglada tak!! bedzimy remonontowac moj pokoj do ktorego ebdziemy sie wprowadzac!! I parkiet juz jest ,a on na to chce kłaśc panele!! czy to dobry pomysł??

Ja chciałabym mieć parkiet, ale mam deskę barlinecką a to też jest lepsze niż panele.

Panele sa niby ladne ale to nie to! Ja bym radzila wycyklinowac parkiet, polakierowac i bedzie super !! Ja sie wprowadzalam do mieszkania w ktorym byly juz panele, i to w niezlym stanie wiec ich nie zrywalam ale gdybym miala wybor to bym sie nie zastanawiala ani chwili. A jesli chodzi o utrzymanie... \"swiferek\" lub odkurzacz a pozniej lekko wilgotna szmatka... Jak dobrze polakierowany to swietnie sie trzyma i pieknie wyglada przez dlugi czas !

Gość gfhgg
a mi się bardziej podobają panele...a tak wogóle to parkiet jest niemodny już..

Gość co wg Was lepsze
dodam ze parkiet juz jest!!

Gość parkiet
sama jestes niemodna

Gość gfhgg
no jest niemodny....pracuję w takim sklepie więc wiem..i to nie jest prawda że panele są mniej wytrzymałe...te najtańsze wytrzymują 10 lat i się nie zetrą...po 10 latach kogą się ścierać...a te droższe to praktycznie wogóle się nie ścierają...parkiety nikt już nie kupuje...

Gość gfhgg
parkiet---> wnoskuję że ty tak bronisz parkiet bo sama go masz :O...więc to ty jesteś niemodną bezguściarą a nie ja..

ja nie mam parkietu ale mam panele calkiem niedawno polozone. nie znam sie ale cos jest nie tak, zrobily sie wybrzuszenia, mozna sie bujac. na tych garbach. oczywiscie zlosilam reklamacje i czekam. wiec ja ich nie polecam,poza tym w miejscach najbardziej zuzytych skrzypil:) tak ma kolezanka

pierwszy raz słyszę aby ktoś chciał zamienic piękne drewno na plaskik który przy chodzeniu wydaje dźwieki jak koładka.. nie pozwól zerwać dobrego parkietu!

jak ja bym miała wybierać, to nie parkiet (a już na pewno nie dębowy - obrzydliwy smutny kolor) - kojarzy mi się ze starymi skrzypiącymi podłogami w starych domach u starych ludzi, nie panele, bo sa słabej jakości i trwałości, tylko deskę barlinecką - lepsza jakość od paneli a wygląda równie dobrze

wybrałabym parkiet :) wcześniej miałam panele i nie dość że skrzypiały jak stare dechy na podłogach w starym domu to wciąż robiły się zacieki, wybrzuszenia, po paru miesiącach się starły tam gdzie był fotel do kompa :o ....no i te fruwające kłaczki godzinę po sprzątaniu teraz jak będę robić podłogi to będzie albo parkiet albo deska podłogowa trzeba przyznać, że niektóre panele są naprawdę ładne ale mnie już nic do nich nie przekona

ja miałam u siebie parkiet ale polozyłam na niego panele9dodam ze mój sie nadawał do cyklinowania a nie chciałm tego syfu)Mm tetraz śliczą dębową podłogę szwedzką, jestem bardzo zadowolona- czyszczenie paneli to pikuś. We wczesnieszym mieszkaniu miałam na podłodze deski- to był koszmar, w szczelinach zbieral sie syf, pewnie roztoczai mole te. A przy panelach nie dość, że jest cieplej to i przytulniej

Ja kupiłem parkiet dębowy Barlinek 25 lat grwarancji na lakier, 7 czy 8 warstw lakieru cena 134 pln za metr-kupiłem 45 m i żałuję!! Niestety jest to lakier ceramiczny i rysuje się szybko!! Podłoga wygląda nie powiem zabójczo, ale cóż z tego kiedy widać każdą rysę!! Jak nie chcesz mieć kłopotu to kup panele twarde jakieś.

Gość łee
nie wiem skąd przekonanie że parkietów już się nie kładzie :o akurat jestem w trakcie urządzania domu i zauważyłam że kładzie się GŁÓWNIE parkiety (panele jedynie ze względu na mniejszy koszt) ja polecałabym parkiet przemysłowy, składa sie z małych elementów, jest twardszy niż zwykły parkiet i na pewno tańszy :) mi bardzo podoba sie w kolorze wenge a ułożony "na dziko" i zaolejowany wygląda super! olejowanie daje jeszcze możliwość "napraw" we własnym zakresie (usuwanie rys itp.) tez myślałam o desce barlineckiej ale naczytałam się za dużo negatywnych opinii wiec będą parkiety :)

TYLKO PARKIET. Wady paneli: 1. Strasznie absorbują kurz - kurz się normalnie do nich elektryzuje 2. Wydają okropny głuchy odgłos jak się po nich chodzi 3. Rysują się i ścierają przeokrutnie od mebli np foteli 4. Jak ci coś ciężkiego upadnie i pierwsza warstwa odpryśnie to masz poprostu szarą plamę na panelu - juz nic z tym nie zrobisz - a przy parkiecie masz tylko wgniecenie. Kiedyś w biurze upadł mi kubek - nie zbil się ale kawał panela odprysło. Wady deski barlineckiej 1. Bardzo miekka - pochodz sobie po niej na obcasach, dziurki gwarantowane WG mnie parkiet jest najlepszy, najtrwalszy i najprzyjemniejszy w obcowaniu. Teraz jest multum rodzai drewna do wyboru,kolorów i wzorów, identycznych jak panele więc przepraszam bardzo ale CO KONKRETNIE jest w parkiecie NIEMODNE? chyba tylko cena :)

TYLKO PARKIET. Wady paneli: 1. Strasznie absorbują kurz - kurz się normalnie do nich elektryzuje 2. Wydają okropny głuchy odgłos jak się po nich chodzi 3. Rysują się i ścierają przeokrutnie od mebli np foteli 4. Jak ci coś ciężkiego upadnie i pierwsza warstwa odpryśnie to masz poprostu szarą plamę na panelu - juz nic z tym nie zrobisz - a przy parkiecie masz tylko wgniecenie. Kiedyś w biurze upadł mi kubek - nie zbil się ale kawał panela odprysło. Wady deski barlineckiej 1. Bardzo miekka - pochodz sobie po niej na obcasach, dziurki gwarantowane WG mnie parkiet jest najlepszy, najtrwalszy i najprzyjemniejszy w obcowaniu. Teraz jest multum rodzai drewna do wyboru,kolorów i wzorów, identycznych jak panele więc przepraszam bardzo ale CO KONKRETNIE jest w parkiecie NIEMODNE? chyba tylko cena :)

parkiet...jesion..ładny jasny...i bez lakieru...tylko \"żywy\"...konserwowany pasta do podłóg i froterka...wiem,ze to bardzo trudne w utrzymaniu ,szczegolnie przy dzieciach i zwierzetach...ale jakie ładne i naturalne:classic_cool:

Gość akrobatka
100% PARKIET...właśnie buduję dom i zdecydowanie uważam,że parkiet jest trwalszy i dłużej wygląda ładnie. Obecnie w mieszkaniu mam panele i choć są dopiero 2 lata to juz widać na nich drobne ryski i zatarcia (a wcale nie były takie tanie...),a na samą myśl o ich myciu dostaję "białej gorączki"-pomimo wszelkich moich starań zawsze zostaje gdzieś jakiś zaciek nie do umycia-nawet jak szmatka jest tylko wilgotna i przy użyciu płynu do paneli....

nie wiem jak panele,ale parkiet mozna zawsze wycyklinowac jezeli sie troche \"podniszczy\"...po cyklinowaniu wyglada jak nowy:)

ja mam deske podłogowa-lepsza od paneli-i wszystkim sie strasznie podoba.Moj narzeczony kładł ja własnymi rekami i nie ma żadnych wybrzuszeń itp.swietnie sie myje i mimo ze nie mam dywanu-nie rysuje.ogolnie jest ok.A parkiet-tez mi sie wydaje ze wyszedł z mody...ale to indywidualna sprawa co sie komu podoba

Gość deske barlinecką
także można cyklinowac

Gość guta
tylko parkiet... ewentualnie deski, ładnie wygladają modrzewiowe, a i sosna ciekawa!

parkiet czy panele? wszystko zalezy jak intensywnie bedzimy podłogę uzytkować. Parkiet czy deska parkietowa typu deska barlinecka to naturalne drewno wykonczone ekologicznym lakierem a więc materiał miękii, w którym buty "szpilki" są w stanie zrobić wgnioty. Panele laminowane maja bardzo twarda wierzchnią warstwę, mozna bez obaw zastsować je w sklepach, biurach a wiec tym bardziej w mieszkaniach. Dobrej klasy panele kosztuja min. 60 zł, a najlepsze ponad 100. Wiem z doświadczenia ze nie warto kupować tanich materiałow bo wkrótce trzeba znowu bęzdie zrobić remont... szkoda czasu i pieniedzy. 15 lat temu kupowałam panele PERGO w sklepie w Katowicachhttp://www.meister.com.pl/ i do tej pory jestem zadowolona, chociaż napewno teraz wybrałabym inny kolor (mam typowy buk deske)

Gość Marrck
Moim zdaniem parkiet jest lepszy. Czy warto kupić panele to zalezy od ceny parkietu i paneli. Polecam www.RynekParkietu.pl gdzie mozna zobaczyc ile kosztuja parkietu. Tansze sa w nizszej klasie oraz z mniejszymi klepkami.