Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fizzzzyka

Fizyka..blagam niech ktos pomoze!! tylko 2pytania...

Polecane posty

Gość Fizzzzyka

Mam problem poniewaz siedze od dwoch godzin nad 8pytaniami i zostaly mi dwa na ktore nie moge znalezc odpowiedzi w ksiazce.. mam nadzieje ze moze ktos mi pomoze... 1.jaka jest róznica miêdzy parowaniem a wrzeniem? 2.co nazywamy temperatur¹ topnienia i wrzenia ?

Gość google.pl lub google.com

nie iwesz jaka jest różnica między parowaniem a wrzeniem?? :o parowanie to proces powolny, a wrzenie - natychmiastowy. oba polegają na przejściu ze stanu płynego w stały a róznią się tempem zmiany tego stanu skupienia temperatura topnienia to moment (granica) kiedy subsancja zaczyna ze stanu stałego się upłynniać (topić). wrzenia - podobnie, tylko ze stanu ciekłego w lotny ale ja studiuję socjo, fizykę miałam ostatnio dwano temu :) wikipedia na pewno wie więcej ode mnie :)

Temperatura wrzenia - temperatura przy której ciśnienie powstającej pary jest równe ciśnieniu otoczenia, skutkiem czego parowanie następuje w całej objętości cieczy (dana substancja wrze). Temperatura wrzenia danej substancji jest mniejsza od temperatury punktu krytycznego danej substancji, a większa od temperatury punktu potrójnego. Gdyż tylko w takim zakresie temperatur istnieje substancja w stanie ciekłym. Jeżeli nie podano ciśnienia, przy jakim określono temperaturę wrzenia, to uznaje się, że jest to ciśnienie atmosferyczne czyli 1 atmosfera fizyczna (atm). http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_wrzenia Temperatura topnienia to temperatura przy której kryształ zamienia się w ciecz. Jest to też najwyższa możliwa temperatura, przy której może rozpocząć się krystalizacja tej samej substancji. Krystalizacja zachodzi jednak często przy niższej temperaturze niż temperatura topnienia, co zależy od wielu czynników, np. tempa schładzania. http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_topnienia

no kurcze te drugie pytania to chyba poziom 6 latka:o a to pierwsze wyszukaj sobie na wikipedii... chociaż dziwie sie że ludzie nie znaja takich prostych pojęc:o

Gość swinkowaaa
nie , nie znaja, tylko im sie nie chce szukac i pomyslec , latwiej tutaj wpisac i znajdzie sie ktos kto odpowie :)

Gość Fizzzzyka
Sluchajcie ja jestem w 3gim i to nie moja wina ze sa tutaj pytania w ksiazce jak dla "6 latkow" a jesli chodzi o to ze mi sie nie chce szukac to tego nie ma w ksiazce i patrzylam tez w inetrnecie ale nie moglam nic znalezc.. i nie zawsze ide na latwizne bo to moj drugi raz kiedy prosze kogos w internecie o pomoc... Ale dziekuje S_A_M_A_N_T_A za pomoc:)

Gość Fizzzzyka
O i dziekuje roksi= bardzo mi pomogliscie;)

Gość tak- pomagajcie bezmózgom
to niedługo to forum zostanie zalane takimi pytaniami :o

to widze że nie znasz sie ani na necie ani na fizie:o to że chodzisz do 3 gimnazjum nie znaczy że nie masz obowiązku wiedzieć takich prymitywnych rzeczy;) nie trzeba być informatykiem żeby wpisac w google słowo wrzenie;)

i niepisze tego z czystej złosliwości... ale dlatego że na takim forum mogą Ci własnie odpowidac osoby które myślą ze nie na czymś znają a wcale tak nie jest;)

Gość Fizzzzyka
O i dziekuje roksi= bardzo mi pomogliscie;)

Gość poli rozjaśnij swoją ostatnią
wypowiedź i popraw błędy.

a jeśli chodzi o błedy to nie mam zamiaru ich poprawiać;) moge se robić byki jakie mi sie tylko podobają... ale jak będe potrzebowac twojej pomocy to z checia skorzystam;)...chociaz lepiej nie znam google i tam moge sobie w razie konieczności poprawić byki;)

Gość hej poli
chodzi mi w zasadzie o to: (...)które myślą ze nie na czymś znają a wcale tak nie jest ale już skumałam, miało być "się na czymś znają" pewnie :)

Gość ej dzieciaki
mam do sprzedania zarąbistą książkę! drugi tom JAY OREAR! FIZYKA w szkole sie przydaje i na studiach! Jay Orear - znany amerykański uczony, specjalista w dziedzinie fizyki cząstek elementarnych!