Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

haneczka33

DO LOGOPEDÓW jakie sa najczestrze wady wymowy u dzieci?

Polecane posty

Gość Proszku
zla wymowa literki R nie jestem lokopeda ale mialem to i jestem zdrow juz od 15 lat :P

Gość zamiast
dawaj kasę stara pizdo często mówią kocham cię mamusiu

haneczka33 - a może tak sama poszukasz, a nie czekasz na gotowe? Najczęstsze wady wymowy Ze względu na nazwę głoski nieprawidłowo artykułowanej wady wymowy dzielimy na: ● Sygmatyzm- (seplenienie) to nieprawidłowa wymowa głosek dentalizowanych (s, z, c, dz, sz, ż cz, dż, ś─ ź─ ć─ dź). Jest to najczęstsza wada wymowy u dzieci. ● Rotacyzm- to druga po seplenieniu najczęściej spotykana wada wymowy. Polega ona na nieprawidłowej artykulacji głoski r ● Kappacyzm- to nieprawidłowa realizacja głoski k ● Gammacyzm- to nieprawidłowa realizacja głoski g ● Wymowa bezdźwięczna- to wada wymowy polegająca na zastępowaniu głosek dźwięcznych bezdźwięcznymi, dotyczy to 13 głosek polskich: b-(p); bi-(pi); d-(t); z-(s); ż-(sz); ź-(ś), dz- (c); dż-(cz); dź- (ć); w- (f); wi- (fi); g- (k); gi- (ki). Wady wymowy występujące do 5-6 roku życia mogą mieć charakter fizjologiczny, gdyż najczęściej związane są z nieukończonym rozwojem mowy i wymowy. Faktyczna wada wymowy występuje wtedy gdy proces kształtowania mowy jest zakończony

przepraszam, ze narazilam was na odpowiedz na moje pytanie. Poszukac sobie moglam, ale oczekiwalam jakiejs dyskusji.Chcialabym nadmienic iz, nie jestem studentką tegoz kierunku i nie potrzebuje odpowiedzi bardzo retorycznych tylko spytalam z ciekawosci , bo mam dziecko

Gość kuna1985
a ja wlaśnie seplenie (te przeklęte literki s,c,z.. itp) co mam robić?? mam już 22 lata.. plakać się chce, żyć się nie chce jak slyszę nawet od wlasnej rodziny! typu: bo się oplujesz.. albo po prostu glupi śmiech jak coś glośno czytam, wejdą kiedys jakieś operacje "naprawiające" te wady.. jak tu się porozumiewać z ludźmi.. mam depreche z tego powodu.. poradźcie coś, jakieś ćwiczenia, które dzialają ..

Ja źle wymawiam rrr...znajomi mi się śmieją że mam francuski akcent :D

Gość haneczka nie przejmój się
hellishbloodystrom to największa frajera na forum, tylko czeka żeby komuś dosrać :)

Gość kuna1985
jak mogę zmienić znajomych skoro to najbliższa rodzina.. może ktoś pamieta jakie ćwiczenie robil na te s,c,z,dz.. ja w ogole teraz w towarzystwie sie prawie nie odzywam, a jesli juz to unikam zdan z tymi literami.. co mam robic ?? logopeda cosik poradzi??