Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ile na umowe zlecenie potracaja podatku?

Polecane posty

tez 19%?

Gość tak ale
na ogół tylko z 50% kwoty, bo resztę liczysz jako "koszt uzyskania przychodu." Zależy, co robiłaś

mozesz jasniej to napisac, prosze...pracuje w banku na umowe zlecenie,pierwszy miesiac,jeszcze nie dostalam wyplaty,wiec nie wiem jak to wyglada,mozesz mi napisac? :(

Gość tak ale
a, to nie :)dopytaj się, możesz liczyć albo 19, albo 20% - zależy od firmy ;) i od całości. Od połowy kwoty liczy się głównie w umowie odzieło (ale zlecenia też). ale jeśli przedmiotem zawartej umowyjest czynność będąca prawem autorskimalbo rozporządzenie tymi prawami. (np książka, tłumaczenie). A najlepiej pójdź do księgowości u was i się dopytaj ;)

dziekuje, no i zaraz poszperam w necie :)

Gość 0987654321
Najczęściej jest tak: Od kwoty brutto odejmuje się 20% jej wartości, potem od kwoty po odjęciu liczy się 19%, to jest podatek, na koniec od wartości brutto odejmuje się podatek. Czyli zakładając, że masz np 10 zł na godzinę, żeby obliczyć stawkę za godzinę mamy: 10 zł x 20% = 2 zł 10 zł - 2 zł = 8 zł (podstawa opodatkowania) 8 zł x 19% = 1,52 zł (podatek) 10 zł - 1,52 zł = 8,48 zł i tyle dostajesz na rękę za godzinę. Przemnóż to przez ilość godzin i będzie wypłata. Czasami jednak podatek liczy się od 50% kwoty brutto, ale to raczej rzadko, tak jak napisałam takie rozliczenie jest najczęstsze.

dziekuje, bardzo mi pomoglas, kompletnie nie wiedzialam jak sobie to policzyc :) tylko, ze ja oprocz tej umowy nigdzie wiecej nie pracuje i nie studiuje,to pewnie jeszcze zus mi potraca.....echhhh :o