Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaa2

Czy ściąganie muzyki przez p2p jest karalne czy tylko udostępnianie innym?

Polecane posty

Gość aaaaaa2

Ostatnio coraz więcej się słyszy o walce z piractwem komputerowym (muzyka, filmy, programy komputerowe) i o zasądzanych za to wysokich karach. Jednak mimo, że najczęściej w tytule takiej wiadomości jest powiedziane, że ktoś został ukarany za ściąganie plików z internetu, to w dalszej części takiej informacji jest powiedziane, że osoba ta została ukarana za udostępnianie plików przez internet innym osobom. Wydaje się , że ściąganie plików przez p2p jest jednoznaczne z ich udostępnianiem, gdyż większość programów p2p a także mechanizm torrent uniemożliwia ściąganie plików bez jednoczesnego ich udostępniania. Jednak istnieją programy p2p a zwłaszcza niektóre ich stare wersje, które umożliwiają wyłączenie funkcji udostępniania plików innym osobom i jedynie ściąganie plików z internetu. Moje pytanie więc brzmi, czy samo ściąganie i posiadanie takich plików jest karalne? Dodatkowo słyszałam, że właśnie posiadanie plików muzycznych, nawet nie pochodzących ze skopiowania zakupionej płyty CD ani nie zakupionych w inny sposób, tylko pozyskanych dowolną drogą plików NA UżYTEK WłASNY nie jest karalne. Tak jak nie jest karalne nagrywanie piosenek z radia na magnetofon kasetowy. Z tego co słyszałam również namierzyć policja jest w stanie tylko osoby udostępniające muzykę a nie ściągające ją, gdyż namierza się w taki sposób, że bada się źródła piosenek, czyli dostawców. Ich numery IP komputerów a potem dane adresowe i osobowe. Natomiast kiedy ktoś tylko ściąga muzykę nie ma nawet możliwości go wykryć. Czy ktoś może zna dokładnie mechanizmy działania p2p, namierzania przez policję osób korzystających z p2p przepisy karne w tej kwestii i mógłby wyjaśnić tą nurtującą mnie kwestię?

Gość swinkowaaa
tak, ale jak cokolwiek sciagasz, to sciagniete juz fragmenty sa natychmiast udostepniane - z tego co pamietam , wiec nie mozna tylko sciagac

Gość aaaaaa2
Jak się domyślam, ta kwestia jest interesująca nie tylko dla mnie ale dla wielu innych obywateli naszego śliczenego kraju:) Czy może mylę się?

W kwestiach prawnych... jest dokładnie tak, jak napisałaś - tylko udostępnianie jest karalne. Jednak są programy, które umożliwiają ściąganie bez konieczności udostępniania, chociażby niektóre huby na dc++

Gość swinkowaaa
ja slyszalam wlasnie , ze przez huba najbezpieczniej :)

Gość aaaaaa2
----->swinkowaaa Tak jak mówisz jest w większości programów p2p, np w jednym z najpopularniejszych jakim jest eMule. Istotnie nawet jeśli wyłączy się w nim udostępnianie plików z Twojego dysku twardego to pliki w danej chwili ściągane i wszystkie znajdujące się w folderze ze ściągniętymi plikami są udostępniane innym osobom. Podobnie jest we wszystkich innych aktualnych wersjach programów p2p. Jednak mi udało się dokopać do starej wersji sprzed wielu lat, pewnego programu p2p, w którym można całkowicie wyłączyć udostępnianie i nawet w chwili ściągania nim czegokolwiek, ruch upload czyli od nas do kogoś wynosi absolutne zero.

Gość swinkowaaa
ja tam, nie wiem za bardzo, bo raczej nic nie sciagam z netu , wiekszosc kupuje, a jak cos , to najwyzej nich mnie skarza za alternatywy IV albo Czterech pancernych i psa

Gość aaaaaa2
Hub to urządzenie sprzętowe, coś podobnego do routera (z tego co się orientuje) i wykorzystuje się je kiedy łączy się komputery w sieć albo wiele komputerów jest podłączonych do jednego łącza internetowego. (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić). Natomiast ja mam zwykłe pojedyncze łącze internetowe telekomunikacji polskij bez żadnego HUBa tylko przez modem. Ale wydaje mi się, że kiedy korzystam z tego mojego programiku, to udostępnianie jest całkowicie wyłączone. JEst w nim przecież wskaźnik prędkości wysyłania i pobierania. I kiedy się włączy udostępnianie to owszem widać nicki osób ściągających i prędkość mojego wysyłania ale kiedy wyłączy się udostępnianie, to wartość inną od zera ma tylko ściąganie. Z programu DC++ nie miałam przyjemności korzystać choć ta nazwa obiła mi się o uszy. Czyli z tego co mówicie wynika, że mogę spać spokojnie ....a w tym czasie mój komputerek może ściągać muzyczkę a może i film (bo przecież na magnetowid albo nagrywarkę dvd z telewizji też można legalnie nagrywać) :)

Gość aaaaaa2
a czyli można korzystać z tych hubów siedząc w domciu. Bo mi hub kojarzy się po prostu z akademikiem:) A jak myślisz wielbicielu, czy jeśli w moim programiku wyświetla się wartość zero w oknie wysyłania i nie pojawiają się żadni użytkownicy ściągający ode mnie a dodatkowo TEN MóJ PROGRAMIK NATRęTNIE CO JAKIś CZAS I PRZY KAżDYM WłąCZANIU I WYłąCZANIU PYTA SIę MNIE CZY WłąCZYć UDOSTęPNIANIE (CO MOIM ZDANIEM śWIADCZY O TYM, żE UDOSTęPNIANIE JEST RZECZYWIśCIE DOKUMENTNIE WYłąCZONE) I UZASANIE TO PYTANIE STWIERDZENIEM, żE GDYBY WSZYSCY UżYTKOWNICY ZACHOWYWALI SIę TAK JAK JA, TO P2P NIE MOGłOBY DZIAłAć, to czy mogę spać spokojnie:)?