Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karany uczestnik

czy osoba z 2 wyrokami w zawiasach uplynal juz ich termin moze ubiegac sie o

Polecane posty

Gość karany uczestnik

czy osoba z 2 wyrokami w zawiasach ( uplynal juz ich termin ) moze ubiegac sie o kredyt? Czy taka osoba nie zostanie wzieta juz do sluzby wojskowej? Jaki status ma w ksiazeczce wojskowej? Ogolnie jakie skutki ma to dla zycia codziennego?

Gość tett
ogólnie ma to skutki tylko tam gdzie wymagana jest niekaralność a i tak po paru latach możesz uzyskać "zatarcie skazania"

Gość karany uczestnik
karnego, posiadacz ziola i kradziez

Gość karany uczestnik
a jak uzyskac zatarcie skazania - gdzie? i po ilu latach? No i w sumie najwazniejsze co to znaczy zatarcie skazania? Wowczas mam papiery zupelnie czyste? Wogole nigdzie nic nie wiadomo o tym, ze bylem karany czy jak? K.. zjeb.. sobie zycie.

Gość tett
Ja dokładnie nie wiem. Z tego co pamiętam zatarcie skazania możesz uzyskać po siedmiu latach od odbycia kary. Ma to taką moc jakbyś nigdy karany nie był. To jednak nie dzieje się chyba z urzędu ale może musisz złożyć wniosek, może do sądu, może do prokuratury, że chcesz skorzystać z tego prawa. Zwróć się dokądś o wyjaśnienie np do biura Recznika Praw Obywatelskich.

Gość prawniczka1981
Z chwilą zatarcia skazania uważa się je za niebyłe; wpis o skazaniu usuwa się z rejestru skazanych. Zatarcie skazania następuje po 10 latach od wykonania wyroku, tzn, jezeli miałeś zawieszoną karę na powiedzmy 2 lata i te 2 lata upłynęły dopiero na przykład 27 wrześnnia 2007 roku to te 10 lat liczy sie dopiero od 28 września 2007 roku. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat. Ale musisz brać pod uwagę to, że te dwa wyroki ulegną zatarciu jednocześnie, dopiero po 10 latach od wykonania wyroku późniejszego. Nie musisz składać żadnego wniosku, bo zatarcie dokonuje się z mocy prawa. Chyba, że chciałbyś ubiegać się o wcześniejsze zatarcie po tych 5 latach. A co do wpływu wyroków na twoje życie codzienne to: nie powoduje to autmatycznego przeniesiena do rezerwy, więc istnieje możliwość powołania Cię do wojska jak najbardziej. Jeżeli jesteś zdolny ze względu na wiek i stan zdrowia do pełnienia służby wojskowej to dla wojska nic nie stoi na przeszkodzie. Co do kwestii kredytu to nie ma to wpływu jeżeli pracujesz i zarabiasz, bo banki nie wymagają zaświadczenia o niekaralności, a przecież nie masz wypisane na twarzy, że zostałeś skazany. Nie masz w związku z tymi wyrokami żadnych adnotacji w dowodzie osobistym, ani innym dokumencie więc ogólnie ok. Możesz mieć jedynie problemy z dostaniem pracy, bo wielu pracodawców wymaga zaświadczenia z krajowego rejestru karnego o niekaralności.

Gość karany uczestnik
jestem karany za gwalt na rogaciznie

Gość karany uczestnik
wypoiwiedz wczesniejsza to podszyw. Dziekuje bardzo za tak szczegolowe info :) Troche sie zmartwilem ta sluzba wojskowa no ale coz.. jest jak jest. A ile trzeba miec lat zeby sie nie obawiac, ze wojsko wezmie mnie do sluzby? Bylem raz u nich na komisji ale to byl ten pierwszy raz gdzie stwierdzili, ze jestem zdolny do pelnienia sluzby, pozniej mialem wyroki i w sumie od tego pierwszego razu nie odzywali sie do mnie z woja. Tak wiec ani nie jestem wziety do rezerwy ani nic.. tak jakby zapomnieli o mnie. Jednak ukladam sobie zycie, mam stala prace. Nie ucze sie. Oni moga w kazdej chwili mnie wezwac :/ Kiedy bede mial spokoj ducha? Jeszcze raz za wczesniejsze wypowiedzi :) procz podszywu oczywiscie ;)

Gość karany uczestnik
Jeszcze raz dzieki ( mialo byc ;)

kiedys bylo tak ze do 28 r.ż. ale ustawa sie zmienila i jest do 50 ku chwale ojczyzny

Gość karany uczestnik
ze co ze jak???????? do 50????? zabije sie

Gość karany uczestnik
zalapalem dola.. Piszcie jak cos wiecie, moze sa tu tacy jak ja a moze sa tu tacy co poprostu wiedza. Pozdrawiam Wszystkich cieplo :)

Gość mam chlopaka karanego
mam karanego chlopaka i sie dziwie.. a raczej kiedys inaczej patrzylam na karanych a teraz juz wiem, ze to, iz ktos jest karany nie oznacza, ze jest zlym czlowiekiem badz gorszym. Moj chlopak chyba podobnie tak jak Ty wpadl za ziolo. Normalny pozadny czlowiek, ktory zapalil na imprezie. Ludzie apeluje !!!! Kazdy z nas czasem pije, pali, jest pijanym, nawet kseruje, kopiuje itd itp.. wszystko to podlega pod kodeks karny.. Patrzmy inaczej na tych co byli karani za takie przestepstwa bo rownie dobrze my powinnismy byc roweniez ukarani. Kocham mojego chlopaka. A do Ciebie wlascicielu topiku nie zalamuj sie bo sa wsrod nas ludzie, ktorzy nie patrza na wyrok sadowy jako na wyrok nad zyciem. To nie wyrok w stylu giń ;)