Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość drewniany Marcin

Czytal lub w ogole slyszal ktos z was o ksiazce Drewniany rozaniec ????

Polecane posty

Gość drewniany Marcin

Duzo ksiazek czytalem ale o tej wczesniej nie slyszalem nawet , podobno byla zakazana przez kosciol i nie wiem w koncu czy ona byla na faktach z zycia autorki czy tylko byla to komunistyczna propaganda , cos takiego znalazlem w internecie jako recenzje : "Drewniany różaniec", debiutancka powieść Natalii Rolleczek, do dziś owiana jest złą sławą z powodu jej ogromnej popularności w czasach komunistycznej propagandy. Wspomnienia dwóch lat życia, jakie autorka spędziła w zakopiańskim przytułku dla sierot prowadzonym przez siostry Felicjanki, ówczesna władza wykorzystała jako krytykę przedwojennej, sanacyjnej Polski, w której nie istniał żaden system ochrony bezdomnych dzieci. Powieść została nawet opatrzona specjalną notką: "Książka zatwierdzona przez Ministerstwo Oświaty jako pożądana w bibliotekach licealnych". W rzeczywistości autobiograficzna powieść Rolleczek to niezwykłe świadectwo biedy i upokorzenia, które były nieodłączną częścią klasztornego życia sierot. Chetnie bym to przeczytal , podobno dobrze napisana ale trudno chyba znalezc , ma ktos ebooka ?

Gość drewniany Marcin
Tak przypuszczalem , chyba ta ksiazka musi byc jednak kiepska bo gdyby byla dobra to na pewno by ja ludzie czytali i nie pomogly by zadne sugestie kosciola itp. moga ja sobie odpuscic 🖐️

czytałam dość porażająca ta książka - bieda, głód, poniżenie....

Mnie coś obiło się o uszy ale nigdy nie czytałam. Może warto? Jak znajdę u mnie w biblio to na pewno wypożyczę.

naprawdę dobrze napisana - ale nie jest to literatura łatwa lekka i przyjemna ja uważam, że warto do niej sięgnąć