Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

carolima

jak nauczyc dziecko czytac???

Polecane posty

corcia zna juz literki, ale jakos nie moze zrozumiec o co chodzi w pisaniu. Pisze calymi dniami listy do ciotek i dziadkow :D 4 latek ma bardzo chlonny umysl, a skoro ma juz takie podstawy (nie chodzi do przedszkola) chce sie uczyc, to chcialabym jej pomoc, ale juz brakuje mi pomyslow jak jej to wytlumaczyc :(

Gość deli25
na pisanie przyjdzie jeszcze czas, ale są fajne ćwiczenia grafomotoryczne, które przygotowują do pisania

Moze niech zacznie od ćwiczenia szlaczków? Pamietam, ze jak chodzilam do przedszkola to miałam taki zeszyt i przedszkolanki nam zadawaly do odwzorowywania szlaczki.

A może najpierw sylaby, a potem dopiero wyrazy? Moje dziecko ma 3 latka. Też zna literki (czyta i pisze), ale jeszcze nie wpadłam na pomysł uczenia jej czytania wyrazów. :)

Myslicie, ze to jeszcze zbyt abstrakcyjne na umysl 4 latka? Szlaczki uwielbia robic, jak napisze jej slowo to literuje, i potrafi napisac identycznie pod spodem, ale jakos nie dociera do niej, ze wlasnie w ten sposob pisze sie \"babcia\" czy \"dziadek\".

o matko - probowalam z sylabami, ale moze faktycznie jeszcze za wczesnie. Jeszcze zdazy sie w zyciu naczytac :) Tylko szkoda mi tego, bo widze jak jej bardzo zalezy zeby to zrozumiec, a ja nie potrafie jej tego wytlumaczyc :(

Gość deli25
dlatego, ze nie potrafi powiązać liter z głoskami

Gość 1111111111111
może jest po prostu za mała,żeby to do niej dotarło?

Najpierw sie uczy czytac, a potem pisac. Rozne dzieci załapują to w roznym wieku, ale generalnie proste zdania powinno sie umiec czytac w wieku 6 lat, a pisanie ucza chyba dopiero w 1 klasie? Przynajmniej jak ja chodzilam do szkoly to tak bylo.... Ja nauczylam sie pisac w 1 klasie, a czytac jak mialam 3 lata - pytalam rodzicow \"co to za literka\" i jakos sama zalapalam jak sie czyta, nikt mnie szczególnie nie uczył. Wlasciewie zaskoczylam tą umiejetnoscia rodzicow.

Ale pisanie to dla mnie byla mordęga, Pamietam ze pierwsze zeszyty z literami to byly okropne koślawce. Długo nie moglam sobie pisma wyrobic :(

Gość rogata kuna
a jak u waszyh dzieci z równaniami bo moja ma w tym kierunku ciągoty. literki jej nie kręcą..

J_A_N_A ona wlasnie juz umie pisac literki, dlatego pomyslalam, o tym zeby nauczyc ja czytac i pisac, tylko nie wiem jak...

Gość rogata kuna
moja też zna literki w imarę, ale przeliterowanie wyrazów sprawia jej problemy. myśle że nie ma co naciskać, jeśli dziecko sobie nie radiz, tylko skupić się na czym innym, a do tego wrócić za jakis czas

Gość rogata kuna
a może czytaj jej napisane dużymi wyraźnymi literami wyrazy jadąc palcem po poszczególnych literach, które wyczytujesz?? w końcu załapie :-)

faktycznie, moze zrobie jej tabliczki ze slowami, to moze jak sie jej utrwala obrazy danych slow, to w koncu zalapie :)

Gość rogata kuna
też tak myślę. i odczytuj przy niej te wyrazy śledząc palcem literki, tak jak pisałam. to w końcu pewnie zrozumie jak się odczytuje literki w wyrazach :-)