Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ndd123

Kto jest za wycofaniem wojsk z Iraku

Polecane posty

Gość ndd123

a także z Afganistanu i za referndum w sprawie tarczy ( dlaczego nie zorganizowali takiego referendum przy okazji wyborów? ) ten nie ma na kogo glosować..... LiD & PO a nawet PiS :o wszyscy pchają się do tyłka USA.....jak za dawnych czasów - komuchy były prosowieckie tak dziś wszyscy są proamerykanscy. Polak to ma jednak mentalność lokaja , kelnera , pachołka i klakiera by nie powiedzieć panienki do towarzystwa polaczki czemu wy takie łatwe? :(

Gość Bob budowniczy
Wszyscy z polskiego rządu wchodzą w tyłek amerykanom bo wiedzą że to jedyny kraj który byłby nam w stanie pomóc w razie realnego zagrożenia naszych granic. Poza tym wejście do Iraku podniosło nasz prestiż i szacunek jako kraju o okreśłonej wartości bojowej. Co nie zmienia faktu ze czas już z iraku powoli sie wycofywać

Gość pismaniye
Ja jestem za! I nie wiem jak można tak wchodzić tym zadłużonym Amerykanom w tyłki. Nawet głupich wiz nie mogą załatwić.

My i wartość bojowa.... Jezuuuuuu.... Ciekawe w czyich oczach zyskaliśmy uznanie? Chyba nie Jankesów którzy znoszą obowiązek wizowy przybyszom z krajów III świata, a włażącą im w tyłek Polskę mają w głębokim \"poważaniu\"?

Gość Bob budowniczy
A co ty z tymi wizami ? Mało ci Polaków wyjechało do Anglii? chcesz żeby drugi milion wyjechał do USA? Co byście nie mówili o naszej wartości bojowej to jest największa w tej częście Europy. Jako kraj który ma określony potencjał ludnościowy i ekonomiczny musimy czasem wysyłać wojska na różne misje

Gość Bob budowniczy
I pamiętajcie że liczyliśmy na Ropę i kontrakty zbrojeniowe i te kontrakty dostaliśmy. Tylko nie wina USA że sprzedawaliśmy tam złom i Irak zrezygnował z naszego sprzetu tak samo nikt nie mógł przewidzec że rozpęta sie tam takie piekło i będa nici z eksportu ropy dla Orlenu Ale sam pomysł był jak najbardziej trafiony

Gość pismaniye
Myślę, ze tak wielu by nie wyjechało, w końcu w Anglii czy w Irlandii zarobią więcej niż w Stanach obecnie. TO nie te czasy gdzie za dolary można było zgrywać panisko. Mi chodzi o to zeby mozna bylo tam pojechac odwiedzic znajomych czy po prostu pozwiedzać. Nawet tego nie można bo problemy robią.

Konflikt między East a West jest nieunikniony, więc lepiej być stroną która daje wp...dol, niż tą, która go otrzymuje. Lepiej dać im łupnia teraz, póki jesteśmy silniejsi. Póki nie mają broni atomowej.

Gość derricklee
Z tymi wizami to faktycznie przegiecie i kompromitacja polskich rządów...nawet Czechom zniesli wizy a my mimo że popieramy ich we wszystkich awanturach jesteśmy traktowani nie najlepiej, podobnie w kwestii obsadzania stanowisk w NATO - dla Polaków nie ma wysokich stanowisk a dla Włochów sie znajdują Kto się nie ceni tego nie cenią

MRK - ciekawa logika. Si vice pacem, para bellum? To już nawet w starym kabarecie Smoleń twierdził: \"Oni wojnę pokazują a o pokój walczą\". Tylko czemu selektywnie atakuje się 2-4 kraje owego demonicznego Eastu a z pozostałymi, często gorszymi (A.S.) kręci piękne geszefty?

Gość derricklee
A co do sprzętu dlaczego nie możemy handlowac z Irakiem to taki cytat: ""Super Express" dotarł do zatwierdzonej już przez Departament Obrony USA listy państw, którym Waszyngton pozwala sprzedawać sprzęt wojskowy dla armii irackiej. Nie ma tam Polski. A chodzi o zakupy realizowane za amerykańskie pieniądze w ramach pomocy wojskowej USA dla Iraku. W latach 2003-2005 polski koncern zbrojeniowy Bumar zawarł kontrakty na 400 mln dolarów, dzięki czemu stał się jednym z największych dostawców armii irackiej. Sprzedawaliśmy tam m.in. duże ilości broni strzeleckiej, amunicji i pojazdów opancerzonych. Jednak ostatnią umowę podpisano dwa lata temu i nagle nasze interesy w Iraku się urwały. Irakijczycy wycofali się nawet z już podpisanego kontraktu na zakup używanych śmigłowców Mi-17. Tajemnica porażek naszej zbrojeniówki na irackim rynku wyjaśniła się teraz. Otóż jedną z firm ubiegających się o kontrakt na dostawę wyposażenia wojskowego do Iraku poinformowano, że Polski nie ma już na liście amerykańskiego Departamentu Obrony. Polaków wycięto z Iraku po cichu. - Nasza firma nie otrzymała w tej sprawie żadnej oficjalnej informacji - mówi "Super Expressowi" rzeczniczka Bumaru Roma Sarzyńska.

Oczywiście że jestem od samego początku za tym by naszych tam nie było. IMHO. Giną (ojcowie , bracia, synowie, itd) nie wiem w imię czego ? Politycy to tłumaczą profilaktyką. Hmm.... to czemu dopuszcza sie w Polsce do tego by sprzedawany był alkohol czy te papierosy.. :o