Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justys166

czy napewno mam endometriozę?

Polecane posty

Gość justys166

hej dziewczyny mam straszny problem...podobno mam endometrioze, objawami sa podobno bardzo bolesne miesiaczki i to sie zgadza bardzo cierpie jak mam okres...ale mam co 30 pare dni, bylam u lekarza Nowickiego w giżycku no i powiedzial mi ze mam endometrioze, wczesniej mialam porblemy gdyż przeszlam zabieg poszerzający pochwe, mam 19 lat i tyle sie juz nachodzilam po tych lekarzach...mam dosc dziewczyny nie wiem co mam robic,chodzilam po tylu lekarzach prywatnie i zaden mi nie wykryl endometriozy..tylko ten Nowicki,nasluchalam sie wlasnie dzisiaj ze ten lekarz tylko operacje by robil..ze bardzo na niego nazekaja,nie wiem czy mam isc na ta operacje ktora mam 30 nie chce zeby mnie kroili niepotrzebnie boje sie ze nie bede mogla miec dzieci,no i nie wiem co mam robic zrobil mi usg dopochwowe i odrazu na operacje dziwne..moze sa jakies inne metody wyleczenia sie?Jeszcze jedno ten lekarz ma podobno straszne dlugi i dlatego kieruje wszystkie kobiety na operacje, jedna moja znajoma powiedziala ze wykryl jej torbiela na jajniku i chcial robic operacje i co sie okazalo jak pojechala do olsztyna ze nie ma zadnego torbiela. boze ratujcie doradzcie mi cos czy tez macie takie problemy pozdrawiam

Idz do innego lekarza nie mówiąc mu o wykrył ten poprzedni. Jeśli potwoerdzi się to że masz endometriozę wtedy zdecyduj u którego lekarza chcesz si,ę leczyć a jesli nie potwierdzi to powiedz mu o wykrył ten poprzedni.

Gość misiakicia
Ja choruję na endometriozę od ponad dwóch lat ( od kiedy wiem, że ją mam). Została u mnie potwierdzona laparoskopowo. Endometriozę bez laparoskopii jest bardzo trudno zdiagnozowac. Endometrioza oprócz bolesnymi miesiączkami charakteryzowac się może także innymi objawami, wiec trudno jest stwierdzic na podstawie tylko bolesnych okresów że masz endo. Jak chcesz pogadac to daje Ci moj numer gg: 9974175

kobieto błagam cie nie idź na rzadną operację! pewnie ten idiota i ciebie wkręca!!!! idź do innego lekarza, chodz byś miała ostatnią kasę wydać ale upewnij sie że masz tą chorobę napewno!

Gość misiakicia
Piszę się "żadną" jak już co. A poza tym nie da się inaczej potwierdzic endometrioze !!!! i nie jest to operacja ...

Gość misiakicia
Może napiszę to tak: można miec podejrzenie, że kobieta jest chora na endo bo wskazują na to pewne objawy, ale tą chorobę potwierdza się wyłącznie laparoskopowo, następnie wycinki ida na badanie histopatologiczne. Do innego lekarza możesz iśc i możesz się spotkac z opinią, że nie trzeba żadnej operacji tylko dostaniesz hormony a prawda jest taka, że ich największa skutecznośc jest po usunięciu np. zrostów i torbieli endometrialnych, których czasami nie widac na usg. I trzeba też wiedziec, że rzadko która kobieta wychodzi z tej choroby.

Gość justys166
dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi...chyba macie racje...mialam juz u tego lekarza jeden zabieg no i jak na razie to mi pomogl, ale ide teraz do kobiety na fundusz a pozniej jade prywatnie gdzie indziej..ja mialam taki plan ze chcialam wziasc zdjecia od tamtego lekarza i pokazac je innemu, nie chce robic podchodow chyba poprostu pojade i powiem co stwierdzil mi inny lekarz. Chyba macie racje ze najlepiej jak bym miala laparoskopie wtedy stwierdzono by mi napewno czy mam endometrioze.Powiedzcie mi proszę coś więcej na temat tej laparoskopii jesli ktoras z was to miala, czy sa po tym jakies blizny opiszcie wszystko dzieki bede zagladac tu dzisiaj

Gość ooooooooooooola
MISIAKICIA -ma rację !!!!!!! Choruję na endo od 3 lat - chorobę można zdjagnozowac tylko podczas laparoskopi lub laparotomi ( rozcięcie brzucha ) czy robilas badanie Ca 125 ( jest to marker nowotworowy ) ktore przy endo często wychodzi podwyższone . http://www.google.pl/search?hl=pl&q=endometrioza&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Gość ooooooooooooola
Pod ty linkiem znajdziesz wiele informacji na temat endometriozy . Pod 3 linkiem ENDOMETRIOZA GAZETA FORUM .Pl jest forum dyskusyjne . Możę znajdziesz tam nawet lekarza polecanego z Twoich okolic.

Gość fghdfgd
u mnie też lekarz wykrył endometriozę... Najpierw inne cuda - między innymi nadżerkę, potem to... Poszłam do innego lekarza i przy pierwszym badaniu od razu stwierdził minimalną torbiel na jajniku, która była powodem bólu. Torbiel się wchłonęła po kolejnej miesiączce, a cała reszta okazała się jedną wielką bajką - żadna endometrioza, zadna nadżerka. Na zabieg swoją drogą też już mnie umawiał ;)

Gość karina29
moja koleżanka też miala niby enometriozę brała silne leki hormonalne wg wskazań lekarza jaednak po wizycie u dwóch innych dopiero po roku okazało się że zadnej endometriozy nie ma przestala brac tabletki i wszystko minelo.......

Gość justys166
no jak widze jest wiele tutaj roznych opowiadań, ide do innych lekarzy ktoryz stwierdza czy napewno mam to samo..jesli chodzi o jakies badania to dostalam jakies skierowania na morfologie, mocz zoltaczke ale na ca 125 nie..co to za badanie jak je sie robi?

Gość ooooooooooooola
Ca 125 - lekarze często zalecają kobietom u których podejrzewają endometrioze a zawsze wykonuje sie je jeżeli stwierdzi się jakąs zmianę na jajniku ( torbiel ) . Ca 125 jest to marker nowotworowy czyli badanie jajnika pod kontem nowotworu narma jest od 0 -35 . U kobiet chorujących na endo ten wynik zazwyczaj jest podwyższony (ja mialam 120 ) . Badanie to robi się z krwi -pobierają krew jak przy zwykłej morfologi. Czy stwierdzono u Ciebie torbiele na jajnikach ?

Gość justys166
nie stewierdzono torbiela powiedzial tylko ze mam znaczace zmiany i ze mam endometrioze wydrukowal zdjecie usg i to wszystko, dostalam skeirowanie na badanie morfologii czy myslicie ze wlasnie zbadaja mi ten marker nowotworowy ? no bo chyba powinni skoro bedzie podwyzszenie tzn ze mam endometrioze

Gość ooooooooooooola
Na Twoim miejscu nie poszlabym na operacje !! Koniecznie skonsultuj swój przypadek z innymi lekarzami .

Gość justys166
rozmawialm wlasnie z jedna dziewczyna z forum na gg i ma idnetyczne objawy jak ja wiec mysle ze mam ta endometrioze:( inni mi tego nie wykryli bo za slabo mnie badali a podobno endometrioza jest trudna do wykrycia..a laparoskopia mysle ze mi tylko pomoze..w koncu tam pobieraja wycinek i badaja czy to endometrioza, nie chce juz przezywac koszmaru co miesiac :(

Gość kasik24
jejku ja wolałabym nie miec pewnosci ze mam endo. od momentu kiedy o tym sie dowiedziałam nie potrafie o niczym innym myslec. I gdybym miała poddać sie zabiegowi laparoskopi tylko po to aby potwierdzic to pieronstwo nie zgodziłabym sie . To jest straszne!!!!!

Gość możesz napisac jakie dokładnie
masz objawy?

Gość justys166
a wiec mam brdzi bolesne miesiaczki..ktore nie daja mi normalnie zyc..mam juz dosc cierpienia co miesiac..bol jest w podbrzuszu i do tego dochodza mdlosci i biegunka w pierwszym dniu..no i wlasnie mam jajeczkowanie bardzo tez bolesne jajnik mnie jeden boli bardzo :( wole chyba sie podda laparoskopi ktora usunie ogniska endo..bo bede mniej cierpiec moze po tym zabiegu w czasie miesiaczki..

z tego co opisałaś to równei dobrze i ja mogę mieć endometriozę:( mam bolesne i długie miesiączki, brzuch jak balon, biegunka w pierwszy dzień okresu:( jajnik też kłuje:( to musi być ta endometrioza???????????????????:(:(:(

Gość odstawienie tabletek...
moja kolezanka miała podobne objawy i barała jakieś leki hormonalne

ale to trochę bez sensu, bo ja jeszcze nigdy nie słyszałam żeby jakaś dziewczyna miała NIEBOLESNE miesiączki, poza tym wiele kobiet odczuwa kłucie w okolicach jajnika w dniach płodnych...

ja mam bezbolesne tylko tzw, nycie w dole brzucha....a jajniki mnie bolą też przed okresem nawet tydzien mialam pożądne klucie z lewej strony....

ale wiekszość kobiet ma bolesne, moją inną koleżankę wywozili z pracy do domu...tak cierpiala

Gość kjg
nie chce mi się czytać wszystkich postów, ale ci napiszę, że to dziwne, iż od razu na operację. Mnie wyleczono samymi tabletkami. Leczenie było niestety długie.

dokladnie ja tez jestem za tym aby omijac operacje, moja kolezanka brala tabletki przez ponad rok i jest ok.

jakies hormony

Gość justys166
wiecie dziewzyny no nie wszystkie maja bolesne okresy ale wydaje mi sie ze jestem chora niestety ;(ja tez nie jestem za operacja ale co ja moge sama zrobic?w koncu lekarz sie zna nie przepisal mi hormonow bo moze mam zbyt zaawansowane to..pisalam z jedna dziewczyna ze miala laparoskopie no i teraz ciagle bierze tabletki anty...jak widac nie wszystkim pomagaja hormony..najgorsze jest to ze boje sie ze nie bede mogla miec dzieci....

Gość ciąża...
skąd jesteś?

Gość ciąża...
justyno166 gdzie mieszkasz w jakim mieście?