Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

ubezpieczenie zdrowotne - jak to jest po studiach

Polecane posty

Gość

nie jestem już studentką, tj jeszcze nie skreślili mnie z listy, ale pewnie niedługo to nastąpi :/ do tej pory byłam ubezpieczana przez zakład pracy mojej mamy, ale ona właśnie niedawno przeszła na emeryturę. wygląda na to, że jako niestudentce nie będzie mi przysługiwało ubezpieczenie. szanse na znalezienie pracy ze świadczeniami mam nie wielkie. dodam, że często chodzę do lekarza :/ co mogę zrobić? gdzieś się ubezpieczyć sama?

Gość tak myślę
Dopytaj o tą kwestię w Urzędzie Pracy.Wydaje mi się że jeśli z braku pracy zarejestrujesz się jako bezrobotna-to nawet jeśli nie przysługuje Ci zasiłek-to przysługuje ubezpieczenie zdrowotne.Ale nie jestem pewna.

Do 26 lat możesz być ubezpieczona przy rodziach jeśli się uczysz.... póżniej musisz sama się zarejestrować jako bezrobotna w UP

Gość jesli prace lagalna
to oczywiscie nie bedziesz musiala sie rejestrowac w UP

Gość ela z kraka
Ale syfiasta sprawa, mam podbnie.

Gość koniara
do 26 roku jeśli się uczysz jesteś na ubezpieczeniu zdrowotnym rodziców( nawet jeśli są emerytami). jeśli się nie uczysz nie jesteś ubezpieczona, więc idziesz do Urzędu Pracy i rejestrujesz się jako bezrobotna... lub szukasz pracę koniecznie na etat może być 1/2 lub nawet 1/4, wtedy pracodawca zgłasza Cię do ubezpieczenia zdrowotnego i płaci za Ciebie składki do ZUS. jeśl chcesz pracować "na czarno" to zgłoś się do Urzędu Pracy, tam się zarejestruj a tą "czarną kasę" do kieszeni i cisza :-) skarbowy Ci grosza z wypłaty nie zabierze... i wszyscy będą szczęśliwi... pracodawca bo nie płaci składek, Ty jesteś ubezpieczona.... tylko trzeba uważąć na wypadki w pracy i na Inspekcję Pracy.... pozdrawiam :-)