Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 fionaa21

ile wydajecie na jedzenie na osobe?

Polecane posty

Go艣膰 i ja to powiem
a ja chyba nie umiem sie rz膮dzi膰, nie wiem nawet ile wydaje, wyp艂acam co 3-ci dzien z bankomatu ko艂o 100 z艂 wiec pewnie ko艂o 1000 zl (tylko na siebie). Kupuj臋 duzo niepotrzebnych rzeczy kt贸re si臋 potem marnuja no i samo piwko wychodzi 120 z艂 miesi臋cznie. Jak z pensji op艂aty jeszcze zrobi臋 to nigdy nic nie umiem zaoszczedzi膰 :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 200 z艂 tygodniowo
200 z艂 tygodniowo na dwie doros艂e osoby, 偶ywno艣膰 raczej dobrej jako艣ci :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 daficzek
Chcialabym sama zamieszkac w duzym miescie w Polsce. Powiedzcie mi ile wydalabym na siebie sama na jedzenie i oplaty typu woda i gaz,. ( ne wliczajac oplat za samo mieszkanie). Biore tez mozliwoc zamieszkania z partnerem, ile wtedy wydawalabym mniej wiecej na jedzenie, chemi, oplaty za rachunki. Dodam ze jem normlane polskie obiady, koztsam ze sklepow typu biedronka rowniez, no i ja i partner lubimy mi臋sko :D Jak mozecie to podajcie opcje sama , lub ja i partner. z gory dzieki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wedlug mnie taniej jest
jesc w pizzeriach czy restauracjach. U mnie w miescie jest taki lokal z domowymi obiadami, dwudaniowy obiad tj zupa+ kotlet+ziemniaki+surowka kosztuje 17zl, pizza od czasu do czasu mala 10z艂 a ja si臋 najem polowa a druga pokowe odgrzewam w mikrofali, zapiekanka 2-3z艂 nie mowiac juz o KFC- tam najtaniej mozna sie najesc. Z drugiej strony takie jedzenie nie jest zbyt zdrowe ale od czasu do czasu mozna wybrac sie na taki obiad

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 daficzek
najtansze jest jedzenie w KFC?? Co masz na mysli?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bestiaczek
Ja wydaje miesiecznie na jedzenie kolo 500-600zl na 2 osoby. W tym mieszcza sie obiady, sniadania i kolacje, owoce, warzywa i duzo slodkiego :) bo maz je slodkiego bardzo duzo :) czasem wychdzi taniej, czasem drozej ale glownie robimy tygodniowo zakupy za 80-150zl i starcza :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 800 z艂 na m-c dla 4 os rodziny
prawie codziennie jest mi臋so,cz臋sto s艂odycze,codziennie owoce,czasem winko,zasada jest prosta-g艂odni nie chodzimy,ale te偶 nie 偶remy(jeste艣my wysportowani i szczupli)zakupy robi臋 cz臋sto w promocjach i jak wiem,偶e i tak to za chwil臋 musz臋 kupi膰 to kupuj臋 wi臋cej!gotuj臋 sama i to ca艂kiem nie藕le,na 偶arcie kupne gotowe nawet nie patrzxymy,bo to by mog艂o nas zabi膰(w chwili desperacji organizm si臋 zbuntowa艂),je艣li kupuj臋 s艂odycze to tylko np czekoladowe,偶adnego go艂ego cukru!nic si臋 u mnie nie marnuje,jeste艣my zdrowi(lek贸w praktycznie nie kupuj臋,czasem mo偶e wit c...)mieszkam w mniejszym mie艣cie i to te偶 wp艂ywa na ceny 偶ywno艣ci!np chleb b dobry mam za 1 Z艂!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 __vi__
Wszystko pi臋knie z tym oszcz臋dzaniem na jedzeniu, ale problem w tym, 偶e najcz臋艣ciej ta艅sze znaczy gorsze. A to si臋 odbija na zdrowiu. Mo偶e nie od razu ale po latach wychodzi. A leczenie zwykle bywa dro偶sze ni偶 偶ywienie... Co do samych koszt贸w to ka偶dy jest w innej sytuacji. W zale偶no艣ci od tego gdzie mieszka i jakich ma znajomych/rodzine mo偶e naby膰 po innej cenie dobr膮 偶ywno艣膰. Generalnie 偶ywno艣膰 marketowa, ta tania, to badziew na艂adowany chemi膮. W miare dobrej jako艣ci mi臋so, takie "nieulepszane" zaczyna si臋 od 30 paru z艂 za kilogram, taniej to fermy, jak fermy to mi臋sko jest na艂adowane antybiotykami, u偶ywane s膮 najta艅sze pasze (przez to np zmienia si臋 stosunek t艂uszcz贸w nasyconych do nienasyconych - co jest dla nas szkodliwe). Najlepsza (biologicznie - nie ka偶demu musi smakowa膰) 偶ywno艣膰 to dziczyzna - u mnie to 100z艂/kg. Ale jak kto艣 ma znajomego my艣liwego to spokojnie taniej zakupi. Dalej pewnie baranina - jak kto艣 mieszka w g贸rach to mo偶e mie膰 tanio, w innych cz臋艣ciach Polski poni偶ej 60z艂/kg bedzie ci臋偶ko. W臋dliny podobnie, poni偶ej 35z艂/kg nic w marketach sensownego nie znajdziemy, wi臋kszo艣膰 pompowana wod膮 i innymi badziewiami, kt贸re doci膮偶aj膮 produkt. Pierwsz膮 rzecz膮, na kt贸rej zacz膮艂bym oszcz臋dzanie na 偶ywieniu to wszelkie wynalazki typu dania w 5 minut itp. Najcz臋艣ciej to sama chemia daj膮ca niewielk膮 ilo艣ci膮 kalorii, warto艣膰 biologiczna znikoma. Dalej napoje (przewa偶nie sam cukier), s艂odycze i jogurty (te s艂odkie). Sporo si臋 p艂aci za te przyjemno艣ci a niewiele wnosz膮 do organizmu poza du偶膮 ilo艣ci膮 prostych, dla wi臋kszo艣ci szkodliwych, cukr贸w. Dla mnie w miare przyzwoity obiad to: - 100g kaszy gryczanej (najlepiej niepalona/nieprazona) - ok 1z艂 - 400kcal - 20 dkg wo艂owiny - ok 7zl - 500kcal - do tego warzywa/w艂oszczyzna - 2z艂 - 100 kcal - przyprawy, s贸l - 0.50z艂 艢niadanie to np 4 jaja - 5z艂 - 250kcal (kupuj臋 tzw ekologiczne z pierwsz膮 cyfr膮 "0" na stemplu) Ze "s艂odyczy" to np 2 jab艂ka - 1.50z艂 - 200kcal Kolacja np: - 1/2 sa艂aty - 2z艂 - 50kcal - ser mozarella - 5z艂 - 350kcal - pomidor - 1.50zl - 30kcal W sumie powinno wyj艣膰 z 2000kcal dziennie za 20 - 25z艂 (zale偶y od pory roku itp). Czyli na miesi膮c dla jednej osoby ko艂o 600-700z艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 majdalena
ja mieszkam sama i na 偶arcie wydaj臋 oko艂o 500 z艂 miesi臋cznie w wawie, nie jem w restauracjach, sama gotuj臋 wychodz臋 z za艂o偶enia ze nie je sie po to by sie naje艣膰 byle czym (pierogami, pizz膮, nale艣nikami) bo takie 偶arcie nie ma warto艣ci od偶ywczych, napcha膰 sie mo偶na ale z od偶ywianiem organizmu to nie ma nic wsp贸lnego. I tak uwa偶am 偶e ma艂o wydaj臋 bo jakbym chcia艂a sobie kupi膰 wszystko na co chc臋 to wydawa艂abym wi臋cej

Udost臋pnij ten post

ja wydaje na jedzenie okolo 40 funtow tygodniowo. Tyle mi wychodzi na jedna osobe. Moglabym troche zaoszczedzic bo bywa ze wyrzucam :(

Udost臋pnij ten post

oj bogato 偶yjecie , ja utrzymuj臋 rodzin臋 3 os za 1000 z艂 i w tym jest tez chemia i kieszonkowe dla c贸rki , poprostu po wyp艂acie jad臋 do marketu wydaje na oko 400 z艂 gdzie kupuj臋 wszystko potrzebne , m膮ka ,cukier ,mas艂o 2 zgrz mleka, p艂atki , makarony , kasze , ry偶 , przyprawy , keczup ,olej, koncentrat pom, itd w chemicznym potrzebne proszki, kremy ,maszynki do golenia , p艂yny , szampony itd. nast臋pnie odwiedzam masarnie mi臋so na1oo z艂 i zamra偶am poporcjowane w tym r贸wnie偶 mi臋so do pieczenia na kanapki . Zostaje mi ok 300 z艂 kt贸re wydaj臋 na pieczywo ,kieszonkowe dla c贸rki i drobne wydatki np o艂owki d艂ugopis czy jaki艣 zeszyt , i jeszcze mog臋 sie pochwalic 偶e w czas swi膮teczny uciu艂a艂am 200 z艂 i kupi艂am prezenty bliskim , poprostu trzeba robi膰 zakupy z g艂ow膮 i wtedy zawsze bedzie lod贸wka pe艂na , chociaz znam te偶 takie osoby kt贸re tydzien po wyp艂acie maj膮 pusto w portfelu i w lod贸wce i tylko narzekaj膮 jakie 偶ycie jest drogie i wydaje mi si臋 偶e nawet jakby mia艂y 5000 tys te偶 by narzeka艂y

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 I艣ka 12
Wydaje mi si臋 ,偶e wcale nie jestem rozrzutna,gotuj臋 w domu. Nie ma zadnych wyj艣c do restauracji, a na 3 osoby wydaje ok 2000 miesi臋cznie.Naprawd臋 nie jemy "frykas贸w" ,moim zdaniem - pospolicie. Nie ,te偶 przesadnie nie oszcz臋dzam ,ale tyle mi wychodzi. Pochodz臋 z biednej wiejskiej rodziny.Wiem co to znaczy , 偶e na cos brakuje.Jestem ,moim zdaniem,nauczona, skromno艣ci. Ale staram sie jak moge ,偶eby艣my jedli jak najwi臋cej produkt贸w maturalnych.bo w nich jest witalno艣c i zdrowie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Editha
ja 400 zl, ale jemy dobrze:-)

Udost臋pnij ten post

dzieki amita , po co kupowa膰 kie艂bas臋 jak piszesz to to g贸wno jest nawet w najdro偶szych w臋dlinach piec mi臋sko samemu np kg miesa na szynk臋 koszt 10 z艂 a jak kupisz gotow膮 nafaszerowan膮 艣wi艅stwem p艂acisz 20 gdzie logika? i niewiem jak mozna wydawa膰 2000 z艂 na jedzenie a p贸藕niej wyrzucac je do kosza poprostu nie umiesz oszcz臋dza膰 , moja rodzina te偶 nie je byle czego czy towaru z najni偶szej p贸艂ki , te偶 pochodze z wioski z biednej rodziny i to ze wysz艂am za m膮偶 i status si臋 poprawi艂 to nie znaczy ze mam kas膮 szasta膰 na prawo i lewo . w tym roku postanowi艂am sobie ze z ka偶dego 1000 b臋d臋 odk艂adac po 200 z艂 miesi臋cznie bo chc臋 m臋偶owi wyprawi膰 huczne 40 urodziny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 liljka
patusia27--No to musisz keipsko odzywia膰 swoj膮 rodzin臋 je偶eli wraz z chemi膮 i koieszonkowym na 3 osob.rodzine wydajesz 1 tys.z艂. Ja mam tez 3 osobowa rodzine. Na obiady wydajemy dziennie 30 z艂 i nie jemy duzo i jakies neisamowite frykasy. Na sniadanie i kolacje wydajemy 10 z艂 dziennie,do tego dochodza owoce,to ok 6 z艂 na dzien na 3 os. Rachunek za jedzenie przez m-c na 3 osoby to przesz艂o 1426 z艂. NIe licze chemii,kieszonkowych ,prasy i innych tam rzeczy. Papieroswo nei palimy,kawy nie pijemy. Wiadomo,ze kazdy gospodaruje tak pieiedzmi,jak mu na to finanse rodziny pozwalaja,ale nie uwierze,ze na 3osoby na jedzenie,na chemie i kieszonkowe mozna wydac 1 tys.z艂. Chyba,ze zyje sie skromnie,co nie jest dla mnei zadnym wstydem. Tylko,ze mnei denerwuj膮 kobiety ,ktore tak sie wymadrzaja,ze"potrafia" utrzymac dom z amniejsza kwote. Moj maz ma takei kolezanki w pracy.Ile One mu gadaja,ze tak tanio utrzymuja dom. Maz daje mi je za przyk艂ad. Tylko,ze jak bylismy u dw贸ch kolezanek meza i jak zobaczy艂 co u nich sie je,to kreci艂 g艂owa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Studyjn膮 studentka
Ja wydaje 250 miesi臋cznie na jedzenie dla mnie i dla kota a koci膮 je nieco lepiej ni偶 whiskas rakotworczy ^^

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie za tanio
podpisuj臋 sie pod tym co napisa艂a liljka . Za takie niskie sumy to mo偶na sie utrzymac jedz膮c tylko chleb , jakies tanie jajka, najta艅sze mieso - mo偶e mielone z kilkoma bu艂kami do 艣rodka. Ja we dwie osoby na jedzenie wydaj臋 oko艂o 1000 z艂 miesi臋cznie. To dziennie wychodzi 33 z艂. Na dwa obiady, dwa 艣niadania , jakies owoce i minimum s艂odyczy. Jakie nadzwyczajne gospodynie tutaj sie zebra艂y , oj co艣 nie wierz臋 .

Udost臋pnij ten post

nie wierzysz to zapraszam do siebie i zobaczysz wyp艂ate mam 10 a lod贸wka pe艂na , zamra偶alnik te偶 i nie tylko ty jeste艣 pierwsza bo mam 2 s膮siadki i moj膮 w艂asn膮 mam臋 kt贸ra nie dowierza a偶 same si臋 przekona艂y jak pojecha艂y na zakupy ze mn膮 a tak poza tym mam swoj膮 dzia艂k臋 i w piwnicy p贸艂ki uginaj膮 si臋 od s艂oik贸w z og贸rkami , salatkami , sokami , grzybami , itd ,mam tak膮 ziemiank臋 w kt贸rej trzymam swoj膮 kapust臋 w g艂贸wkach i kiszon膮 skrzynki z jab艂kami , gruszkami marchwi膮 itd, i te偶 mam foli臋 kt贸r膮 od wczesnej wiosny uprawiam sa艂ata pomidorki , papryka . mieszkam w mie艣cie i jak kto艣 chce to znajdzie czas 偶eby uprawia膰 dzia艂eczk臋 miejsk膮 i mie膰 same korzy艣ci , i naprawd臋 偶yj臋 tak jak pisz臋 s膮 艣wie偶e owoce jogurty , sery i swoje w臋dliny tylko czycham na promocje np piersi z kurczaka kupi艂am ostatnio po 12 z艂 , nie pijemy nie palimy ,nie 艂azimy po restauracjach , nie jemy fast food贸w , i jak kupi eproszek np 5 kg to mam na 3 miesi膮ce a nie na miesi膮c i mog艂abym tak wymienia膰 w niesko艅czono艣膰 jestem poprostu oszcz臋dna bo tak mnie 偶ycie nauczy艂o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie za tanio
Bo sie u艣miej臋 - i te wszystkie zapasy to z dzia艂eczki? Te skrzynki z jab艂kami, gruszkami, marchwi膮? Tyle nie wyro艣nie na typowej dzia艂ce w mie艣cie. tj na oko艂o 300 m. kwadratowych. A te w艂asne w臋dliny- 艣wink臋 te偶 chodujesz na dzia艂ce?. Sk膮d to wszystko wzi臋la艣 - z ksi膮偶ek?. Zeby miec takie zapasy trzeba mieszkac na wsi, i miec troch臋 wiecej ziemi niz dzia艂ka. Ja mam ogr贸dek przy domu, uprawiam warzywa, staram sie wykorzystac ka偶dy kawa艂ek ziemi i tyl nie mam . A ogr贸dek por贸wnywalny z dzia艂k膮 w mie艣cie. Kurcze - nawet sery masz- kr贸wk臋 trzymasz i masz serowalni臋??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ohig
ja te偶 uwa偶am, ze ci co twierdz膮 偶e skoro wydaj膮 du偶o to musz膮 je艣膰 zdrowo s膮 w b艂臋dzie. Ciekawe czy poza cen膮 por贸wnujecie jeszcze cokolwiek innego (producenta, sk艂ad, konserwanty, warto艣膰 od偶ywcz膮)? Ja wydaj臋 bez obiad贸w na 2 osoby 300-400z艂/miesi膮c, obiady mam najzdrowsze na 艣wiecie, bo wi臋kszo艣膰 produkt贸w to swojszczyzna od te艣ciowej, na w臋dliny i mi臋so nie wyda艂am z艂ot贸wki od miesi膮ca. Kto nie jad艂 swojskiej szynki, boczku, kie艂basy jest g艂upcem my艣l膮c, 偶e dobrze je jak kupi szynk臋 po 50z艂/kg. W piwnicy te偶 mam pe艂no przetwor贸w, kompot贸w, sok贸w (przynajmniej jestem w stanie kontrolowa膰 poziom cukru w nich zawarty). Wydaje mi sie, 偶e naj艂atwiej oszcz臋dzi膰 nie na prawdziwym i niezb臋dnym jedzeniu, ale na dodatkach i przetworzonym 偶arciu. Nie kupuj臋 w og贸le sok贸w, bo nawet te '100% soku' s膮 艣ciem膮, s艂odycze rzadko tzn kupuj臋 ale sama nie jadam du偶o. Warzywa i owoce - zawsze musz膮 byc ,al ejak cos jest nie zjedzone i zaczyna ple艣nie膰 to robi臋 przerw臋 i przez jaki艣 czas tego nie ma, 偶eby si臋 nam w d;;;upach nie poprzewraca艂o za bardzo. Ale i tak twierdz膮, 偶e ka偶de owoce i warzywa nawet te najdro偶sze s膮 mniej warto艣ciowe ni偶 te w艂asne zmursza艂e jab艂ka w piwnicy i 艣rodku zimy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 liljka
patusia27 5 kilogramowy proszek ma 3 m-ce :-) To Ty brudem zarastasz:-) Na 3 osoby proszek 5 kg na 3 m-ce :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie za tanio
ohig- ale ty bzdury wypisujesz. Po prostu te艣ciowa cie utrzumuje . jakbys mia艂a sama kupic te produkty to wiedzia艂abys ile kosztuje po prostu zwyk艂e mieso. piszemy tutaj przede wszystkim o tym ile sie wydaje na jedzenie, a topik o zdrowej 偶ywno艣ci to nie tutaj .

Udost臋pnij ten post

lijka ty jaka艣 jestes popierd...mam proszek osobno do kolor贸w i do bia艂ego to ty jeste艣 smieszna i nie powazna mieszkam w miasteczku gdzie w ko艂o s膮 gospodarzei swinke moge sobie kupi膰 jak chc臋 a o serach to pisa艂am ze w sklepie kupuje czytaj ze zrozumieniem jak ja 偶yje jako brudas za1000 z艂 to co powiesz o tych co 偶yja za400 z艂 ,pewnie jestes damusi膮 co i 5000 tys by艂oby ci malo a jakby艣 mia艂 1000 to bys z g艂odu zdech艂 i pod gmin膮 by艣 skomla艂 lub pod koscio艂em siedzia艂 i p艂aka艂 i zazdroscisz ludziom kt贸rzy sobie radz膮 . warzywa i owoce bed臋 mia艂a do wiosny ,jak chcesz to przyjedz to si臋 podziel臋 z tob膮 a np swoje pomidory ostatnie zjad艂am 1 listopada i tez powiesz 偶e nie mo偶liwe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do patusia27
mieszkasz w miasteczku a nie w duzym miescie i dlatego wydajesz mniej! w malych miescinach wszystko jest tansze! wiem bo mam porownanie, mieszkam w Trojmiescie ale mam tez dzialke na Kaszubach! masz dzialke z owocami i warzywami i dlatego nie wliczasz ich do budzetu tak jak my! Masz mozliwosc kupic mieso od gospodaza a nie ze sklepu, gdzie marze sa kosmiczne! Biorac to wszystko pod uwage nie dziwie sie ze tyle wydajesz!

Udost臋pnij ten post

chocia偶 ty wiesz ile sie zyskuje na swoim a nie jak inni pisz膮 wiem 偶e w Warszawie to ceny s膮 z kosmosu , ja od gospodarza na ryneczku swojskie jajko xl kupuj臋 za 0,40 gr , a wy ile p艂acicie chocia偶by za jajka? ju偶 macie por贸wnanie na ryneczku mo偶na kupi膰 swojskie sery , mas艂o 艣mietan臋 , mleko i tak te偶 robi臋 czasami a z dzia艂eczki nie mam 20 skrzynek jab艂ek tylko po jednej jak kto艣 tam napisa艂 偶e mam niewiadomo jak膮 dzia艂k臋 nie jest zbyt du偶a ale na niej tylko sadz臋 du偶o marchwi , pietruchy , seler ,por og贸rki ,buraki cebul臋 i kapuste , bo tylko to jemy ,sa艂at臋 i rzodkiew mamy pod foli膮 osobno mam spory kawa艂ek truskawek i robie z nich d偶em . Z drzew takie doros艂e drzewa to mam tylko jab艂onki 2 i 3 grusze ,czere艣nia i wi艣nia to m艂ode drzewka i nie maj膮 owoc贸w . do gospodarza chodz臋 latem zbieram porzeczki czarne i czerwone za kask臋 a w ostatni dzie艅 mo偶na nazbiera膰 sobie do woli i z tego robi臋 soki i galaretk臋 , mam te偶 te艣ci贸w i rodzic贸w co maj膮 dzia艂ki i korzystam z drzew owocowych jak maj膮 za du偶o np wi艣ni to zbieram do oporu nie marnuje i te偶 wykorzystuje na soki , d偶emu wi艣nie dryluj臋 do ciasta , i tak poma艂u zawsze co艣 si臋 uzbiera i s膮 zapasy na zim臋 i w taki spos贸b sobie jako艣 radzimy , jak to m贸wi膮 w kupie si艂a , pozdrawiam niedowiark贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ohig
ja mam 10kg proszku na p贸艂 roku i pior臋 normalne ubrania 2x w tyg z 2 os贸b, do tego dodatkowo co jaki艣 czas pranie po艣cieli, r臋cznik贸w, firan, kurtek itp. co do jedzenia- wiem ile co kosztuje, bo na studiach 偶ywi艂a msi臋 sama i codziennie gotowa艂am sobie porz膮dny obiad. Wiem te偶 ile kosztuje mi臋so i w臋dlina, bo czasem kupuj臋, ale mimo to i tak mieszcz臋 si臋 w 400z艂 miesi臋cznie, nie kupuj臋 najdro偶szej, ale powiedzmy szynka za 30 z艂/kg to minimum. doceniam, 偶e te艣ciowa mi jedzenie podrzuca, bo na pewno na obiady musia艂abym wyda膰 z 4 st贸wy wi臋cej ale my艣l臋, czyli i tak nie tak bardzo du偶o. U nas w rodzinie ju偶 tak jest, 偶e nie rozliczamy si臋 co do z艂ot贸wki - te艣cie nam jedzenie, my im co innego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 liljka
patusia27 kobieto,masz 27 lat,a taka g艂upia jestes :-) A dlaczego,to sama moze sie diomyslisz :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ohig
I zgadzam si臋, 偶e w kupie si艂a. Nie trzeba wcale mieszka膰 na wsi, wystarczy mie艣 na wsi rodzin臋, znajomych. Wystarczy popyta膰, porozgl膮da膰 si臋. Wiadomo, 偶e gospodarze wol膮 sprzeda膰 mi臋so dro偶ej zwyk艂ym ludziom ni偶 za marne grosze w skupach, a dla ludzi i tak wychodzi taniej ni偶 sklepie i w dodatku maj膮 swojskie. I swojskie jajka kosztuj膮 u mnie 50gr/szt wi臋c to te偶 nie maj膮tek. U nas cz臋sto jest te偶 tak, 偶e jak nie mamy nic na wymian臋 to m膮偶 pomaga przy sk艂adaniu komputera albo jakie艣 przys艂ugi robimy i nie dostajemy kasy, tylko jedzenie. A w miastach ludzie sa strasznie cwani i zorientowani na siebie, za darmo nic nie zrobi膮 wi臋c dlaczego mieliby co艣 dosta膰 za darmo?

Udost臋pnij ten post

sk膮d tak twierdzisz 偶e mam 27 lat po loginie to co ja moge o twoim loginie powiedzie膰 偶e pasuje do lesbij... jestem o wiele starsza i wiem co nie co o 偶yciu , a ty jaka艣 zadufana paniusia kt贸rej s艂oma wystaje z but贸w i r偶nie z siebie niewiadomo co i zapewne jeste艣 z miasta , bo to wida膰 ,s艂ycha膰 i czu膰 , a co teraz odpiszesz tej osobie 偶e 10 kg proszku jej na p贸l roku starcza i co ty na to , ju偶 tak nie fikasz tylko zastanawiasz si臋 sama nad sob膮 co takiego robisz 藕le 偶e wiecznie brak w kieszeni , zastan贸w si臋 dziecko nad sob膮 i swoim 偶yciem .

Udost臋pnij ten post