Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podpowiedzcie mi...

komornik jak uzasadnić pisemnie ,że nie mogę zapłacic

Polecane posty

Gość podpowiedzcie mi...

mam długi do spłacenia u komornika,dziecko mam chore i duzo płacę za leczenie nie wiem jak to ładnie uzasadnic...nie pracuje mąż tez nie...

Nie uzasadniaj, że nie możesz zapłacić, bo komornik i tak Ci nie odpuści, lepiej zaproponuj w jaki sposób będziesz spłacać dług, bo innego wyjścia nie masz.

Komornik odpuści jeśli uzna dług za nieściągalny. Jak ona zaoferuje splacanie długu nigdy sie komornika nie pozbedzie. Zalezy jak wysoki jest dług i czyj.

Gość podpowiedzcie mi...
dług jest męża a wysokość to 2tys.plus odsetki ponad 2tys

Sporo. Mialam na mysli do kogo nalezy dług, czyli komu wisicie kasę. Bo banki nie popuszcza tak latwo. Napisz normalne pismo, że nie możesz płacić, ponieważ obydwoje jesteście bezrobotni (dodaj zaśwaidczenia z PUP), napisz że dziecko ciężko chore, i nie macie za co żyć. Pozostaje jeszcze, co macie w domu tzn jakie meble, sprzety itp. Bo komornik może zabrać i sprzedac na licytacji... Acha, czyli jest wyrok sadowy w sprawie splaty, tak?? To nie windykacja was sciga?

napisz że w chwili obecnej znajdujesz sie w ciezkiej sytuacji finansowej spowodowanej chorobą dziecka że duzo wydajesz w zwiazku z tym na leki, dojazdy do lekarzy itp. Przedstaw zasiwadczenia moze to co pomoze

Gość podpowiedzcie mi...
wyrok za niopłacone rahunki wobec telefonii

Gość podpowiedzcie mi...
z sadu nic nie przychodziło i sprawy tez nie było.przecież mąż błby wzywany,czyli.....nie wiem juz o co chodzi podps jestkomornika

Gość cyttyt
komornik działa na podstawie wniosku wierzyciela i tylko od dobrej woli wierzyciela zależy jak dalej bedzie wyglądła egzekucja , takie pismo z prośba nalezy kiwrowac więc nie do komornika ale do wierzyciela . Komornik może zawieścić postępowanie tylko na wniosek wierzyciela. Po za tym jeżeli ty nie pracujesz i twój mąż także to komornik moze zająć wasze mienie ale żeby egzekucja była skuteczna to owo mienie musi przedsawiać jakąś wartośc.

Gość cyttyt
w piśmie komornika powiadamiającym o ezgekucji na jaki tytuł sie powołał komornik tzn. nakaz czy co?

Gość jeśli ty nie pracujesz
i twój mąż takze to skąd macie kase na leczenie

Gość podpowiedzcie mi...
zaraz poszukam tego listu...

Gość podpowiedzcie mi...
nie moge znalezc,ale ponoć tez od komornika zależy czy może umorzyć,anulwać dług...

Gość --- jezeli ty nie pracujesz
I skad maja kase na internet? :O

Gość podpowiedzcie mi...
co cię obchodzi skąd mam kasę na net itd....jak nie potrafisz mi doradzić w sprawie jak w watku nie odzywaj sie wogóle

ale chcialam Ci tylko powiedziec ze nawet jesli komornik umorzy postepowanie wobec bezskutecznej egzekucji to i tak nie jestes chroniona bo nakaz zaplaty jest wazny (roszczenie sie przedawnia) 10 lat od ostatniego z nim \"ruchu\" tzn u Ciebie przekazania do komornika on umorzy ale 10 lat musisz sie kryc bo i tak Cie moze dorwac z tego samego nakazu na wniosek wierzyciela za np 5 lat znow zglosi Ci sie komornik, to te 10 lat bedzie sie liczylo na nowo pracuje w windykacji

z sadu powinnas dostac nakaz zaplaty, nie bylas w sadzie bo wierzyciel wystapil o wydanie nakazu w postepowaniu upominawczym (uproszczonym) i nie musisz byc na rozprawie skoro jest komornik to nakaz sie uprawomocnil bo albo ktos go odebral albo nie odebral awiza (dwuktotne awizo uznaje sie za doreczone) moim zdaniem dla wlasnego dobra powinnas jakos sprawe zalatwic i splacic to bo jesli teraz umorzy postepowanie a zapuka Ci za np 8 lat z tego samego nakazu to wez pod uwage ze odsetki od zaleglosci beda liczone od dnia wydania nakazu

Gość podpowiedzcie mi...
a nie mozna odsetek anulować?

Gość Kurcze niemoge
>--- jezeli ty nie pracujesz Jak mnie wkurwiaja tacy ludzie, siedzi taki pajac na utrzymaniu rodzicow non stop w necie dajac innym z prawdziwymi problemami swoje gowno warte rady, dostajac przytym wszystko za darmo od mamuni myslac ze cos wie o zyciu A jeszcze debil niewie ze jak sie pokombinuje to mozna miec internet za 20zl/mies jesli pochodzisz po sasiadach dogadasz sie co do wspolnego lacza Poprostu zal czlowieka bierze! ps: Powodzenia z komornikiem :-D

to czy odsetki albo jakiekolwiek koszty zostana anulowane zalezy od wierzyciela, sprobuj pogadac z dzielem windykacji tego wierzyciela, moze da sie zawrzec jakas ugode z nimi, pomijajac komornika to sie zawsze bardziej oplaca, bo jak komornik sie za Ciebie bierze to od kazdej pobranej od Ciebie kwoty zabiera dla siebie 15% a reszta idzie do wierzyciela, poza tym co do zasady wierzyciele robia tak ze komornicy pobieraja najpierw koszty sadowe, koszty zastepstwa procesowego, potem ODSETKI, a na samym koncu naleznosc glowna i tu sie topisz bo odsetki od naleznosci glownej caly czas rosna, komornik nalicza swoje koszty i moze sie okazac ze mialas 4 tysiace do splacenia a oddasz 10 mialam ostatnio dluzniczke z nakazem na 3,8 tys, nakaz z 1999 roku komornik sciaga ja do dzis i zgodnie z jego obliczeniami kobieta musi jeszcze 4 tys oddac w sumie najlepsze co mozesz zrobic to dogadac sie z wierzycielem z pominieciem komornika