Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankarra

jak znaleźć włamywacza po adresie IP?

Polecane posty

Gość ankarra

Witam, mam problem: ktoś ciągle próbuje włamać się do moich kont, w ostrzegawczych mejlach administratorzy podają mi tylko adres IP, który jednak nic mi nie mówi. Nie mam żadnych podejrzeń, kto mógłby to robić, a chcę wyjaśnić sprawę. Jak mogę to zrobić?

Gość ankarra
nikt nie pomoże?:(

Gość Michałłł
Ogólnie powiem CI, że ciężko jest kogoś takiego niestety wykryć. Jeżeli ktoś z premedytacją próbuje się włamać na konto to pewnie robi to z kafejki internetowej, albo nie robi tego ze swojego IP, tylko podszywa się pod czyjś. Ostatnio była głośna sprawa, że chłopak włamywał się ludziom na komputery, a IP wysyłał im z innego miasta. Ale jest kilka metod na amatorów. Powiedz mi jakich rodzajów kont włamania dotyczą, a postaram Ci się pomóc.

Gość Jest na tym
forum chłopak, który by pewnie potrafił. Nazywa się Piotrek Tomiło, kilku moim koleżankom pomagał z tego typu problemami, ale związanymi z gadu gadu. Myślę, że w Twoim przypadku też by CI pomógł chętnie. Tylko nie pamiętam jaki ma nick na kafeterii. Ogólnie to go polecam - taki społeczniak, wszystkim pomaga, a nagrodą dla niego jest satysfakcja i to , że ćwiczy sobie kontakty interpersonalne - bo to informatyk - oni z reguły mają problem z dogadywaniem się z ludźmi. Jak sobie nick przypomnę to Ci podam, albo mu zostawie linka do tego wątku.

Gość Czy próby
włamań dotyczą kont pocztowych, kont na forach dyskusyjnych, kont na komunikatorach, serwisach społecznościowych? czego dotyczą - bo to w zasadzie jest podstawa, żeby cokolwiek Ci podpowiedzieć.

Gość Michałłł
No właśnie, czego dotyczą? Bo tak bez żadnych danych to trudno cokolwiek doradzić. Jak mi podasz ten IP, to CI mogę sprawdzić w jakim miejscu się komp znajduje, czy to prywatny czy z kawiarenki i jesli wlasciciel jest amatorem, to ci powiem na kogo zarejestrowany jest( jak ma np worda to jakie imie jest wpisane w userze )

Gość a ja mam pytanie....
a jak w inny sposob poznać ze ktoś nam sie wkradł do kompa?

to znaczy może źle się wyraziłam, chodzi mi o "objawy" włamania się do komputera...;)

Gość do michalll
ale zeby to stwierdzic, to bedziesz musial wkrasc sie do komputera wlamywacza, czyli staniesz sie taki sam jak on/ona czy sie myle ?

Gość Michałłł
nie, nie będę musiał. Odczytam po prostu logi na odpowiednim serwerze.

Gość Michałłł
A co do objawów, to gdyby Ci się ktoś włamał, to byś pewnie wiedział. Większość serwisów wysyła maila o tym, poza tym odczułbyś intruza. Mogłaby by to byc aplikacja działająca w tle, albo na koncie pocztowym odczytane wiadomości, zreszto....cokolwiek mogło by to być, ale byś wiedział, że to nie Twoja robota

Gość Michałłł
Bo powiem Ci tak - większość włamywaczy to dzieciaki i zostawiają po sobie ślady. Nikt z poważnych hakerów nie interesuje się komputerem zwykłej osoby. Oni myślą, jak się włamac na komputer słynnej osoby, polityka albo na strony serwisów internetowych, żeby coś popsuć. Nic im z tego , że włamią się na kompa zwykłej osoby. TO kosztuje dużo czasu i poświęcenia a pożytku nie ma większego

Gość ankarra
włamania dotyczą o dziwo kont na różnych forach. Oczywiście ktoś może to robić z kafejki albo się ukrywać, ale podejrzewam, że tak nie jest, ponieważ zawsze robi to z jednego adresu IP choć w różnych dniach i godzinach. Żebym chociaż znała dzielnicę, czy coś...może łatwiej byłoby się domyslić kto to

To znaczy zastanawiam się bo mam taka sytuację,że miałam pewnego kogoś zablkowanego na gg i pewnego dnia włączam sobie gg,a to osoba do mnie pisze, sprawdzilam liste zablokowanych a jej tam nie ma. Po tym zajściu obszukalam caly net jak można to zrobić. wyczytalam,że jesli ktoś ma fizyczny dostęp do kompa to może wejścdo jakiegoś pliku z haslem,ale ta osoba nie miala i nie ma w ogole dostępu do mojego kompa. wiec zastanwiam się jak to zrobila, nie dostalam żadnych trojanow ani nic,bo wiem,że tak tez mozlwie jest się wlamanie itd.Ciągle jednak zastanwiam się jak to możliwe z tym odblkowaniem i czy nie może to swiadczyć ,zę ktoś włamał mi sie do komputera :O

Gość Michałłł
Do „ankarra” – jeśli chodzi o konta na forach dyskusyjnych, to ogólnie rzecz biorąc są one słabo zabezpieczone i czasem ktoś nieświadomie może „ się włamać” – przez przypadek. Ale to można sprawdzić łatwo – jeśli ewidentnie widać w logach, że ktoś dłubał przy tym dłużej. Mówisz, że z tego samego IP włamano się Tobie na różne konta...hmmm... myślę, że chyba bym potrafił podać Ci dokładną lokalizację komputera, jak byś mi podała IP i rodzaj forum (to znaczy w jakim języku programowania jest stworzone – jeśli nie wiesz, to podaj adres www tego fora i ja sprawdzę już). Powiem Ci też ile razy próbowano coś dłubać z tego IP, no i zobaczę jeszcze co się da z log wydłubać. Do „a ja mam pytanie....” – jak ta osoba miała fizyczny dostęp do komputera, to jasne że mogła, ale nie poruszam już tego bo wiadomo. Dodam jeszcze, że fizyczny dostęp do komputera w informatyce to również zdalny pulpit – nie masz jakiegoś programu tego typu? Otwierałaś kiedyś komuś dostęp zdalny? A może korzystałaś z fachowej pomocy komputerowej – oni często wgrywają takie programy, żeby potem użytkownikom zdalnie pomagać, ale powinni Cię poinformować o tym. Dobrze, najpierw czekam na Wasze odpowiedzi, a potem dalej się rozpiszę, bo w przeciwnym razie zapiszę się na śmierć.

Gość Michałłł
Do - Michałłł - a o tym , że ostatnio fora dyskusyjne nie nadążają z zabezpieczeniami, to też słyszałem. Podobno ostatnio jest taka moda wśród hakerów, że ustawiają oprogramowanie, które po kolei na wszystkie nicki z danego forum próbuje się wkraść. Po to, by je poblokować i narobić konkurencji ośmieszenia, albo chcą pokasować posty, bo na niektórych forach właściciel postu może go modyfikować do woli a oni kasują posty i tak forum znika :).

Gość nocny Marekk
Przepraszam Michałłł za podszycie się pod Ciebie - skopiowałem nick, żeby wkleić do \"Michałłł\" i wkleiło mi się źle Już ustalam sobie jakiś normalny nick - zamiast \"Jest na tym\"- jestem \"nocny Marekk\"

Gość Michałłł
spox - mi się też tak czasem zdarza - założę się, że też nie używasz normalnego interfejsu kafeterii, tylko przez coffiego piszesz :)

Gość nocny Marekk
no...:) - częsta pomyłka, nie? Często zapominam poprzestawiać znaczki, żeby mi w nick nie wskakiwalo ze schowka. Muszą poprawić te sleszo-hasze i dopracować komendy z klawiatury - no żeby to jakąś klasę prezentowało

Gość Już doprtacowali
sciagnijcie sobie najnowsza wersje cracka z torenta - chyba 9.7

Gość nocny Marekk
do "już dopracowali" - sam sobie ściągnij :) i spodziewaj się czyszczenia dysku po tym :)

Gość Michałłł
ja już muszę zamykać komp, bo późno - niestety moja maszyna strasznie warczy jak ją wyładowałem dodatkowymi częściami...a u mnie już spac idą - także zapisuję sobie stronę i będę tu zaglądał. No i musimy się kontaktami wymienić nocny Marku, to może jeszcze kiedyś coś podziałamy w dziedzinie - ale to już następnym razem, bo mi tu nad głową ślęczą.

Gość nocny Marekk
bardzo chętnie - miło się gadało, do usłyszenia.

Gość Piotrunio T.
Witam, Kolega mnie tu przysłał. Podobno mogę pomóc. Przeczytałem właśnie Wasze posty w tym wątku. Zanim coś więcej napiszę, ostrzegam Was - nie podawajcie tu absolutnie IP spod którego niby ktoś się włamał - dla Waszego bezpieczeństwa

Ojej, znowu nie wyświetliłem się na czarno, bo kropka się wkradła. Przepraszam. No więc do rzeczy. Żeby cokolwiek zrobić w tej sprawie - potrzebuję przede wszystkim IP - zaraz podam do siebie kontakt. Po IP będę w stanie określić dokładną lokalizację komputera, czy to masowy atak, czy incydent. Nie potrzebuję nazwy forum, to nie fora są atakowane, tylko poszczególne konta zazwyczaj z różnych serwisów. Mogę również pomóc zabezpieczyć się przed takimi atakami - ustawię na serwerze specjalną barierę odbijającą tego typu nadużycia. Jak już dużo osób z tego forum wie, mogę to zrobić jedynie po poznaniu hasła, gdyż jest to jedyna metoda. Bariera ustawiana jest na wszystkie konta, które mają takie samo hasło. Potem użytkownik po ustawieniu bariery zmienia sobie hasło dla bezpieczeństwa i wszystko jest ok. Bariera pozostaje. Hasło jest zmienione. kliknijcie na nick, żeby dowiedzieć się więcej o mnie i spisać kontakt

Gość co za fachowa dyskusja
........lamerów :) czyli plaplapla i zero konkretów 🖐️

Michałłł dzięki za odp. Nie wiem,czy dokładnie przeczytałes mojego posta,ale ja pisałam,że NIGDY ta osoba, która dziwnym trafem odblokowała się samoistnie na moim gg nie miała fizycznego dostępu do mojego kompa, więc to mnie zastanawia,skoro nie tak, to jak to się stało. Jeśli chodzi o pomoc zdalną,to raz udostępniłam komputer koledze informatykowi,bo miałam jakiegoś wirusa i mi go usuwał.

Gość Michałłł
Do "a ja mam pytanie..." - a czy eksportowałeś listę kontaktów i ponownie ją importowałeś na komputer?

Michałłł 🖐️ Nie,nie eksportowałam i nie importowałam .Poza tym,jak ta osoba do mnie napisala,to bylam zdziwiona i spytalam,jak to możliwe,napisał "że wiem jak to ominąc"-czyli coś było kombinowane,a ja nie wiem co :O Dzięki za odp ;)