Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koraliczeksmoczek

Kto sie zna na NPR- pytanie.

Polecane posty

Gość koraliczeksmoczek

hejka , od 9 miesiecy nie biore tab anty.Od tego czasu mierze sobie temperature- ta sama pora dnia-6 rano, ten sam termometr, to samo miejsce mierzenia.Mam pytanie- czy po owulacji moze zdarzyć się ,Że w jednym dniu tempka spadnie?Do tej pory u mnie tak nie było- jak wzrastała- co brałam za owulacje to potem stale była podwyzszona az do pierwszego dnia okresu. W tym miesiacu jednak dzieje sie coś dziwnego.Przedstawie to od 18 dc 18dc-36.05 19dc-36,35 20dc-36.22 21dc-36.05 22dc-36.30 23dc-36.30 24dc36.10 25dc36.21 26dc-36,30 27dc-36.35 28dc-36.15 29dc-36.35 prawie zawsze owulacje miałam 19 dc, sluz płodny od ok 13 dc. w tym miesiącu brak śluzu płodnego, wydaje mi sie też że brak owulacji i chyba -poki co brak okresu.Dodam jeszcze ,ze od kilku dni po obu stronach boli mnie własnie w okolicach jajników. Moje pytanie brzmi- czy po owulacji możliwe sa takie skoki tempki? Czy raczej świadczy to o braku owulacji? dzieki za odpowiedź.

Jednodniowy spadek po owulacji może się zdarzyć.Wrzuć wcześniejsze temperatury żebym miała obraz jak wygląda twój cykl od początku - oraz napisz jak długie masz cykle i czy mierzysz w jednym z 3 miejsc: pochwa, odbyt, usta

Gość koraliczeksmoczek
dzieki za odpowiedź. Cykl z tego miesiaca jest wogóle bardzo dziwny primo- jak pojawił sie okres to spadek temki w stosunku do poprzedniej był niewielki- zwykle była to róznica ok 0.4- podam dwa pomiary przed okresem secundo- okres trawał bardzo długo jak na mnie bo 7 dni a zwykle ledwo 5 było Co do pytan pozostałych zwykle miałam cykle 28 -32 dniowe. Druga faza- po skoku temki była krótka i trawła ok 9- 12 dni. Temperaturę mierzę w ustach pod językiem zawsze z tej samej strony. 36.84 36.60 M-36.47 M-36.35 M-36.24 M-36.35 M-36.19 M-36.10 M-36.10 8dc-36.22 9dc-36.22 10dc-36.05 11dc-36.01 12dc-36.16 13dc-36.10 14dc-35.98 15dc-36.03 16dc-36.24 17dc-36.08 18dc-36.05 19dc-36.35 20dc-36.22 21dc-36.05 22dc-36.30 23dc-36.30 24dc-36.10 25dc-36.21 26dc-36.30 27dc-36.35 28dc-36.15 29dc-36.35

A czy w poprzednim cyklu mogło dojść do ciąży? Robiłaś test w dniu spodziewanej miesiączki albo 2-3 dni wcześniej? Jeśli były stosunki bez zabezpieczenia (starasz się albo nie uważasz) to mogło być mikroporonienie. Ale to tylko to, co mi się do głowy nasunęło na wieść o długim krwawieniu i rozregulowanym aktualnym cyklu.Temperatura natomiast może spadać przed @, w dniu @ jak i kilka dni po wystąpieniu @. Nie ma reguły, w każdym cyklu może być \"po swojemu\".Na moje oko owulacji jeszcze nie było - ani wcześniej ani później. Mogła odbyć się \"w ostatnich dniach\" ale aktualnie brak by było jeszcze potwierdzenia.

Gość koraliczeksmoczek
Dzieki , w sumie testu nie robiłam,ale tez coś mi nie grało. Okres był nie dość,że długi to w dodatku bardzo obfity- a ja mam okresy raczej skąpe. Mogło dość do zapłodnienia bo oprócz pomiarów nie stosuje juz nic innego- nie che sie truc a facet nie toleruje gumek. Wiec być może coś było na rzeczy. A czy po takich mirkoporonieniach cykl sie często rozregulowuje?

Zazwycaj tak - na miesiąc, dwa -czasem dłużej. A czasem wcale - sprawa indywidualna.Sama metoda termiczna nie jest tak dokładna w odkładaniu jak objawowo termiczna (wraz ze śluzem). Owulacja może odbyć doę do 4 dni przed wzrostem ido drugiego dnia wyższej oraz do 3 dni przed szczytem sluzu i do 3 dni po szczycie.W przypadku termicznej są też trochę bardziej rygorystyczne zasady analizy - gdy nie ma objawu śluzu to muszą być 4 występujące po sobie, niezakłócone temperatury wyższe o minimium 0,2 stopnia od najwyższej z szóstki przedwzrostowej. W przypadku objawowo termicznej wyznaczasz szczyt śluzu i określasz 3 wyższe tempki, w których tylko trzecia musi być wyższa o min. 0,2 - a jak nie jest, to czekasz na czwartą, która potwierdza przebycie owulacji niezależnie od tego, czy jest wyższa o 0,3 czy o 0,05.W Twoim przypadku, aktualnym - trzeba stosować ścisłą termiczną bo brak oznaczeń śluzu

Gość koraliczeksmoczek
dzieki bardzo za pomoc.