Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytamammm

Najlepsze różnica wieku między dziećmi to?Wasze doświadczenia

Polecane posty

podobno dla dzieci im mniejsza tym lepsza, choć na to nie ma raguły. mam koleżanke której córeczka w maju tego roku skończyła roczek a synekurodził się we wrześniu tego roku i przyznam że bardzo ją podziwiam - nie wiem jak ja poradziłabym sobie z dwojką \"aniołków\" :)

Gość dzikda
podobno nie ma na to złotego środka.Czasem dzieci z małą różnica wieku (ok. roku) sie wcale ze soba nie dogadują (mojej kol. dzieci dzieli taka różnica wieku i mimo ,że są juz dorośli to do tej pory nie maja wspólnbego języka i w dzieciństwie też nie mieli.)A znów potem uroidziła kolejne dziecko ale tu różnica wieku wynosiła 10 lat i swietnmie sie chłopak dogadał ze starszymi braćmi. Między mną a siostra sa 3 lata różnicy i wspólny język znalazłyśmy w średniej szkole (ona kończyła LO a ja rozpoczynałam) Tak więc naprawde trudno stwierdzic kiedy czas na drugie dfziecko. Moje teraz ma 7 lat,a w przyszłym roku urodze kolejne dziecko :-) no i ciekawa jestem jak sie dogadają ;-) POZDARWIAM

u mnie jest malutka roznica...15 miesiecy...ale jeszcze nie wiem czy to dobrze czy zle:D powiem tyle...na poczatku jest ciezko i to bardzo...

Gość ja 2 lata temu płaciłam
Podnoszę

Między pierwszym a drugim dzieckiem mam 2 lata różnicy.Teraz będzie trzecie po 11 latach :)

Gość Szczęśliwa Młoda Mężatka
rok,2 :)

Gość a mi sie wydaje
ze nie ma idealnej roznicy!! Dzieci sie kocha poprostu i tyle:)

nie ma reguły, jaka różnica lepsza. U mnie najstarsza doskonale dogaduje się z najmłodszą(7 lat różnicy), najmłodsza ze średnią świetnie się bawią (2 lata różnicy) a najstarsza ze średnią niezbyt mają wspólne tematy (5 lat różnicy). :)

Gość ciumciara
czesto chyba jest tak, że jak sie ma trójkę, to to środkowe ma najgorzej sie dogadac z rodzeństwem jest tak we wszystkich takich zestawach , które znam u mojego faceta jest trójka, miedzy pierwszym i drugim jest 6 lat, miedzy drugim i trzecim 4 ale i tak lepiej dogadują się ci, co ich dzieli 10 lat

u mnie jest siedem lat roznicy i starszy syn wspaniale okazuje swoje uczucia do siostrzczki malutkiej a jak sie beda dogadywac to czas pokaze swoje

Gość Alexxxa
Najczęściej dzieci pomiędzy ktorymi jest mała różnica wieku, łatwiej się dogadują. Widzę to na moim przykładzie - mam dwie siostry, ja jestem środkowa. Dużo lepiej dogadywałam się z każdą z nich, niż te "skrajne", między którymi były 4 lata różnicy. jest jeszcze praktyczny aspekt - łatwij zorganizowac zajęcia dla dzieci w podobnym wieku. Możesz iść z cztero- i sześciolatkiem na ten sam film do kina, ale z cztero- i dziesięciolatkiem już nie. Często jest wtedy tak, że jedno z rodziców zajmuje się jednym dzieckiem, drugie - drugim. Wydaje mi się, ze mała róznica bardziej integruje rodzinę.