Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość desperatt

kobiety- potrzebuje rady - STEK WOLOWY

Polecane posty

Gość desperatt

a wiec... mam mieso wolowe... Macie jakies sprawdzone przepisy na stek? Jak go zrobic aby nie byl twardy? jakies sposoby na to znacie? mam 1h na przygotowanie tego... ratujcie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość też chętnie posłucham
smakuje mi w restauracji, ale sam nie odważyłam się zrobić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
musi byc mieso stekowe, czyli wolowy schab lub poledwica, zeby byly mikkie. smazysz lub pieczesz na b. goraco, po kilka minut z kazdej strony, zaleznie jak gruby jest stek i na ile surowo lubisz. np. stek 2cm po 5 min. z kazdej strony i bedzie jeszcze lekko rozowy w srodku - ale musi byc b. goraca temp., zeby wierzch sie momentalnie spiekl, bo jak nie, to soki zaczna uciekac ze srodka i stek bedzie wysuszony. jesli chodzi o przyprawy, to juz samodzielnie zadecyduje jakie smaki, ew. marynaty lubisz :) moze byc chocby sama sol, pieprz i tymianek, a do miesa powbijane 'drzazgi' z czosnku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość m-a-ga
najwazniejsze - steki wolowe solimy dopiero po usmazeniu inaczej stwardnieja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z tym soleniem to chyba legenda ;) mi nigdy nie stwardnialy, ale trzeba sposobem je piec, nie tak do suchego (z zatem twardego, bo soki sie ulotnia) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość porządna marynata
i po 5-7 minut z obu stron, czym dłużej, tym twardsze będzie, także tylko krwisty z niego befsztyk może być

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja smaze tak
kawal miesa , bez marynaty, zupelnie naturalny, klade na b mocno rozgrzan patelnie, ew teflonowy grill, moj maz lubi taki 3 minuty z kazdej strony, ja wole bardziej wypieczone wiec 10 min z kazdej strony. potem mozesz dodac sos pieprzowyalbo po prostu sol i pieprz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludka123
3 łyżki masła 1 mała cebula 100 ml czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz 1 gałązka tymianku 1/2 l sosu pieczeniowego ( gotowego) 4 filety z polędwicy Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i lekko zeszklić na nim cebulę. Następnie cebulę obficie popieprzyć. Dolać do sosu czerwone wino, rozdrobniony tymianek i zagotować na ostrym ogniu. Dodać do tego sos pieczeniowy, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Filety umyć pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Pozostałą porcję masła rozgrzać na patelni i smażyć na nim mięso, na średnim ogniu, po parę minut z każdej strony. Sos przygotowac według przepisu polewać nim mięso. Podawać z ziemniakami oraz zieloną fasolką. ołowe (każdy ok. 150 - 200 g)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wolowina
na steki powinna przed smazeniem kilka godzin lezakowac na papierowych recznikach kuchennych (w lodowce) , te nalezy na poczatku czesto zmieniac . mieso powinno byc pozbawione wody i dopiero smazone. a w kajpach steki nie sa twarde dzieki zmiekczaczowi , ktory jest dodawany do miesa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aetos
NAJWAZNIEJSZE !!!!! mieso na stek musi byc sezonowane , miec dobre PH i spore otłuszczenie , wtedy bedzie miekki stek . Tłuszczem niema co sie martwic poniewaz wiekszosc sie wytopi , ale nasaczy mieso i nada wspanialy smak Ja osobiscie zmarnowałem dziesiatki stekow zanim doszedlem do wprawy a miesem zajmuje sie 25 lat .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aetos
WOLOWINA mieso w odpowiednich warunkach musi byc sezonowane nie kilka godzin ale 10 do 14 dni inaczej zawsze bedzie twarde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kredka25
Najczęściej kupuję markowe steki BOS, których nie trzeba nawet rozmrażać, wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię ale jeśli mam czas to staram się je podsmażyć kilka minut a potem duszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
duszony stek? co to z tego wyjdzie po takim czasie :o sztuka miesa raczej niz stek. stek najlepiej jak przed smazeniem jest w temp. pokojowej, zeby jak najkrocej go smazyc/piec/grilowac. mieso stekowe jest miekkie z urzedu, nie dzieki zmiekczaczowi, wiec tylko nalezy go nie przesuszyc i nie za dlugo smazyz, a na mur wyjdzie miekkie. klasyczny stek jest jeszcze lekko (lub nawet bardzo) krwisty w srodku, poniewaz gdy calkowicie pozbawimy go krwistosci, bedzie juz takie zwykle suche mieso. niektorzy nie lubia krwistego miesa, wiec wtedy po prostu dluzej musza piec lub smazyc. tez bedzie dobre i miekkie mieso, lecz juz nie takie aksamitne w teksturze. twarde bywaja czasem jedynie steki z rozbefu, ale to tez i najtansze mieso w ogole nadajace sie na stek, wiec nie ma gwarancji na jego miekkosc. za to mozna zmielic lu zsiekac i bedzie burger lub kotlet siekany, prawie jak stek w smaku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość helinnka
lubie to ...., nie zwracaj uwagi, to spamer. Kazali reklamować, to reklamuje, a że pojęcia nie ma o tym, co mu reklamować kazali to chrzani androny i de facto robi firmie antyreklamę, bo stek, który trzeba dusić to musi być jakieś straszne badziewie. I jeszcze smażenie mięsa bez rozmrażania... litości!!!! :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
no tak ;) cos w stylu jak z rok - dwa temu jakas dziewula pod roznymi nickami reklamowala wieprzowine pqs i upierala sie, ze wieprzowina w srodku nie moze byc rozowa (tu juz nie mowa o krwistym, rylko ledwie rozowiusim) :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KrólKaroll
Stek wołowy to nic przy przepysznym steku z bizona, każdy prawdziwy mężczyzna chętnie zje go na obiad. Ja jadłem najlepszego na świcie właśnie w Polsce w restauracji Żuravina. Mmmm ślinka cieknie mi na samą myśl o nim, był przepyszny, mięso cudowne, mógłbym je jeść codziennie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krystynaa32
Przede wszystkim wybierz mięso dobrej jakości, mieso wołowe 100% a nie jakieś z domieszkami wody i chemii. Polecam Ci steki od firmy BOS, mają w skłądzie samo mięso wysokiej jakości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
10 min z jednej strony xD haha co za idioci 3 minuty starczy, smażenie dłużej to tylko marnowanie mięsa różowy stek nie jest zimny, tylko soczysty, jak smażysz dłużej to będzie gumowy kapeć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
polędwica wołowa i krótko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a czy któraś z was kupuje mieso z masarnii? ostatnio natknęłam się na taką www.cezan-ubojnia.pl/oferta/ i wlasnie nie wiem czy jest roznica miedzy miesem kupnym ze sklepu a tym od hodowcy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zdrowakrowa
Najfajniej przyrządza się steka na kamieniu z lawy wulkanicznej, ktoś już próbował? Znalazłam na YT przepis na mega efektowne danie ze stekiem ! A swoją drogą, to własnie na kanale Steak Rock mają fajne filmiki z przepisami, a jak coś, to na ich stronie http://www.steakrock.pl mają też pomysły na dania robione przez profesjonalnych kucharzy i całkiem przyjemne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja zawsze dopytuje w mięsnym sklepie do którego chodzę jak cos przyzadzic, albo co jest najlepsze do danego miesa, a chodzę do Kiszeczki. Mięsko mają cudowne, więc jak je przyzadzaic tez wiedzą najlepiej i tak czasami pogadam z kimś kto na mięsie zna się na lepiej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A wy tylko o garach i gotowaniu kury domowe. Z facetem można na poważniejsze i mądrzejsze tematy popisać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mniam, kocham steki. Najlepsze w życiu jadłam w Wiśle w http://www.mercurewisla.pl/ może zerknij na ich stronę zainspirujesz się. Ja sama też próbowałam robić, krwiste steki, sól, pieprz, masło, ale to nie to samo co w tej restauracji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stek z szynki to teraz chyba moje ulubione danie. Dostałam przepis od koleżanki i jestem w nim zakochana. Z ciekawości zapytałam skąd ona czerpie takie pomysły.. Odpowiedzią było dobrowolscy :D i wszystko jasne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobrowolscy mają strone internetowa z której przepisów często korzystam. Ostatno znalazłam tam przepis na stek z szynki. Był pyszny i na pewno zrobię go jeszcze nie raz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość warek

Najlepiej idz do WIld West 93 , tam maja najlepsze steki 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

dobry stek to jest to! :) ale trzeba go umiejętnie przyrządzić. A i tak najważniejsza jest jakość mięsa. Dlatego ja uwielbiam chodzić na steki do steak house Prime Cut na Twardej w Warszawie. Jadłem już steki w niejednym miejscu i te z Prime Cut zdecydowanie wygrywają :) właśnie przez wysoką jakość mięsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×