Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolka234

Jak ulżyć obolałym piersiom przy odstawianiu od cyca?

Polecane posty

Gość jolka234

Co na zatrzymanie laktacji i ile to będzie tak bolało:-(

najlepiej jest stopniowo odstawic dziecko od piersi wtedy unika sie sytuacji nadmiaru pokarmu w piersiach. Ja swoją corke odstawiłam tak, ze w dzien nie dałam jej piersi a dałam w nocy jak spała,żeby odciągneła mi nagromadzony w ciągu dnia pokarm...na drugi dzien juz tego paokarmu było za dnia mniej, ale jeszcze w nocy jej dałam pierś.....na trzeci dzien juz była tak znikoma ilosc pokarmu, że juz w nocy jej nie musiałam przystawiac do piersi i tym sposobem (bezbolesnym) odstawiłam małą od piersi.

Gość poproś gina
da ci tabletki na zatrzymanie laktacji.A u mnie przestało lecieć po antybiotyku,bo miałam anginę

Gość gumissiee
taa....słynny bromergon, nie polecam.....raz wziełam bo myslałam ze tabletka cud i zaraz pokarm zaniknie....a prawie zemdlałam po tej tabletce!!!

Jeśli piersi są przepełnione i obolałe to odciągnij laktatorem - ale jak najmniej - nie do końca - tylko 10-20ml żeby pierś zmiękła potem zimny okład - może być z liścia kapusty, ale równie dobrze sprawdza się lód owinięty w pieluszkę. Za każdym razem przy przepełnieniu odciągaj malutką ilość - zapobiegniesz w ten sposób groźnym zastojom. W kolejnych dniach odciągaj coraz rzadziej i coraz mniejsze ilości mleka - mniej więcej po tygodniu powinnaś spokojnie zakończyć laktację. Takie stopniowe zmniejszanie laktacji jest również lepsze dla późniejszego kształtu piersi:) a przede wszystkim jeśli piersi bolą to do zastoju i ewentualnego ropnia niedaleka droga, a takie stopniowe wygasanie laktacji uwolni Cię od powikłań.