Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama nie wiemmm

czy prolaktyna może sie sama wyrególowac?????

Polecane posty

Gość sama nie wiemmm

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie prolaktyny, a mianowicie od dłuższego czasu zauważyłam że wycieka mi z sutka, i dowiedziałam sie ze jest to właśnie jeden z objawów gdy jest podwyższona prolaktyna.W wtorek mam zamiar pójść do gin.ale dzisiaj sprawdzałam czy mam dalej wyciek i nie wypłynęła żadna kropelka.CZY TA PROLAKTYNA MOżE SIE SAMA WYREGóLOWAć???

Raczej nie - natomiast jej stężenie może być różne w różnych dniach cyklu.Samo z siebie nic się nie reguluje - albo leczenie, albo zmiana trybu życia - albo jedno i drugie.

Acha - jedna sugestia - jeśli chodzisz prywatnie, to w poniedziałek z rana idź najpierw na badanie krwi - niech zrobią Ci badanie prolaktyny. Będziesz miała dokładny obraz - bo lekarz i tak Cię na badanie poziomu prolaktyny wyśle.Warunki:- w tym dniu i poprzedniego wieczoru zero stresu, nawału obowiązków, spięcia- nad ranem nic nie pijemy i nie jemy (badanie na czczo)- musimy odczekać po staniu ok pół do godzinki- nie zakładamy ciasnego stanika (najlepiej iść bez stanika, bo drażnienie sutków może podwyższyć stężenie prolaktyny).Jeśli chodzisz państwowo - to idź najpierw do lekarza, tam dostaniesz skierowanie na badanie (pod warunkiem,że lekarz nie ma zwyczaju \"leczenia objawowego\" - jeśli będzie chciał zapisać od razu lek to po prostu spytaj czy możesz dostać skierowanie na zbadanie poziomu prolaktyny - jeśli lekarz odmówi - zmień lekarza).

Gość sama nie wiemmm
Już kiedyś z tym problemem byłam i wtedy lekarz mi powiedział ze to nic poważnego i że nie mam się tym przejmować bo czasami tak bywa, ale teraz jak czytam co to jest to mi się nogi załamują bo ja chce mieć dzidziusia.

No to koniecznie zbadaj jutro z rana prolaktynę - tę należy zbijać. Pani dr nie miała racji (chyba, że byłaś zaraz po tabletkach).Jeśli od ew. odstawienia minął już rok - lub nie brałaś antyków wcale - to nie ma co liczyć, że \"samo się\".

Gość sama nie wiemmm
No właśnie nigdy nie brałam anty.miałam wtedy 18 lat i chyba wziął mnie za jakąś głupią smarkule. teraz mam 22 lata i strasznie się tym denerwuję.Tak juz mi cieknie przez 4 lata z małymi przerwami.A co będzie jak nie będe mogła mieć dzieci? Czy nie za długo z tym zwlekałam? powinnam wtedy odrazu isć do innego lekarza

Prolaktyna w wysokim stężeniu blokuje owulację, czyli powoduje niepłodność czasową. leczenie w większości przypadków przebiega szybko i skutecznie - ze 100%ową pewnością przywróci owulację (jeśli winą jest sama hiperprolaktynemia).warto znaleźć lekarza, który zrobi Ci usg przezpochwowe i zleci badanie te innych hormonów, by upewnić się, że tylko prolaktyna jest za wysoka.

Gość wala traktorzystka
ngLka, Ty chyba wiesz wszystko skąd to wszystko wiesz ? na każdy temat

Gość sama niewiemmm
Jak to jest z tym badaniem prolaktyny jedni piszą ze ma się być na czczo a inni że nie trzeba. Napiszcie proszę bo mam zamiar dzisiaj pójść ale na czczo to już nie jestem. pozdrawiam!

Gość sama nie wiemmm
Hey! Dzisiaj jestem umówiona do gin. i w końcu dowiem się jak to jest z tą prolaktyną. Badania na prolaktynę niestety jeszcze nie zrobiłam bo czekam co mi dzisiaj powie pani doktor.A mam nadzieje że rozwieje wszystkie moje wątpliwości i podejrzenia.Pozdrawiam !!!

Gość sama nie wiemmm
Jak wrócę od gin. to wam powiem jak to dokładnie jest.

Gość chyba już nie jestem dziewicą
Wczoraj byłam w końcu u tej gin i dała mi oczywiście skierowanie na badanie prolaktyny ale powiedział mi ze poziom tego hormonu raczej jest w normie bo owulacja przebiega prawidłowo.Nie pytałam jej co to w takim razie może być bo zaczekam z tym aż będę miała wynik.Jak będzię wszystko ok to wtedy dopiero będę dociekała co to może być.A jeśli nie prolaktyna to czy wyciek z sutka jest objawem jeszcze jakieś innej choroby?Wie ktoś coś na ten temat?? PISZCIE JAK WIECIE

Gość Sama nie wiemmm
Wczoraj byłam w końcu u tej gin i dała mi oczywiście skierowanie na badanie prolaktyny ale powiedział mi ze poziom tego hormonu raczej jest w normie bo owulacja przebiega prawidłowo.Nie pytałam jej co to w takim razie może być bo zaczekam z tym aż będę miała wynik.Jak będzię wszystko ok to wtedy dopiero będę dociekała co to może być.A jeśli nie prolaktyna to czy wyciek z sutka jest objawem jeszcze jakieś innej choroby?Wie ktoś coś na ten temat?? PISZCIE JAK WIECIE

Czesc, mam dokladnie ten sam problem, za wysoka prolaktyna. Tyle, ze nie mam jeszcze innych objawow, nic nie wycieka mi z sutka i jeszcze regularnie miesiaczkuje, ale od kilku miesiecy miesiaczki sa coraz krotsze i bardziej skape. W internecie wyczytalam ze ta prolaktyna moze byc od tarczycy, poszlam do lekarza rodzinnego i dostalam skierownie do endokrynologa. Juz nie leczy mnie ginekolog a endokrynolog. Dostalam skierowanie na dalsze badania, inne hormony i jeszcze raz prolaktyna. Lekarka kazala mi sie nie denerwowac, powiedziala ze czasem tak jest ale trzeba sprawdzic wszystkie mozliwosci od ktorych ta prolaktyna jest taka wysoka. Naczytalam sie w internecie i teraz denerwuje sie czekajac na te wyniki. Pozdrawiam