Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość afnafn

temperatura

Polecane posty

Gość afnafn

Witam, czy temperatura w pochwie podczas brania pigułek może być podobna jak w II fazie cyklu (tzn lekko podwyższona - ponad 37)? Pytam, ze względu na podwyższony poziom progesteronu w II fazie. Pigułki też zawierają progesteron, więc czy może być to sytuacja analogiczna? Tzn podwyższona temperatura na skutek zażywania pigułek?

Gość afnafn
tzn chodzi o to, ze nasunelo mi sie takie skojarzenie: w II fazie cyklu poziom progesteronu jest wyższy - temperatura również. Czy w czasie brania pigułek zawierających progesteron też może tak być?

Albo tabletki - albo NPR.Antykoncepcja hormonalna naśladuje fazy kobiecego cyklu.Tabletki antykoncepcyjne fałszują ptc.

Gość afnafn
nie chodzi mi o stosowanie npr przy tabletkach. Pytam tylko czy mam rację, jeśli chodzi o to podobieństwo?

Przeczytaj dokładnie, bo odpowiedziałam na twoje pytanie:Antykoncepcja hormonalna naśladuje fazy kobiecego cyklu.Tabletki antykoncepcyjne fałszują ptc.ptc = podstawowa temperatura ciała

Gość afnafn
"Fazy" ? Przecież poziom hormonów podczas brania tabletek jest na tym samym poziomie. Nie do końca rozumiem odpowiedź, dlatego spytałam jeszcze raz - nie wiem więc po co drugi raz identyczna odpowiedź.

Gość no właśnie nie jest
ten sam:O

U kobiety względem hormonów są dwie fazy: estrogenowa i progesteronowa.Tabletki jednofazowe naśladują jedną fazę (progesteronową). Tabletki dwufazowe naśladują dwie fazy (estrogenową i progesteronową).Nie wszystkie tabletki są jednofazowe.

dwufazowe - w opakowaniu są dwa rodzaje tabletek (10+11) różniących się między sobą kolorem. Wszystkie zawierają tyle samo estrogenu, ale (w zależności od fazy cyklu) zmienia się ilość progestagenu (np. Anteovin).trójfazowe - opakowanie zawiera trzy rodzaje tabletek w różnych kolorach i o różnej zawartości estrogenów i progestagenu (np. Tri-Regol, Triquilar, Trinovum, Trisiston, Trinordiol 21, Milvane, Triminulet).Tabletki dwu- i trójfazowe naśladują stężenia hormonów w naturalnym cyklu kobiety. Mają różne kolory po to, żeby przyjmować je w określonej kolejności (zmniejsza to możliwość pomyłki).

Gość afnafnm
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście miałam na myśli tabletki jednofazowe, nie pomyślała, aby to dodać. Pozdrawiam

Właśnie dziś również zastanawiałam się nad tym. Czy wszystkie tabletki mają w składzie progesteron, w Yasmin, które biorę mówią o progestagenie, czy to samo? Zastanawiam się nad tym bo w pierwszym tyg. stosowania, tabletki brałam z różną częstowliwością, przerwy z reguły nie przekroczyły 12 godz. , ale pominęłam 3 i 5 tabletkę... Nie panikuję, ale poprotu siedzę jak na szpilkach bo chciała bym już wiedzieć ,a do końca opakowania zostało mi 9 tabletek. Co o tym myślicie?

Ja myślę, że powinnaś nastawić sobie budzik w telefonie na godzinę przyjmowania tabletki. Moim skromnym zdaniem, jeśli masz brać tabletki w godzinach wahających się do 12 h i w dodatku z dwie zapomnieć, to lepiej sobie odpuść ich przyjmowanie... P.S. I później właśnie jest płacz, że \'wpadłam przy braniu tabletek, już nigdy ich nie będę zażywać\'.