Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama szkraba pomocy

gdy cztero miesieczne dziecko nie obraca sie na boczki

Polecane posty

Gość mama szkraba pomocy

Mam takie pytanie czy mam sie martwic tym ze moje cztero miesieczne dziecko nie odwraca sie na boczki.

Gość moje dziecko....
obróciło się jak miało 4 m-ce pierwszy raz.Nie wiem kiedy powinno,ale jak zaczęło to robiło to bez przerwy:)

Gość jeszcze jedna mama
Mój synek ma 4 miesiące i tydzień. Dopiero zaczyna po malutku obracać się na boczek. Nie martw, się. Przyjdzie czas, że nagle zacznie się przekręcać :) A czy łapie zabawki, gdy mu pokazujesz, bo mój tak niezbyt... :( Na macie sobie łapie, ale np. z ręki nie chce wziąć...

Gość mama szkraba pomocy
moj zabardzo tesz niechce lapac a macie lapie.

Gość jeszcze jedna mama
Na to wygląda, że podobnie się rozwijają :)

WITAJCIE :) Jestem mamą 4 miesięcznej Majki :) i moja córeczka obecnie sama już siedzi i zaczyna pełzać do przodu:) jednak każde malństwo rozwija sie inaczej i nie ma powodu do niepokoju że jeszcze sie nie obraca. Moja Maja zabawek tez raczej nie chwyta, chyba że ma dobry dzień

Siedzi??????? 4 miesięczne...????Bardzo szybko,co do tego obracania to naprawde ma jeszcze czas.Moja córa ma teraz 6 miesięcy i pełza,wygina się w 150 i obraca tak na bok ,że nie mozna jej przewinąć.....zaczeła sie obracać ok 4,5 m.

moja ma ponad 6 mies- prawie 6 i pol i jeszcze nie siedzi. Tzn jak ja posadze wczyms z oparciem np w krzesle do karmienia rto siedzi ale sama niee nie spotkalam sie z tym zeby 4 miesieczne dziecko samo siedziało. moja sie obraca tylko na brzucek na plecki nie. Wiem ze potrafi bo kilka razy jej sie udało ale chyba nie lubi tego robić. Pełza ale nie chetnie. chciałabym juz raczkowac bo slicznie podnosi pupe i staje na kolankach ale nie umie utrzymac sie na wyprostowanych raczkach. Uwierz mi ze przyjdzie na wszystko czas. Mania w 5 miesiacu tez sie nie obracala i lekarka skierowala nas na rechabilitacje... Kazali nam cwiczyc z nia w domu ale my nie cwiczylismy bo nasza pediatra powiedziała ze to glupot i kazde dziecko ma swoje etapy rozwoju. No i jakies 2 tyg później Mania slicznie sie obraca bez zadnych cwiczen. Pani dr od rechabilitacji na wizycie kontrolnej powiedziala \"noo widze ze cwiczenia pomogły\" Ale miala glupia mine jak sie dowiedzialą ze nie cwiczylismy :P:D:D Mysle ze na wszystko przyjdzie czas i nie ma co przesadzac. Ja sie martwilam ze moja nie ma zeba a jej rowiesnicy maja juz po dwa i co? jakis tydzien temu wyszly jej dwa naraz :) Trzeba czekac i uzbroic sie w cierpliwosc. Dla dziecka to nowy etap i jedne ucza sie szybciej inne wolniej. To tak jak z nami. Jedni dorosli szybciej ucza sie jezyków, jazdy na lyzwach czy pływania a inni wolniej :)

Domcia moj 1 pazdz skoczny 5 miesiecy. juz prawie sam siedzi. I coraz czesciej chce stac na nozkach. Pytalam rehabilitanta o to. Powiedzial, ze nie mozna hamowac rozowoju dziecka. Gorzej jest na sile podpieranie poduchami, zeby siedzialo. Na sile stawianie na nozki. albo na sile obracanie na boki. I co najwazniejsze - kazde dziecko rozwija sie zupelnie inaczej. wiec nei ma sie czym denerwowac.

Myszko masz racje nie można hamować rozwoju dziecka ale jak ja pytalam lekarzy dlaczego moje dziecko juz siedzi,dlaczego odpycha sie nogami i chce stac na nich to powiedzieli mi ze należy jak najmniej pozwalac mu nadwyrężać te nóżki. taki bobas jest jeszcze za maly a moja mała to by najchetniej chodziła :)

cwicz z niunia. poloz ja na pleckach przeloz nozke prawa na lewy bok(przekrecajac w ten sposob na boczek niunie) i odwwrotnie. powtarzaj to kilka razy dziennie. zobaczysz poskutkuje.

moja na poczatku tez mial rozne problemy a potem w 3 msc zaczela sie przekrecac w;lasnie dzieki tym cwiczeniom a teraz ma 8 msc i siedzi sama raczkuje i staje na nozki

Gość re-na
moj maly ma 4 miesiace i tydzien i bez problemu przewraca sie na boczki,czasem jest to denerwujace np przy przewijaniu czy ubieraniu,a robi tak od jakis 3 tygodni. i strasznie chce siedziec ale boje sie ze kregoslup nie jest jeszcze gotowy,jest tez bardzo silny w nozkach.

Gość gość
mamo szkraba- no i jak sie skonczyly te obroty? kiedy maly zaczal sie sam obracac na bok i kiedy zaczal trzymac glowke przy podciaganiu za raczki do siadu? mam ten sam problem...

Gość gość
moj synekma pol roku od miesiaca sie przekreca ale tylko przez jedno ramie na brzuszek.Przez drugie nie umie i z brzuszka na plecy tez nie umie. To nic :)

Gość sija
Mój synuś ma 4.5 miesiąca i sam się jeszcze na bok nie przewraca .

Gość gość
Taaa siedzi, a moja 4 miesięczną córka już chodzi :/ a tak bardziej poważnie to przewraca się na boki, a ostatnio nieświadomie raczej udało jej się obrócić na brzuch.

Gość Martuszka gosc
Moja corka ma 4,5 m-ca i tez sie nie obraca. Chodzimy na rehabilitacje z powodu napiecia miesniowego oraz asymetrii ciala wiec byc moze to jest tego powodem. Jedno jest pewne to co posalyscie wczesniej, kazdy maluch rozwija sie inaczej i swoim tempem nie ma sie co stresowac oczywiscie ze nalezy zwracac bacznie uwage na rozwoj dziecka, ale nie wymagajmy od niego wzorowego (wg kalendarza) rozwoju pociechy. Kazda z nas na pewnym etapie rozwoju zacznie sie czyms stresowac. A to powinien juz gugać, to powinna już chodzić, a zaczela tak szybko chodzic ale nic nie mowi ciekawe dlaczego... itd.

Gość filomena1992
Moja coreczka ma 4 miesiace i 3 tygodnie, od dwoch tygodni przewraca sie na boki jak szalona a dzisiaj obrocila sie juz trzy razy z pleckow na brzuch sama. Tez panikowalam ortopeda mnie zrugala ze co ja bym chciala zeby dziecko juz chodzilo pediatra to samo ze nie ma co sie martwic :) i mieli racje a ja juz chcialam rehabilitacje jakies czy cos. Nadgorliwosc gorsza od faszyzmu :p

Gość mamaJuliana
Moj synek 19.12 skończył 4 miesiące i już sam przewraca się z brzuszka na plecki i odwrotnie. Nie kwapi się do siedzenia, natomiast robi piękne mostki i najchętniej stałby na nóżkach. Nie chcę mu na to pozwalać, ale czasem już trudno wytrzymać jego marudzenie. Na brzuszku też mu się nie podoba, no chyba, że sam się przewróci, w tedy jest ok. Myślę, że tak jak my, tak i dzieci, każde jest inne. Każde rozwija się inaczej. Mój syn potrafi się turlać, ale mało gaworzy, syn koleżanki dużo"opowiada", a *****iwości zero. Tak to juz jest. ;)