Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uczaca sie angielskiego

Angielski -wymowa

Polecane posty

Witajcie, gdzie moge znalezc jak sie wymawia dane slowa po angielsku .Chodzi mi o zasady itd.Moze ktos z was zna blagam o pomoc!!!

Gość GARNIER DO RAK ZNISZCZONYCH
A CZEGO NIE WIESZ

Gość Nie stresuj się bidulinka
w słowniku masz obok pojęć wymowę fonetyczną. I na początku słownika znaki powinny być wytłumaczone.

Dzieki ale mi chodzi o takie zasady ogolnie np.jak w niemieckim ze ei czyta sie jak aj , r sie nie wymawia prawie wcale, koncowki er jak a , h przed samogloskami sie nei wymawia o cos takiego mi chodzi gdzie to znalezc pomozcie!!

heh mieszkam w Niemchech wiec moge sie nauczyc tylko niemieckiej wymowy a potrzebuje do stycznia nauczyc sie po angielsku jako tako mowic hehe

Gość Nie stresuj się bidulinka
moze jakiś kurs, albo tańsza metoda- pościągaj sobie teksty ulubionych angielskich piosenek, wydrukuj i czytaj jednocześnie słuchając :o Nie wiem co poradzić- nawet ludzie uczący się po kilkanaście lat mieli problemy z fonetyką na studiach. Jesli chodzi o wymowe- zalezy z kim chcesz sie dogadac, ale nie wydaje mi sie zeby odgrywala nadrzędną rolę nad np znajomoscia slowek czy regul gramatycznych. Spokojnie dogadalam sie z chlopakiem z Rosji, ktory zamiast dźwięku jaki powinno się wymawiać przy 'th' wymawiał 's'. Np 'thanks' wymawial jak 'sęks'. Mysle tez ze ludzie zrozumieją cię jak powiesz np 'fader' (father) z literką 'r' na koncu zamiast tzw dzwięku shwa ('fa: da).

Gość angielski
niestety w angielskim nie ma zasad wymowy tak jak w niemieckim. tzn możan się uprzeć że są ale jest tyle odstępstw od reguł

dzieki z niemchech tez sie nei wymawia er na koncu tylko robili sie to jako a np.Mutter -czytamy mutta wiem ze w angilskim tez tak sie zmiekcza wiec z tym vaterem nie bylo by zle hehe mam ksiazki sa jakies obrazki do wymowy ale nic z tego nie kapuje :(

no wlasnie w tym problem ja mam egzamin w styczniu wiec musze jako tako miec dobra wymowe tez tak podejrzewalam ze nie ma tak latwo opisanych zasad wymowy jak w niemieckim

Gość LUDZIE SLUCHAJCIE
mogę poszukac zeszytu z fonetyki- może coś ci się przyda- to przepiszę kilka zasad jeśli znajdę takowe

Gość angielski
zebranych zasad nie mam ale na www.ling.pl możesz posłuchać wymowy każdego słówka

bylabym wdzieczna za jaka kolwiek pomoc jak bedziesz miec czas to napisz tutaj moze jakies zasady sa jednak

Gość żałosne jak diabli
oo czytasz jak u u często jak a zbitki "ir" "ur" czytasz jak er a czytasz ae c przeważnie jak k ale zdaża sie też jako s ee czytasz jak długie i i czytasz jak y

Gość żałosne jak diabli
przykładay: book hut turn bag cat needle big

dzieki ale co jest zalosne??

Gość żałosne jak diabli
mój tymczasowy nick oczywiście !!!!! ;-)

heh myslalam ze ja i moja wymowa:)

Gość LUDZIE SLUCHAJCIE
CH- czytamy jak polskie 'CZ' (np church- czerch, chocolate- czoklid, catch- kecz) SH- jak 'SZ' (shine- szajn, shower- szała, cash- kesz) TH- to specyficzny dźwięk, wiele osób ma problem z jego wymową brzmi trochę sepleniąco pomiędzy f, t i s. (była kiedyś taka reklama kursu językowego gdzie facet miał wymówić wyraż through i wymawiał go jako 'fru' i 'sru' ;) nie muszę dodawać że obie wersje błędne) myślę, że jeśli będziesz wymawiać coś na kształt F (np think- fink wielkiej klapy nie bedzie) E na koncu z reguły nie wymawiamy (people- pipl, bottle- botl, cattle- katl), tak samo jak nie czytamy podwojonych spółgłosek- w przykładach- T. A czytamy czasem jak E- (man- men, cat- ket jeszcze bardziej prawidłowo wymawiamy jeśli jest to kombinacja zarówno a i e- w slowniku dzwiek oznaczany jako ae). O czasem jak A (money- mani, mother- mada ale np fAther czytamy też FADA a nie Feda jak powinno wynikac z poprzednej zasady)

Gość angielski
niestety "oo" nie zawsze czyta się jak u, moża być a albo o, np: flood, blood albo floor, door. czyli tak jak mówiłam, zasady są ale jest mnóstwo wyjątków

Gość upppppppppppp