Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytankoooo

zespół WPW objawy. Piszcie proszę

Polecane posty

częste częstoskurcze....,ale napisz lepiej jakie Ty masz objawy tak będzie łatwiej

To zespol Wolffa-Parkinsona-White\'a, polega na wystepowaniu dodatkowej drogi przewodzenia w ukladzie bodzcoprzewodzacym serca co prowadzi do napadow arytmii nadkomorowych tj. napadowe migotanie przedsionkow albo czestoskurcz nadkomorowy. Przez chorego jest to odczuwane jako napad kolatania serca czasem z zawrotami glowy. U starszych osob ktore maja tez chorobe wiencowa przy kolataniu pojawic sie tez moze bol za mostkiem. WPW latwo jest zdiagnozowac juz po ocenie EKG, leczenie farmakologiczne a w przypadku b. czestych napadow niereagujacych na leki do rozwazenia ablacja czyli chirurgiczne zamkniecie dodatkowej drogi przew. - ale to tylko wyjatkowe przypadki, leki sa najczesciej skuteczne.

Gość pytankoooo
Mam wykryte w dzieciństwie wypadanie płatka zastawki, co jakiś czas kołatanie serca, trzy razy w tym roku miałam kilkudniowe zawroty głowy i żaden lekarz nie wie dlaczego. Od 10 lat nie byłam u kardiologa, EKG jakieś 2 lata temu robił mi lekarz rodzinny i stwierdził, że nie muszę iść do kardiologa, bo w mojej sprawie nic się nie zmieniło. Ale czy to może być WPW?

Gość dobre_pytanie
mnie tez to ciekawi

wypadanie platka moze dawac jak najbardziej takie objawy jak kolatanie serca czy zawroty glowy, nie ujawnia sie w badaniu ekg tylko usg serca wiec to bad dobrze by bylo powtorzyc + morfologie krwi + elektrolity tzn magnez, potas, wapn, sod; to moze byc rzeczywiscie przyczyna twoich dolegliwosci; jesli ekg jest ok to raczej nie WPW bo daje ono charakterystyczna fale \"delta\" w ekg; jesli masz watpliwosci a te kolatania czy zawroty sa czeste to najepiej byloby sie zobaczyc z kardiologiem; a ile masz lat?

no to jestes mlodziutka! ja bym na twoim miejscu zaczela od badan podstawowych tzn. morfologia, CRP, elektrolity, kreatynina, mocznik i aktualne EKG; czasem przyczyna zawrotow glowy i kolatan jest banalna np. anemia, niedobor magnezu lub potasu, stresujacy tryb zycia... no i bardzo wazne jest badanie lek i dokladny wywiad, np. w jakich sytuacjach te dolegliwosci sie pojawiaja, jak dlugo trwaja... Jesli te bad sa ok to wtedy kardiolog. Byc moze rzeczywiscie \"winowajca\" jest wypadanie platka. Daj znac jak cos ci sie wyjasni i nie przejmuj sie za bardzo! Wypadanie platka czasem daje o sobie znac ale nie jest grozne, zreszta wszystko ci powie twoj lekarz.

Gość pytankoooo
Dzięki za dobre słowa. A do kardiologa chyba pójdę, bo planuję dziecko...