Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mała miiiiii

jaka ja jeste głupia...

Polecane posty

Gość zależy jakie masz cykle
🖐️ wcale nie ozięble:)

bardzo słusznie myślałaś błyskotoko:) nie wiem na jakiej podstawie wysnułaś jakieś nowe wnioski

Gość mała miiiiii
tak Was czytam i coraz bardziej sie denerwuje ze moge zajsc w ciaze...

\"ja nie pisałam o DNIACH PŁODNYCH, a o owulacji, a to spora różnica\" na takiej podstawie uznałam, że gadasz bzdury :) w ciąże można zajść w każdym dniu cyklu, bo owulacja może się zawsze przesunąć a mają na to wpływ różne czynniki, np. stres... I nie ma nigdy tak super owulacja występuje co do dnia i godziny, dlatego autorka topiku może być w ciąży choć pewnie chciała usłyszeć co innego... \"zależy jakie masz cykle\" >> ta teoria o której piszesz jest książkowa, sprawdza się zazwyczaj ale nie ZAWSZE. Wystarczy poczytać inne topiki, dziewczyny zachodzą w ciążę nawet w czasie okresu albo na kilka dni przed.

oczywiście, że owulacja zawsze może się przesunąć, ale ZAWSZE występuje na 12-16 dni przed misiączką więc analogicznie jeśli przesuwa się owulacja, przesuwa się i miesiączka, to takie skomplikowane? a jeśli chodzi o sytuację z autorką topiku to napisałam jej wyraźnie, że raczej mało prawdopodobe jest by wpadła oczywiście pod warunkiem, że jej cykle trwaja tyle ile napisała:) to tak dla przypomnienia:)

Gość a to ciekawe błyskotka
"w ciąże można zajść w każdym dniu cyklu":D

Niezupełnie - przesunięcie owulacji nie musi być równoznaczne z przesunięciem okresu. Ja na pewnym etapie starań o dziecko też robiłam testy owulacyjne i naprawdę gdzieś w połowie przypadków absolutnie nie było książkowo. Bywało że miałam owulację tuz po okresie, a następny okres we właściwym terminie. Nie rozumiem po co się tak upierasz z tymi teoriami książkowymi, skoro wyraźnie fakty i doświadczenie (jak widać nie tylko moje) wskazują rozbieżności. Poza tym idąc dalej tropem Twojej teorii, co z cyklami bezowulacyjnymi? Skoro owulacja decyduje o terminie miesiączki to przy cyklu bezowulacyjnym miesiączka nie powinna wystąpić wcale, tak?

oczywiście że można, takie historie się zdarzają, nie wiem co w tym dla Ciebie śmiesznego? Tyle tu topików na ten temat że aż dziwne że ludzie jeszcze o tym nie wiedzą, że owulacja może się przesuwać pod wpływem różnych czynników. I wystarczy czytać cały post a nie wybierać poszczególne zdania :O

Gość a to ciekawe błyskotka
w ciążę można zajść tylko podczas dni płodnych, a nie w każdym dniu cyklu

w ciążę można zajść podczas dni płodnych, a dni płodne są wtedy kiedy jest owulacja, a właściwie ok 2-3 dni przed i po owulacji :O a skoro owulacja może się przesunąć to dni płodne też, i dlatego tak naprawdę nie ma nigdy pewności że dziewczyna miała właśnie dni niepłodne czy płodne, bo to zależy od wielu czynników. Oczywiście w większości przypadków owulacja występuje na ok 2 tygodnie przed miesiączką, ale gdyby tak było ZAWSZE to kalendarzyk by był 100% metodą antykoncepcyjną, a nie jest.

Tyle że czasem tak wychodzi że dni płodne mogą wypaść w dowolnym dniu cyklu, każdy ginekolog Ci to powie. Jezu, że jak grochem o ścianę :o ja już wymiękam, widzę że mogę tu przepisać pół podręcznika do ginekologii, a i tak do Ciebie nic nie trafi. Skoro wiesz lepiej od wszystkich lekarzy i biologów, to życzę powodzenia w planowaniu rodziny...

sarkastyczna >> chyba masz rację, nie ma sensu tu dłużej pisać, niech sobie dalej wierzą w swoje święte teorie. Pozdrawiam 🖐️ :)

sarkastyczna-------> ja mówiłam do tej pory tylko i wyłacznie o PRAWIDŁOWYM CYKLU, myślałam, że to oczywiste, bo przy wszelkich nieprawidłowościach (cykle bezowulacyjne) to chyba oczywiste, że mowy o ciąży być nie może:) błyskotka---------> właśnie ta teoria, o której piszę potwierdza tezę o tym, że gdyby można było obliczać dni płodne na podstawie tylko i wyłącznie obliczeń wszystko byłoby takie banlanie proste w kwestii planowania rodziny, a właśnie dlatego, że nigdy na 100% nie wiemy kiedy pojawi się miesiączka wcale tak łatwo nie jest utrafić:) dlatego należy OBSERWOWAC SIEBIE nie rozumiem dlaczego się tak gorączkujecie? co takiego jest oburzającego w tym co piszę? dziewczyna, która twierdzi, że koleżanka zaszła w ciążę na 3 dni przed misiączką nie ma żadnych podstaw by tak twierdzić, bo jaką ma pewność, że okres pojawiłby się za 3 dni? tego nikt nie wie najprawdopodobniej przesunęła jej się owulacja i okres pojawiłby się prawidłowo, gdyby w ciążę nie zaszła czyli za jakieś 12-16 dni sarkastyczna, nie ma w tym żadnej filozofii, że zaszłaś w ciążę krótko po okresie przecież mnóstwo jest takich sytuacji zwłaszcza przy krótkich cyklach:) możesz napisać jak to jest z Twoimi cyklami? ile trwał najkrótszy i ile najdłuższy?

a jajeczkowanie miałaś w którym dniu cyklu? chodzi mi o ten cykl, gdy zaszłaś w ciążę?

czyli nie masz nawet 100% pewności kiedy owulacja odbyła się? w każdym razie nie widzę tutaj żadnego zaprzeczenia tego co piszę, bo zgodnie z tym co twierdzę najwyraźniej miałaś krótszy cykl o 2 bądź 4 dni w założeniu, że owulka zaczęła się na 16 dni przed okresem bądź też w drugą stronę 6-8 dni krótszy, nie ma tutaj żadnych nieprawidłowości

Wiesz co? Z takim kombinowaniem to sobie można wszystko wytłumaczyć. Nie wiem po co w ogóle Ci odpowiadałam. Po co pytałaś o długości moich cykli, skoro i tak teraz wymyśliłaś na poczekaniu, że w takim razie tym razem było inaczej? Miesiączkuję od ok 15 lat, to chyba lepiej wiem niż Ty?

Gość o matko świnta
owulka? :O

A idąc dalej tym rozumowaniem - przyjaciółka od owulacji tuz przed spodziewanym okresem, pewnie akurat tym razem miała cykl 42-dniowy, mimo że przez ostatnie 15 lat miała jak w zegarku zawsze 28-dniowe?

na poczekaniu? no nie żartuj tylko powiedz mi na jakiej podstawie twierdzisz, że ten cykl nie mógł być krótszy? skoro zaszłaś w ciążę, to nie możesz wiedzieć kiedy w tym cyklu pojawiłaby się miesiączka no właśnie dlatego zrobienie dziecka brzydko mówiąc nie jest takie łatwe bez dokładnej samoobserwacji a jesli nadal twierdzisz, że nie mam racji, to proszę, udowodnij to:)

Gość głupie czcze gadanie
akurat lekarz jej powiedział, że miała drugą owulację w cyklu i takie "gratisowe" czasem się zdarzają ale pewnie wszystkowiedząca koleżanka i na to znajdzie teorię, bo przecież WIE LEPIEJ!

no tutaj to już fantazjujesz i to do kwadratu:D nie ma takiej możliwości by owulacja wystąpiła DWUKROTNIE w jednym cyklu zresztą nie zauważyłam by cyniczna tak twierdziła, możesz wskazać post, w którym to napisała?

Boże, przecież sama sobie zaprzeczasz kobieto :O różne są sytuacje, a Ty najpierw próbujesz wszystkim wmówić że owulacja jest ZAWSZE 12-16 dni przed, teraz nagle zmiana frontu i piszesz że trzeba siebie obserwować bo różnie może być...

a nie mówiłam, że wie lepiej?

i nie cyniczna tak stwierdziła tylko ja, bo moja koleżanka też zaszła w ciążę 3 dni przed okresem: 12:19 głupie czcze gadanie taaa... biologii nie zmienisz... ale własnie jest ale... moja koleżanka zaszła w ciążę 3 dni przed planowanym okresem. w tym miesiącu kochała sie tylko jeden jedyny raz.. i co? naucz sie czytac ze zrozumieniem a o drugiej owulacji powiedział jej lekarz ginekolog, a nie wszystkowiedzący pomarańczowy nick na jakimś j e b n i e t y m babskim forum

Biorąc pod uwagę że robiła testy owulacyjne, to ma 100% pewności że to nie była \"druga gratisowa\" owulacja, natomiast owszem, takie rzeczy się też zdarzają, ostatnio nawet na Interii był na ten temat artykuł. A jak niby mam udowodnić? Równie dobrze mogę napisać - Ty mi udowodnij, że pierwszy raz po 15 latach miałam mega krótki cykl.. To do nikąd nie zmierza. Ja się właśnie opieram na doświadczeniu i samoobserwacji i powiem Ci też że to czasem wcale nie ułatwia \"zrobienia dziecka\".