Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 000000000000000007zglossie

analiza i interpretacja pomozecie? cytata jan lechoń

Polecane posty

Cytata Lechoń Jan Na cóż laur ci pochlebczy i kuszące brawa? Na cóż szumnej gawiedzi oklask wielokrotny? Zwiędną, przebrzmią, umilkną. Ale twoja sprawa Jeszcze nie jest skończona, poeto samotny. W jedyną zbrojny słuszność jako rycerz w męstwo, Idź pomiędzy aleje, gdzie w ubogich grobie Leżą ci, co wierzyli w za grobem zwycięstwo. A umarli, pobici i podobni tobie. Jak oni, wzgardź wawrzynem z kusicielskiej dłoni: Niech w wieniec twój się plotą róże wraz z cierniami. Abyś kiedyś mógł śmiało powiedzieć jak oni: "Żyłem z wami, cierpiałem i płakałem z wami"

??????????????????????????????

ale co mam napisac? jak to rozumiem? taki jakby apel do prawdziwego poety aby cierpiał razem z ludem a nie czekał na brawa, aby był obok prawdziwego walczącego człowieka zamiast zbierac laury

o czym to jest w ogole ??

hmm a analiza? :) (nigdy nie bylam w tym dobra)

analizy zbytnio juz nie pamietam, wiem ze rymy są A B A B, no i ze autor zwraca sie bezposrednio do czytelnika zapomocą pytań

dziekuje

nie ma sprawy, nie gwarantuje ze dobrze to zrozumialam:) a napisz mi czy to jest cytat z jakiegos utworu? czy wiersz? moze na internecie cos bedzie?

Gość ale nie mozesz
skorzystac z google? przeciez tam jest

Gość swinkowaaaa
pytania retoryczne :)

Gość proooszę
Wiersz sylabiczny, trzynastozgłoskowiec rymowany.Rymy dokładne, przeplatane ABAB zeńskie. Obecnośc przerzutni , pytań retorycznych, porównan, metafor, epitetów.Liryka apelu (podmiot liyczny nakładnia odbiorce do czegos)

Gość magggicznaaaa
liryka apelu- "ktos"- ja liryczne zwraca sie do wspolczesnego poety w sposob bezposredni : " Idź pomiędzy aleje","wzgardź wawrzynem z kusicielskiej dłoni", swiadcza o tym rowniez zaimki osobowe: ci (forma skrocona od: tobie), twoja sprawa, podobni tobie, wieniec twoj. Podmiot liryczny daje poecie bardzo konkretne rady - ma odrzucic falszywa slawe, odrzucic pochlebcow, gdyz w zyciu sa inne wartosci, duzo bardziej wazne, ktorymi nalezy sie kierowac.A slawa, pieniadze, uznanie - to wszystko przemija. Poza tym na poecie ciazy niejako pewny obowiazek- potrafi on oddzialywac na tlumy, ma uzyc swej poezji (inaczej swego oreza, bo jego poezja jest "bronia") i dzieki niej niejako starac sie zbawiac swiat. Moze nawet niczego nie osiagnie, ale nie bedzie na falszywej lasce pochlebcow. Bedzie dumny,bedzie mogl ,tak jak inni, jego poprzednicy- spojrzec przed siebie i z cala pewnoscia rzec: "Żyłem z wami, cierpiałem i płakałem z wami".

Gość proooszę
aha, i utwór wchodzi w dialog z wierszem Słowackiego "Testament moj"--stamtąd ten cytat

Gość magggicznaaaa
Wiersz ubogi w epitety: kuszące brawa, oklask wielokrotny, kusicielskiej dłoni. zatem podmiotowi nie zalezalo na niepotrzebnym "upiekszaniu" wiersza. sa za to pytania retoryczne- jak najbardziej na miejscu w przypadku liryki apelu. I wlasnie dwie piersze strofy sa zbudowane z pytan retorycznych: Na cóż laur ci pochlebczy i kuszące brawa? Na cóż szumnej gawiedzi oklask wielokrotny? Wystepuja takze apostrofy, czyli bezposrednie zwroty do poety, np. 'Idź (TY) pomiędzy aleje, gdzie w ubogich grobie".

Gość proooszę
magicznaaaaaa-----chyba autorka ma w nosie nasze wysiłki

Gość magggicznaaaa
hehe:):):) oj znam ja ten typ... powiem jak stara baba- ta dzisiejsza mlodziez..

podziekowalam juz raz,potem poszlam spac.. teraz odczytalam i dziekuje jeszcze raz :)

Gość proooszę
proooszę :-) Nie chodzi się spac, jak się nie ma zadania domowego ;-)