Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezdecydowana4567

Studia dla humanisty....

Polecane posty

Gość niezdecydowana4567

W tym roku piszę maturę. Niestety, po rodzicach nie otrzymałam daru do nauk ścisłych - jestem typową humanistką - jezyk polski, ewentualnie historia. WOS też jest całkiem przyjemnym przedmiotem :). Jednak przechodząc do sedna sprawy - mianowicie poszukuję zawodu, w którym mogłabym się wciąż rozwijać, nie lubię ograniczeń. Uwielbiam pisać wszelkie recenzje, rozprawki, wypracowania, wiersze..... itp. Uwielbiam przebywać wśród ludzi, mam z nimi dobry kontakt - nadawałabym się na psychologa, aczkolwiek to zbyt oblegany kierunek, nie lubię "wyścigu szczurów". Zresztą nie jestem jakąs szczególnie zdolną uczennicą - mam swoje ulubione przedmioty i działy, w których się specjalizuję ;). Zatem, ma ktoś może jakieś rady? Dodam, że niestety nie lubię czytać lektur (książki owszem, ale takie, które sama wybieram, a nie te, które ktoś mi narzuca). Myślałąm nad resocjalizacją, ale wszyscy mi to odradzają, bo kierują się moim wyglądem - jesteś drobna, buzię masz jak dziecko - jak ty chcesz prcować z takimi bandytami? :O Dodam, że maturę zdjaję z j. pol., j. niem., geografii (nie wiedziałam, co wybrać, z drugiej strony zawsze ją lubiłam i ona lubiła mnie, jesli można to tak określić ;) ) i WOS-u.

moze dziennikarstwo? ale prawda jest taka ze dzisiaj liczy sie nie jaki kierunek sie konczy tylko jak potrafimy sie sprzedac. tzn ktos po pedagogice moze sprawdzic sie w reklamie a z kolei ekonomista moze byc dobrym dziennikarzem. oczywiscie sa takie zawody, w ktorych ukonczenie danego kierunku jest konieczne zeby mozna bylo w nim pracowac.

Gość wszyscy moi znajomi
poszli na psychologie, pedagogike albo resocjalizacje. a potem bedzie zdziwko, ze nie moga pracy znalezc. nie wiem czym ludzie kieruja sie w wyborze studiow.. nazwą?? resocjalizacja ładnie brzmi czy co? czy ktokolwiek ze studentow tego kierunku rozmawial wczesniej z przestepcą albo z dzieciakiem z poprawczaka, ktory moze w kazdej chwili zdzielic cie po mordzie albo plunąć w twarz.. to taki niewdzieczny zawód a tłumy idą na ten kierunek. nie rozumiem.

Gość niezdecydowana4567
kto powiedział, że człowiek o horyzontach iscie humanistycznych przegrał życie? :O przegrał żtcie ten, kto bedąc dobrym z języka polskiego wybrał studia, które wogóle go nie interesowały :O a teraz siedzi nad stertą papierów, ma kłopoty z kręgosłupem, wzrokiem, zarabia dużo, ale ma żonę, która jest z nim dla pieniedzy. to znaczy wygrać zycie? :O

Gość masz absolutna racje
być polonistą za 900zł to jest dopiero życie!!!

Gość może prawo
? no ale skoro rozprawki lubisz pisać to dziennikarwto

Gość może prawo
a nie, na prawo historię musiałabyś zdać

pop polonistyce nie koniecznie trzeba byc nauczycielelm mam znajoma i jest po polonistyce zrobiła specjazilzacje z reklamy i mediów.i ma fajna dobrze płatna prace w branzy reklamowej wiecie zalezy wszystko od postawy jaka przyjmujemy na studiach!! zrezta jej mama jest polonistka w szkole i z korepetyvjami razem wyciaga z 3000....wiec chyba nie jest zlle:) co nie?!

Gość może prawo
oj tak wiadomo, że trzeba wybrac studia, które Cię interesują. No ale pomyśl tez o przyszłości. Jesteś jeszcze młoda i masz idealistyczne podejście. Zastanow sie

Gość Studenkaaa
Polecam pedagogike! mozesz wybrac pomiedzy roznymi pedagogikami Sa to studia typowo humanistyczne! Jesli lubisz kontakt z ludzmi to np ped.spoleczna jesli np wychowanie fizyczne to pdagogike fiz-zdrowotna itd Pozdrawiam i polecam!

studia są dla placków, ja po studiach na polibudzie pracuję w Austrii na budowie, a znajomi dygają w Polsce na stażach za 600 zł :) Niedługo studia będą płatne, bo kochane PO-chołki wybraliście Donalda, więc populacja studentów zmniejszy się co najmniej o 50% :)

Gość niezdecydowana4567
Staram się myśleć przyszłościowo, dlatego też chcę wybrać kierunek, na którym będę się dobrze czuła i który przyniesie mi zyski na tyle duże, bym mogła stanąć na nogi, nie musi to być niewiadomo ile, bo nie jestem pazerną osobą. Myślałam nad: * animacja społeczno-kulturalna, * MISH, * filozofia, * organizacja produkcji filmowej i telewizyjnej, * socjologia reklamy i komunikacja społeczna.

dokladnie...duzo osob konczy jakas filologie, polonistyke, pedagogike, socjologie itp a pozniej dopiero jakies podyplomowki bardziej konkretne i bardzo fajnie sprawdzaja sie w branzach reklamowo promocyjno marketingowych, bo zwykle maja podejscie do ludzi i umieja \"gadac\" a nie tylko myslec analitycznie. takze bez paniki :) głowne studia to nie wyrocznia, czyli nie ma zaleznosci studia = zawód.

Gość niezdecydowana4567
Dodam jeszcze, że nie jestem jakąś tam bardzo przebojową osobą, ale jestem szczera, często ironiczna i bronię swojego zdania. Nie za bardzo lubię pracować w grupie, bo tam muszę się dostosowywać, jednak lubię przebywać wśród ludzi.

Gość bo juz sobie zapominiałam
mozesz jeszzce studiowac politologie, kulturoznastwo :) ale ja bym wybrala cos z dziennikarstem albo z reklama

Gość jfhgjkahdfkjgfdh
socjologia - jestem na drugim roku i juz nawet pracuje w zawodzie, przeprowadzam wywiady na zlecenie pewnego zagranicznego uniwerku- jeden trwający 30-40 minut to 100-120 zł, a duzo ich jest, pozdrawiam.aha- i zdawalam historie na maturze:)

Na co ci filozofia? :O Jestem po polonistyce i uważam, że ten kierunek to zajęcie raczej hobbystyczne, ale... mam pracę: w liceum i nie jest to szczyt moich marzeń, mimo, że lubię uczyć.

Gość **************************
wybierz cos z reklama, lubisz cos tworzyc a to wlasnie taki kierunek polonistyka, moim zdaniem ciezkie studia, no i bez przesady swiata nie zawojujesz ja studiowalam historie, tez byl zly wybor, teraz studiuje ekonomie i to dopiero jest to , co sprawia mi przyjemnosc:)

Gość niezdecydowana4567
Prawo nie jest dla mnie, nie lubię nauki "do wykucia" - wolę coś bardziej "nieograniczonego" i wymagajacego "myślenia na bieżąco", chociaż przyznam, że kłócić się umiem ;). Historia odpada, te wszystkie daty szybko i łatwo wylatuja mi z głowy ;). Mam dobrą pamięć wzrokową, dlatego geografia, wszelkie mapy nie stanowią dla mnie problemu, jednak daty - tak ;). Staram się uczyć na skojarzenia, ale nie zawsze się da ;). Zapamiętuję jakieś nietypowe wydarzenia, sytuacje, bitwy... Reklama, public relations to by było chyba to - często mam pomysły, i to dość niekonwencjonalne, ale trzeba się umieć przebić - a ja nie lubię się "licytować". Czesto analizuje sytuacje i staram się znajdywać najbardziej korzystne roziwązania, moje IQ to 137, ale to chyba nie ma znaczenia.

W ludziach siedzi niepojęta przeze mnie myśl, że studiowanie filologii polskiej ogranicza się to możliwości bycia tylko polonistą w szkole. Filologiczne specjalizacje: kulturoznawstwo edydorstwo filmoznawstwo teatrologia logopedia nauczycielska etc Moi znajomi po filologii pracują w wydawnictwach, teatrach, szkołach. To są studia dla humanistów o artystycznych duszach.

Gość do Karka 84
no i slusznie,ze studia maja byc platne, zupelnie nie wiem po co cie Polska za swoje pieniadze ksztalcila, skoro w Austrii robisz na budowie. PLatne studia z bdb rozwinietym systemem stypendialnym to nie wymysl PO, na calym swiecie działa i sie sprawdza. Inne sprawa - zupelnie zle jest teraz pojmowane pojecie humanisty - a to przeciez od czasow renesansu czlowiek wszechstronny, nic co ludzkie , nie jest mu obce, takze matematyka ( czolowy humanista - Leonardo!)

Gość aloa5
Najlepiej wybrać coś z oferty Wyższej Szkoły Pedagogicznej im. Janusza Korczaka, w której sama zresztą studiuję. Absolwenci tej uczelni ponoć szybko znajdują pracę, ponieważ mają bardzo dobre przygotowanie praktyczne do wykonywania zawodu. Nazwa wprawdzie sugeruje, że uczelnia specjalizuje się w pedagogice czy pedagogice specjalnej, i to prawda, ale specjalizuje się też w pracy socjalnej i polityce społecznej. Nie wspominając o podyplomówkach, które dotyczą także rozmaitych innych dziedzin, np. coachingu, negocjacji i mediacji. Najważniejsze, że uczelnia stawia na nowoczesne kształcenie, dużo indywidualnej pracy ze studentem i przekazuje praktyczne umiejętności pożądane przez pracodawców. Zresztą ma ogromne doświadczenie w kształceniu humanistów, istnieje od 22 lat. Mało która uczelnia niepubliczna tak długo w Polsce funkcjonuje.

Gość gość
Kierunki humanistyczne slabo rokuja. Co z tego ze teraz wydaje Ci sie ze bedziesz pracowac i kochac swoja prace, bedziesz robic to co lubisz. Bardzo mozliwe ze tej pracy nie znajdziesz w zawodzie jesli ktos Cie nie poleci. Teraz juz nawet do inzynierze ciezko cos znalezc. Brat jest mechatronikiem i pracy nie moze znalezc. Jesli juz koniecznie chcesz studiowac to wybierz cos niszowego, jaka psychologie transportu, czy psychologie kryminalna, lub lub nie wiem edytorstwo, nie znam kierunkow. Ale majac rzadka specjalizacje moze gdzies w duzym miescie sie zalapiesz.