Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niematema

MATMA - ZAD. =- ZGROZA

Polecane posty

Gość niematema

PROSZE O POMOC W ZADANIU BO NIE MAM POJECIA JAK TO ZROBIC... :( BYLAM CHORA I NIE CHODZILAM DO SZKOLY I NADRABIAM TERAZ :( 1 suma kwadratow trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 371. jakie to liczby? dodam ze to zadania z tematu -> trojmian kwadratowy -> zadania prowadzace do rownan i nierownosci kwadratowych 2 w sali kinowej bylo 320 miejsc . po dodaniu w kazdym rzedzie 4 krzesel i dostawieniu jeszcze jednego rzedu krzesel sala ma 420 miejsc. ile rzedow krzesel bylo w tej sali na poczatku? B A R D Z O P R O S Z E O P O M O C :(((((

Gość niematema
pomoze ktos? :(

Gość niematema
jejku ) dziekuje :) czwarte am tylko napisz prosze 7 . z gory bardzo serdeczni de dziekuje :)

wszytsko pieknie ladnie ale w pierwszym zadaniu wychodzi mi delta ujemna, czyli brak rozwiazan, napewno donbrze przepisalas zadanie??

Gość niematema
mi wyszla delta dodatnia delta = 121 i potem odp szukane liczby to 9 11 13 oraz -9 -11 -13 :D prosze sprobuj zrbic 2 bo ja zaczelam 2 tak: x*y=320 (x+1)*(y+4)=420 y=? xy+4=420 xy+4-420=0 xy-416=0 masz jakas inna koncepcje na rozwiazanie tego zadania? bo prouje dalej i nie wiem co dalej :P pomoz prosze i dziekuje :)

Gość niematema
:P probujesz drugie? ;>

Robisz tak: x*y=320 (x+4)(y+1)=420 x=320/y (320/y+4)(y+1)=420 i mnozymy nawiasy czyli 320+320/y+4y+4=420 teraz mnozymy stronami przez y i dzielimy przez 4 i robimy trojmian: 80y+80+y*2+y=105y y*2-104y+80=0 i dalej rozwiazujesz jak trojmian, mam nadzieje ze sie nie kompnelam przy przeksztalceniach:)

Gość niematema
dziekuje bardz serdecznie :) jeszcze sobie przeanalizuje odpowiedz jest: 20 rzedow po 16 krzesel

Gość niematema
jestes jeszcze?