Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dułajka

LICEALIŚCI lub ludzie , którzy skończyli LICEUM!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość dułajka

mam takie zadnie z fizy i nie wiem jak je rozwiązać, pomózcie!!!! ,, Oblicz wartość przyspieszenia dośrodkowego ciałą poruszającego się po okręgu o promieniu 0.5 m. Okres ruchu wynosi T = 2s." na końcu książki pisze, że wynik wynosi 5 m/s2 (kwadrat) !! jeśli ktokolwiek je rozwiaże, to niech napisze, jak do tego doszedl!! z góry wielkie dzieki!!!!

Gość to bardzo proste
F=m*w^2*R=m*a => a=w^2*R=(2*pi/T)^2*R F - siła dośrodkowa a- przysp. dośrodkowe T - okres w - czestość kołowa m - masa R- promien

Gość dułajka
i wyszło ci z tego 5m/s2 ????? wiem, ze nei umiem liczyc i nie mam talentu do fizy , le mi z tego nie chce wyjść taki wynik... pokaz mi to na liczbach.

Gość to bardzo proste
No wybacz, ale wartości to już mogłabyś podstawić sama...Ja ci dałem gotowy wzór: a=(2*pi/T)^2*R

Gość dułajka
no i dzikei ci za to stokrotne, ale mi nie chce wyjść z tego 5m/s2 ;((((((((((((((((((

Gość to bardzo proste
A mi chce :) Wychodzi 4,9costam, czyli w przyblizeniu 5.

Gość dułajka
spoczii. skoro ci tak wychodzi to jest dobrze. przynaje sie bez bicia- z fizy jestm nikim i pewnie dlatego mi nie wychodzi;/

Gość dułajka.
ojej. wyszło...dzieki;p to w takim razie podopowiedz mi w jeszcze jednym zad. , prosze ( albo ktoś inny) ! ,,Dwa pojazdy wyruszają z tego samego miejsca. Heden pojazd jedzie na północ z predkością V1 = 54 km/h, a drugi na wschód z prędkością V2 = 72 km/h. Oblicz wartość prędkości, z którą drug pojazd oddala się od pierwszego i wskaż jej kierunek." Kierunek to wiem, że pólnocno - wschodni. A wynik ma wyjsć 25 m/s. dzieki.....

Gość a nie czasem 35
??