Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Za kilka tygodni urodzę

Jak wygląda oddanie dziecka do adopcji?

Polecane posty

Zaczynam rodzić, jadę do szpitala i już na początku informuję, że po porodzie oddaję dziecko do adopcji? A może powinnam poinformować o tym szpital dużo wcześniej? Dużo jest tych formalności? Po kilku dniach będę mogła wyjść ze szpitala i potem jeszcze trzeba będzie coś podpisywać. Nie zostawię dziecka w szpitalu, bo nie będzie mogło być adoptowane. Chcę zrzec się praw. Może powinnam się poradzić jakiegoś prawnika? Boję się, że w szpitalu będą mnie przekonywać na siłę, będą przynosić mi dziecko, żebym je nakarmiła.

Gość hehheheeeeeeeeeee
chba w szpitalu mozesz podpisac zgode zrzeczenie sie praw do dziecka i moze wtedy byc adoptowane

Gość figlarna
dlaczegfo chesz oddac dziecko do adopcji?

Gość Estymona
Jezeli powiesz, że nie chcesz widzieć dziecka po porodzie to muszą uszanować Twoją decyzję. Nie wiem jak jest z formalnościami. Pozdrawiam i trzymaj się :)

nawet jesli podpiszesz taka zgode to masz jeszcze 6 tyg zeby móc zabrac dziecko. Dopiero póxniej wzywaja cie do sadu na rozprawe i tam zrzekasz sie praw.

Jak oddać dziecko do adopcji Adopcja - inaczej przysposobienie - przyjęcie przez rodzinę obcego dziecka i uznanie wobec niego wszelkich praw i obowiązków, jak wobec własnego. Dziecko zyskuje także prawa w stosunku do krewnych swoich nowych rodziców, a zrywają się wszelkie więzi z rodziną biologiczną. Dziecko przyjmuje nazwisko rodziców, którzy je przysposobili, a na ich prośbę może mieć zmienione także imiona. Oddanie dziecka do adopcji, czyli zrzeczenie, zgodnie z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym art. 1191 § 1 k.r.o) to wyrażenie zgody przez rodziców biologicznych na przysposobienie dziecka bez wskazywania osoby przysposabiającego. Wyrażenie zgody na adopcję dziecka w przyszłości bez wskazywania osoby przysposabiającego oznacza, że nie będziesz znała nazwiska ani adresu rodziców adopcyjnych. Jeśli podjęłaś decyzję: Decyzję o zrzeczeniu możesz podjąć przed porodem bądź bezpośrednio po nim, jednak przysługują Ci 43 dni od porodu na ostateczną decyzję. W tym czasie możesz bez żadnych konsekwencji, pomimo wcześniejszej deklaracji, zabrać dziecko do domu. 1. Możesz zgłosić się do Ośrodka Adopcyjno - Opiekuńczego, gdzie po rozmowie z pracownikiem i wstępnej deklaracji o oddaniu dziecka do adopcji wyrażasz zgodę na to, aby po urodzeniu dziecko przebywało na Oddziale Pre-adopcyjnym lub w Rodzinie Zastępczej do czasu złożenia zrzeczenia w Sądzie. 2. W szpitalu możesz złożyć pisemne oświadczenie, że pozostawiasz tam dziecko. 3. Dziecko musi mieć wyrobiony akt urodzenia. Potrzebny będzie Twój dowód osobisty i akt małżeństwa, (jeśli jesteś mężatką) lub akt urodzenia, (jeśli jesteś panną). Gdy jesteś zdecydowana na oddanie dziecka możesz poprosić w USC o nie meldowanie dziecka pod Twoim adresem. Jeżeli wahasz się jeszcze z podjęciem decyzji nadaj dziecku imię, jeśli tego nie zrobisz - imię nada urzędnik. Pamiętaj, na tym etapie możesz bez żadnych konsekwencji zmienić zdanie. 4. Po upływie 43 dni od porodu dokonuje się zrzeczenia. * Zrzeczenia dokonuje się przed Sędzią Sądu Rodzinnego w swoim miejscu zamieszkania lub pobytu. * Należy mieć przy sobie dowód osobisty i akt urodzenia dziecka. * Jeżeli jesteś panną, wdową lub rozwódką (dłużej niż rok) i żaden mężczyzna nie uznał Twojego dziecka - zgodę na adopcje wyrażasz sama. * Jeśli jesteś zamężna, w separacji, rozwiedziona krócej niż rok - zgodę musisz wyrazić wraz z mężem (nawet, jeśli mąż nie jest ojcem biologicznym dziecka). * Wyrażenie zgody na adopcje dziecka nie może odbywać się pod przymusem. * W czasie dokonywania zrzeczenia nie można być pod wpływem alkoholu i innych środków zmieniających świadomość. 5. Zgodę na adopcję można odwołać (również w Sądzie) do momentu wpłynięcia do sądu wniosku o przysposobienie dziecka.

Dziękuję. Trochę tego jest.:(

Gość a coś ty
o decyzji poinformuj personel przed porodem lub chociaż w trakcie.Poinformuj także ,że nie życzesz sobie kontaktu z dzieckiem.Dziecko możesz spokojnie zostawic w szpitalu.Masz 6 tygodni na zmiane zdania.Ale nie myślałaś o tym aby już teraz spotkać się z kims od adopcji,są przecież ośrodki,wykwalifikowany personel,psychologowie.Może byłoby ci łatwiej.....I wiedziałabyś,że dziecko od razu trafi do pogotowia rodzinnego a po 6 tygodniach do adopcjii.Strasznie mi przykro,że nie możesz wychować swojego dziecka,ąle podziwiam cię ,że go nie zabiłaś,że pozwolisz żeby było dla kogoś całym życiem i szczęściem 🌻

Gość marcinoslo@interia.eu
.....nic do szczęścia nam więcej nie trzeba.....-tylko........- takiego *MALEŃSTWA* którego wy nie chcecie......

Takie to życie przewrotne. Jedni nie mogę drudzy nie chcą. Współczuje zarówno nie mającym jak i tym mającym i oddającym. Straszne!!!!

Gość D.BillI
maluch będzie miał juz prawie 4 lata i pewnie jest szczęśliwy i kochany:)

Ja mam sasiada ktory jest adoptowany. Obecnie to juz dorosly facet. Nie wiem jak bylo wczesniej ale teraz wyglada na zadowolonego z zycia chlopaka i widac, ze kocha bardzo swych rodzicow.

Choc nie rozumiem ich postepowania to jednak szanuje takie osoby. Mogly bez skrupolow usunac a jednak zdecydowaly sie na donoszenie malenstwa i daly szanse na to by one mialy dom i kochajacch rodzicow.

Gość cyki cyki
Hehe, podbijajcie temat sprzed 4 lat :O

Gość gość
Może została zgwałcona?

Gość gość
wykopaliska z 2011 i 2007 roku. po co?? czujesz się lepsza ze wyrzuciłas swoje zdanie?powiedz je głośno na ulicy ciekawe czy miałabyś odwagę. puste słowa pusta głowa ogólnie pustynia.

Gość gość
gość dziś To jest forum dyskusyjne, wiec kazdy moze wypowiadzic swoje zdanie na okreslony temat, problem zreszta wciaz jest aktualny. Nie musi wypowiadac tego na ulicy, moze na anonimowym forum, więc o co chodzi?

Gość gość
tez chce oddac dziecko ale boje sie ze trafi do zlych ludzi

Gość Gosc

Chętnie adoptujemy dziecko podaj swojego @ maila poznamy się lepiej

Gość Cxx

Mnie przekonano aby oddać dziecko, okazało sie później ze było maltretowane i gwałcone , rodzina zastepcza była w sekcie, torturowali też dziecko pod zastrzykiem z morfiny, jak morfina zeszła to był tylko monk cierpienia, obcieli dziecku jezyk.....wszystko nagrywali , kto to zorganizował? Dwie psycholożki.....