Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezorientowana w temacie

pięcioksiąg/tora/biblia

Polecane posty

słuchajcie, kompletnie nie znam się na tym, nie jestem uduchowiona, ani religijna, a muszę przeczytać pięcioksiąg. nie proszę was o streszczenie, opisanie, tylko udzielenie wskazówki, co jest w tym tekście najważniejsze, na czym się skupić. jeśli ktoś czytał, zna się to wypisze mi główne punkty? błagam, pomóżcie mi!

no właśnie męczę się nad tym niemiłosiernie, bo łatwe i przyjemne do czytania to nie jest :/ nie chcę urazić czyiś uczuć religijnych, ale sama siebie bym nie zmusiła do przeczytania tego tworu...

Gość sandra 11111
wejdz na google, tam kliknij na pieciokasiag, albo na wikipedia wejdz, tam w skrocie dowiesz sie tego czego chcesz, nawet fajnie opisane co i jak

byłam, sprawdzałam, tam wszystko jest tak ogólnie opisane, tyle to i bez czytania się domyślałam ;) liczyłam na to, że znajdzie się tu może na forum jakiś fanatyk religijny, albo chociaż ktoś zainteresowany tematem ;)

Gość sandra 11111
nic innego ci nie poradze, siadaj i czytaj , nie masz innej mozliwosci:)))

ech, poczytam, poczytam, mimo że trochę szkoda mi na to czasu... ale dzięki za dobre chęci :)

Gość sandra 11111
wiesz, ja tez nie raz juz zaczynalam czytanie piecioksiag, ale jakos zawcze cos przerywalo, ale w zasadzie nie jest to takie zle, musze sie kiedys przelamac, to ci napisze:)))))

może nie jest aż takie złe, ale dla mnie jako ateistki przerabianie tekstu religijnego jest co najmniej niestosowne. w sumie można to traktować jak każdą inną książkę, ale gdy tylko próbuję wyrazić swoje własne zdanie na ten temat, zaraz okazuje się, że obrażam czyjeś uczucia... dlatego wolałam mity greckie :/ powodzenia w czytaniu ;)

Gość sandra 11111
dzieki, ale wiesz, ateista czy nie atesita, to warto poczytac, po za tym wlasnie to modne w tych czasach:)))

ja jednak wolę zaczytywać się w marquezie, vonnegucie i kerteszu. znacznie ciekawsze, chociaż może niemodne ;)

Gość sandra 11111
ok, w takim razie czytaj to co lubisz no i co musisz:))))) milego czytania:))))

na razie poczytam tą torę, innego wyjścia nie mam ;) miłego wieczorku! :)

jesli udaloby ci wejsc w posiadanie ksiazki Zenon Kosidowski, Opowiesci biblijne to mozesz sie zorientowac cojest grane. Podaj adres na mejla podany w stopce to ci wysle, o ile chcesz.