Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanaaaaa studentka

społeczna myśl greków

Polecane posty

Gość załamanaaaaa studentka

panstwo, kontrola społeczna, mysl- jak wyrazali sie?? no gdzie ja to mam znależc?? pomózcie prosze. nie ma w googlach, a ksiazki w których to jest narazie sa dla mnie nie do zdobycia...

Gość vvvvvvvvvvvvv
No ale których greków konkretnie? Trochę ich było...

Gość stsdt
starożytnych? pewnie o czymś ważnym nie pamiętam ale przecież temat obszerny! demokracja, za lud uważani byli Grecy, mieszkańcy państw-miast greckich, ale już nie obcych narodowości i nie niewolnicy, identyfikowano się ze swoim państwem-miastem, to było społeczeństwo ale też z całą Helladą gdy trzeba było stawić opór wspólnemu wrogowi, tak więc te społeczności raz były odbierane jako mniejsze, raz jako większe, społeczeństwo czasem świętowało, wtedy zawieszano konflikty, np na czas igrzysk sportowych czy wydarzeń kulturalnych, one były darmowe, dla wszystkich, męska solidarność, nawet miłość, miała duże znaczenie dla kształtu społeczeństwa, w sposób szczególny społeczeństwo uformowane było i odbierane w Sparcie, tak służba dla państwa, dobra ogółu była szczególnie ważna, pod tym kątem już selekcjonowano dzieci a dorośli służyli państwu: mężczyźni poświęcając większą część życia służbie wojskowej, kobiety dbając o resztę i rodząc dzieci warto zobaczyć co o społeczeństwie piszą kolejni greccy filozofowie, ta myśl też zmieniała się, rozwijała... no przecież to temat-rzeka

Gość stsdt
zacznij o tego czym jest społeczeństwo, z kogo się składa, kto miał jakie prawa i jaką pełnił w nim rolę,... zapomniałam co chciałam dalej... nawet podręczniki do historii + opracowania dotyczące myśli filozificznych + grecka literatura mogą być podstawowymi źródłami zobacz w podręcznikach do historii państwa i prawa, historii sztuki