Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy...

zdrada

Polecane posty

Gość czy...

czy zdrada przed slubem o ktorej ktos nie mial wczesniej pojecia moze byc powodem do uniewaznienia go?

Gość raczej nie
powodem do uniewaznienia moze byc zatajona choroba alkoholowa lub psychiczna

Gość ale zdradziil tylko raz
?

Zdrada wogóle nie jest powodem do unieważnienia małżeństwa...

Gość kokossiaa
moze byc, bo jest to klamstwo .. przed slubem para odpowiada na wiele pytac dotyczacych ich zwiazku i przeszlosci .. i zatajenie czegos .. lub klamstwo .. moze byc powodem do uniewaznienia slubu .

Ale nie tego typu kłamstwo. Tak jak ktoś wcześniej powiedział; zatajenie choroby, ułomności lub, że jest się już po ślubie z inną osobą ale nie, że było się przedtem z kimś innym...

Gość kokossiaa
cytat z jakiejs stronki: Wraz z narzeczoną zamierzamy się pobrać. Jesteśmy ze sobą 4 lata, niestety - 2 lata temu zdradziłem ją, czego żałuję najbardziej na świecie. Spowiadałem się z tego faktu i zadawałem księdzu pytanie czy mimo wszystko mam szanse na ważne malżeństwo z nią (ona o niczym nie wie - za radą księdza postanowiłem, że nie bedę jej obarczał tym ciężarem). Ksiądz ponadto odpowiedział, że moje małżeństwo z nią będzie zawarte ważnie, pragnąłbym to jednak potwierdzić, jest to dla mnie niezwykle istotne. Czy nie bedzie tu popełniony błąd co do przymiotu osoby (czyli mojego -zakładam, że ona pragnie przecież poślubić mężczyznę, o ktorym sądzi, że jest on jej wierny). Proszę odpowiedz na moje pytanie. Jestem załamany rozmyślając wciąż o tym. Przez błąd należy rozumieć fałszywy osąd o rzeczy, sprzeczny z rzeczywistością. Błąd może dotyczyć bądź osoby poślubianej bądź jakiego przymiotu. Zgodnie Kan. 1097 - § 2. Błąd co do przymiotu osoby, chociażby był przyczyną zawarcia małżeństwa, nie powoduje nieważności małżeństwa, chyba że przymiot ten był bezpośrednio i zasadniczo zamierzony. Błąd co do przymiotu osoby czyni małżeństwo nieważnym jeśli ten przymiot jest zamierzony i wymagany wprost, bezpośrednio oraz zasadniczo, czyli z wykluczeniem wszelkich innych możliwości. Błąd co do przymiotu osoby nie stanowi przesłanki nieważności małżeństwa jeśli jest domniemany, czyli ma charakter pośredni. W przypadku błędu co do przymiotu osoby, istotne jest nastawienia nupturienta i chęć zawarcia małżeństwa właśnie z powodu tego przymiotu. Przymiot osoby tylko wówczas może wywołać nieważność małżeństwa, gdy obiektywnie i subiektywnie stwierdzi się znaczący wpływ tego przymiotu w określeniu i wyborze osoby. Opisywany przypadek należy do trudnych, gdyż dla rozpatrzenia tego przypadku należy kierować się domniemaniem. Konkretnie w tym przypadku jeśli narzeczona określa przymiot co do wierności okresu przedślubnego wprost i zasadniczo i ze względu na ten przymiot wychodzi za mąż, to jeżeli po ślubie okaże się, że nie został on zachowany, a tylko ze względu na niego osoba ta decydowała się na zawarcie małżeństwa, wówczas ma przesłankę do prowadzenia procesu o orzeczenie nieważności małżeństwa.

Gość kokossiaa
to jest pytanie .. i odpowiedz jakiegos .. specjalisty (?) no tak mniej więcej .,. wynika z tego .. ze to zalezy od indywidualnego podejscia i odczuć .....