Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lusesita de Milagros Dolores

szybkie nieskomplikowane jadło jednogarnkowe potrzebuję

Polecane posty

Gość kapucha
Kiszona kapusta z golonką albo zapiekanka kartoflano, boczkowo, cebulowa/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapucha
No to zrób risotto....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zapiekanka ziemniaczana z jajem Składniki: - dwa kartofle ( bez politycznych skojarzeń proszę ) - 10 dkg wędzonego boczku - dwie cebule - mała śmietana - trzy jajka - dwie łyżki mleka - sól i pieprz - suszona bazylia lub tymianek. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i na niedużym ogniu podsmażamy na patelni. Kroimy drobno cebulę, dodajemy do boczku gdy już wytopi się z niego tłuszcz i zostaną skwarki. Smażymy cebulę aż się zeszkli. Ziemniaki gdy są jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy dwie łyżki mleka i ubijamy na pulchne puree. Mieszamy dokładnie z boczkiem i cebulą. Ja do zapiekania wykorzystałem małe naczynia żaroodporne, tak że każdy mógł swoją porcję zjeść bezpośrednio z naczynia. Można też zapiec w jednym większym. Naczynie smarujemy dokładnie tłuszczem i nakładamy puree. W każdej porcji robimy małe wgłębienie na jajko.Jajka lekko solimy, pieprzymy, polewamy całość śmietaną tak, żeby żółtko nie było przykryte. Posypujemy ziołami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. 2 jablka jedna cebula puszka pomidorow lub 4 swieze - pokroic drobno piers z kurczaka - pokroic w kostke lyzka oleju, curry na lyzke oleju wrzucasz cebule i zeszklasz. dorzucasz jablka i pomidory, dusisz do rozpadniecia sie jablek, wsypujesz curry wedle uznania, mieszasz, wrzucasz mieso i dusisz do miekkosci miesa 2. puszka ananasow - od razu w kostce lub kroisz w kostke plastry puszka pomidorow lub swieze curry, lyzka oleju piers z kurczaka - w kostke ewentualnie oregano i bazylia/ lub ziola prowansalskie odsaczasz ananasy (zachowaj sok!), wrzycasz na lyzke oleju i zeszklasz. dodajesz sok z ananasow, gotujesz 5 minut. dodajesz zawartosc puszki pomidorow, curry, gotujesz 10 minut, wrzucasz mieso, gotujesz do miekkosci miesa obie wersje z ryzem wersje garnkowo-patelniane - kurczaka smazysz na MINIMALNEJ ilosci oleju i dopiero wrzucasz :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3. ziemniaki (ilosc przecietnego obiadu) maslo ziola prowansalskie ziemniaki obierasz i obgotowujesz. przerzucasz do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem, obsypujesz ziolami (wymieszaj) i wiorkami masla. zapiekasz do miekkosci ziemniakow 4. ziemniaki (nieco mniej niz na zwykly obiad) mieso (boczek/parowki/szynka etc.) - w kostke smietana, mleko, jajko - wymieszac razem do lejacej, ale nie wodnistej konsystencji przyprawy (ziola prow., bazylia, majeranek, oregano - co kto lubi) ser zolty ziemniaki obierasz i gotujesz niemal do miekkosci. przerzucasz do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem. wsypujesz mieso, ziola, wiorki sera, zapiekasz 5. [tego nie lubie] paczka makaronu (np. swiderki, nie nitki!) mieso mielone (ok 300 g) puszka czerwonej fasolki ewentualnie puszka kukurydzy przyprawy (ziola) + chilli con carne Kotanyi ser zolty makaron gotujesz. mieso podsmazasz z sola i przyprawami. fasolke i kukurydze mieszasz (odsaczone), dodajesz do miesa. ukladasz warstwami makaroni mieso w brytfannie, obsypujesz wiorkami sera, zapiekasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurczak po \"mojemu\" Ilosc skladnikow zalezy od ilosci osob, ja gotuje dla 2 i mam jeszcze na drugi dzien. Wychodzi tego naprawde sporo. Skladniki: 2 piersci z kurczaka 3 spore ziemniaki 2 cebule pare zabkow czosnku dowolne warzywa - po jednym (n.p. baklazan, cukinia, karczoch) puszka koncentratu pomidorowego puszka pomidorow (lub 3 swieze) przyprawy do smaku (sol, pieprz, papryka, curry, etc.) Przygotowanie: Piersi oczyscic, pokroic w kostke, wrzucic na dosc duza patelnie, przyprawic i usmazyc :). Gdy plyn wyparuje wrzucic pokrojone w spora kostke warzywa (zaczynajac od najtwardszych, a miekkie dodajac na koncu - n.p. cukinie). Dodac pomidory i koncentrat. Dusic na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasy do czasu delikatnie mieszajac. Na koncu jeszcze raz doprawic. Najlepiej smakuje, gdy wszystko jest w miare \"al dente\" (nie dopuscic do rozpadniecia sie warzyw). Smacznego!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fajne jedzonka
a znacie moze cos wiecej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×