Lusesita de Milagros Dolores 1 Napisano Listopad 2, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kapucha Napisano Listopad 2, 2007 Kiszona kapusta z golonką albo zapiekanka kartoflano, boczkowo, cebulowa/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusesita de Milagros Dolores 1 Napisano Listopad 2, 2007 :D myślałam raczej o czymś w stylu risotto ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kapucha Napisano Listopad 2, 2007 No to zrób risotto.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hellishbloodystorm 0 Napisano Listopad 2, 2007 Lusesita - a lubisz nute curry? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusesita de Milagros Dolores 1 Napisano Listopad 2, 2007 curry ? lubię ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jessica_25 0 Napisano Listopad 2, 2007 Zapiekanka ziemniaczana z jajem Składniki: - dwa kartofle ( bez politycznych skojarzeń proszę ) - 10 dkg wędzonego boczku - dwie cebule - mała śmietana - trzy jajka - dwie łyżki mleka - sól i pieprz - suszona bazylia lub tymianek. Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i na niedużym ogniu podsmażamy na patelni. Kroimy drobno cebulę, dodajemy do boczku gdy już wytopi się z niego tłuszcz i zostaną skwarki. Smażymy cebulę aż się zeszkli. Ziemniaki gdy są jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy dwie łyżki mleka i ubijamy na pulchne puree. Mieszamy dokładnie z boczkiem i cebulą. Ja do zapiekania wykorzystałem małe naczynia żaroodporne, tak że każdy mógł swoją porcję zjeść bezpośrednio z naczynia. Można też zapiec w jednym większym. Naczynie smarujemy dokładnie tłuszczem i nakładamy puree. W każdej porcji robimy małe wgłębienie na jajko.Jajka lekko solimy, pieprzymy, polewamy całość śmietaną tak, żeby żółtko nie było przykryte. Posypujemy ziołami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hellishbloodystorm 0 Napisano Listopad 2, 2007 1. 2 jablka jedna cebula puszka pomidorow lub 4 swieze - pokroic drobno piers z kurczaka - pokroic w kostke lyzka oleju, curry na lyzke oleju wrzucasz cebule i zeszklasz. dorzucasz jablka i pomidory, dusisz do rozpadniecia sie jablek, wsypujesz curry wedle uznania, mieszasz, wrzucasz mieso i dusisz do miekkosci miesa 2. puszka ananasow - od razu w kostce lub kroisz w kostke plastry puszka pomidorow lub swieze curry, lyzka oleju piers z kurczaka - w kostke ewentualnie oregano i bazylia/ lub ziola prowansalskie odsaczasz ananasy (zachowaj sok!), wrzycasz na lyzke oleju i zeszklasz. dodajesz sok z ananasow, gotujesz 5 minut. dodajesz zawartosc puszki pomidorow, curry, gotujesz 10 minut, wrzucasz mieso, gotujesz do miekkosci miesa obie wersje z ryzem wersje garnkowo-patelniane - kurczaka smazysz na MINIMALNEJ ilosci oleju i dopiero wrzucasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusesita de Milagros Dolores 1 Napisano Listopad 2, 2007 dzięki ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hellishbloodystorm 0 Napisano Listopad 2, 2007 3. ziemniaki (ilosc przecietnego obiadu) maslo ziola prowansalskie ziemniaki obierasz i obgotowujesz. przerzucasz do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem, obsypujesz ziolami (wymieszaj) i wiorkami masla. zapiekasz do miekkosci ziemniakow 4. ziemniaki (nieco mniej niz na zwykly obiad) mieso (boczek/parowki/szynka etc.) - w kostke smietana, mleko, jajko - wymieszac razem do lejacej, ale nie wodnistej konsystencji przyprawy (ziola prow., bazylia, majeranek, oregano - co kto lubi) ser zolty ziemniaki obierasz i gotujesz niemal do miekkosci. przerzucasz do formy zaroodpornej wysmarowanej maslem. wsypujesz mieso, ziola, wiorki sera, zapiekasz 5. [tego nie lubie] paczka makaronu (np. swiderki, nie nitki!) mieso mielone (ok 300 g) puszka czerwonej fasolki ewentualnie puszka kukurydzy przyprawy (ziola) + chilli con carne Kotanyi ser zolty makaron gotujesz. mieso podsmazasz z sola i przyprawami. fasolke i kukurydze mieszasz (odsaczone), dodajesz do miesa. ukladasz warstwami makaroni mieso w brytfannie, obsypujesz wiorkami sera, zapiekasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pink Salmon 0 Napisano Listopad 3, 2007 Kurczak po \"mojemu\" Ilosc skladnikow zalezy od ilosci osob, ja gotuje dla 2 i mam jeszcze na drugi dzien. Wychodzi tego naprawde sporo. Skladniki: 2 piersci z kurczaka 3 spore ziemniaki 2 cebule pare zabkow czosnku dowolne warzywa - po jednym (n.p. baklazan, cukinia, karczoch) puszka koncentratu pomidorowego puszka pomidorow (lub 3 swieze) przyprawy do smaku (sol, pieprz, papryka, curry, etc.) Przygotowanie: Piersi oczyscic, pokroic w kostke, wrzucic na dosc duza patelnie, przyprawic i usmazyc :). Gdy plyn wyparuje wrzucic pokrojone w spora kostke warzywa (zaczynajac od najtwardszych, a miekkie dodajac na koncu - n.p. cukinie). Dodac pomidory i koncentrat. Dusic na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasy do czasu delikatnie mieszajac. Na koncu jeszcze raz doprawic. Najlepiej smakuje, gdy wszystko jest w miare \"al dente\" (nie dopuscic do rozpadniecia sie warzyw). Smacznego!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fajne jedzonka Napisano Listopad 17, 2007 a znacie moze cos wiecej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach